5 типични грешки на велосипедистите

1. Седнете твърде ниско

Много начинаещи велосипедисти и дори тези, които не се возят през първата година, установяват седалка на такава височина, при която от седло е възможно да се стигне до земята с два крака. Ниското кацане е обяснено просто: “но изведнъж нямам време да се откажа” – Ще седя по-високо – със сигурност ще падна.

Ако кацането е неправилно, има голямо натоварване на коленете, тъй като при въртенето на педалите по-силните мускули на бедрата не се включват по никакъв начин. В резултат на това се уморявате по-бързо, коленете ви започват да болят, за вас е трудно да поддържате темпо и скорост.

Правилното кацане предполага, че кракът ви е изправен почти напълно при най-ниската позиция на педала.

Разбира се, в този случай няма да стигнете краката си на земята. Ами ако съжалявам за коленете си и изплаша седлото по-високо? Повдигнете постепенно седалката! Те се върнаха половин час – повдигнаха го с половин сантиметър, а половин час – с още половин сантиметър нагоре. Така че постепенно ще стигнете до правилната височина.

Ще трябва да се науча как да се махна от мотора по нов начин. Определете какъв тип крака сте джогинг. Сноубордистите вече знаят кой крак е по-важен за тях, а за други е препоръчително да скочиш на единия крак или на другия. Водещият крак е по-силен, на който можете да скачате по-дълго.

Сега, за да излезете от мотора, трябва да го сложите малко по посока на джогинг крак. И всичко – лесно можете да се измъкнете от него.

2. Не превключвайте предавките

Един от най-често задаваните въпроси за велосипеда: “И колко на скоростта ви?” Броят на скоростите зависи от броя на звездите. Например в предната част имаш 3 звезди, а зад задното колело може да има 7, 8, 9 или дори 10.

Смята се, че колкото повече скорост, толкова по-стръмен е велосипедът. Но дори и най-скъпият с голям брой скорости няма да ви направи най-бързият, ако не знаете как да превключвате скоростите.

Намерете най-удобната комбинация от номера и използвайте тези скорости, когато шофирате по права линия и на по-малко или по-малко път.

Срещна се по пътя на хълм или на всяко друго изкачване – изхвърлете скоростта толкова много, че е лесно да отидете на хълма.

Виждал ли си как някакъв фехтовач се вмъкнал в хълма? Така че този човек просто не знае за съществуването на съоръженията в мотора си. (И тук не говорим за Тур дьо Франс или други състезания.) По този начин е погрешно, следвайки този пример, силно претоварвате коленете си. Той е напълно нормален и не се срамува да се издига на комбинации от 2-3, 1-2 и в особено тежки случаи – и 1-1.

Качете се нагоре, можете да се насладите на спускането и ако регулирате предавките в по-тежък режим, тогава ще помогнете на инерцията да ви отведе до следващия хълм. За начало е по-удобно да се използва 2-3 или 2-4 ниво предаване, трансфери от 3-6 и повече могат да се използват само при шофиране под хълм или силен вятър.

Не се препоръчва да се определи предаване крайните положения, като например 1-7 (ако оценили 21), 8.1 (при 24 скорости) или 3-1: в такива случаи има пресичане на веригата, което води до по-бързото износване на цялата задвижващата система.

Независимо дали шофирате на равнинни пътища, подуване, когато изкачвате планина или се втурвате надолу – във всички случаи трябва лесно да завъртите педалите.

Винаги превключвайте зъбните предавки в движение и малко преди да е трудно да въртите педалите. Променете скоростта последователно. Не прескачайте фигурата: настроена на 4 – и направихте пълен завой на педалите, настроен на 5 – и направихте завой.

Ако чуете странен звук след превключване, това означава, че не е имало превключване, въпреки че виждате следващата цифра на дръжката. В този случай просто се върнете към предишното предаване, отпуснете натиска върху педалите и отново превключете.

3. Не открихте ритъма си

Ако някога сте ходили в група, вие сте забелязали едно просто нещо – частта се разкъсва напред, частта изостава и средата е безнадеждно разтеглена. Защо се случва това?

Всеки човек има свой собствен индивидуален ритъм на педализиране.

Първо трябва да разберете какви програми е удобно да отидете на пряк път, а след това – да поддържате удобна честота на въртене за вас. Модерните велосипедни компютри или мобилните приложения ви позволяват да проследявате каданс (честотата на въртене на педалите) в номера, но ще трябва да разчитате и на личните чувства. Ако отидете удобно, това е вашият ритъм.

Правилният ритъм е един и половина пълно завъртане на педалите за секунда и по-бързо, което за начинаещи е недостижимо, но трябва да се стремим към това.

4. Игнорирайте правилата на пътя

Колоездачът е участник в движението, макар и по-малко защитени от същите автомобилисти. Спазвайте следните правила.

  1. При шофиране на каска и ясни дрехи се изисква. В тъмните часове – светлини.
  2. Преместете възможно най-далече в посока към автомобилите. Отидете да отговарят на потока е строго забранено. Пазете се от коли паркирани в бордюра. Водачът, който спира да пуши, може внезапно да отвори вратата и да събори един велосипедист.
  3. От април 2015 г. имате пълно право да се движите по определените ленти за обществен транспорт, ако не се намесвате в кацането и слизането на пътници.
  4. Трафикът на автомагистрали за велосипедисти е забранен, изберете отклонения.
  5. Забранено е да завивате наляво или да се върнете по пътищата с трамвайна линия или с ширина повече от една лента. В такива случаи слезте, превърнете се в пешеходен и пресечете кръстовището на “зебра”.
  6. Бъдете изключително предсказуеми. Не забравяйте да кажете на шофьорите, които ви следват, за възможните маневри: завои (удължени ръчни точки в посока на завоя) или спиране (повдигната ръка).
  7. На кръстовището, ако планирате да продължите по права линия, застанете в най-дясната линия, но леко пред автомобилите. По този начин ще се застраховате от евентуалния завой на автомобила надясно, на ваша страна и ще демонстрирате намерението си да продължите да се движите по права линия, без да се обръщате навсякъде.
  8. Пропуснете пешеходците на кръстовища! Ако колоездачът пресече пътя на “зебра” на кон, тогава той автоматично се счита за шофьор и в случай на злополука вероятно ще бъде виновен.

5. Забравете да пиете и ядете

Ако вашето пътуване е ограничено до най-близкия супермаркет, където сте отишли ​​за хляб, тогава можете да правите без допълнителна храна.

Ако пътуването предполага, че ще прекарате няколко часа на пътя, а след това складирайте с вода или изотоничен и просто закуска. Ядките и сушените плодове напълно задоволяват глада, а за тези цели бананите, багелите и медузите също се пасват перфектно.

От липсата на вода ставите започват да страдат най-напред, дори преди да се почувствате жадни.

Препоръчва се да се пие на всеки 20 минути.

При пътуване с велосипед, в допълнение към организираната закуска, обяда и вечерята, участниците трябва да се сервират на пакет за закуски, който всеки ще харчи според техните нужди.

Loading...