Как да отслабнете и да запазите кожата гъвкава

Хората, които губят тегло с 20 килограма или повече, много често слагат снимките си единствено в дрехи, защото скритото под тях не изглежда толкова фотогенно, за да бъде изложено на обществена изява. Експертите смятат, че загубата на тегло без впечатляващи гънки на кожата е доста реалистична. За съжаление, напълно без това явление със значителни колебания в теглото няма да работи, но го намали до минимум, е възможно, тъй като кожата може да загуби 20% или повече от размера си.

причини

Под кожата има два слоя: първо има мастен слой, а под него вече има мускулен слой. И двата слоя поддържат кожата и я поддържат относително еластични. Когато започнем да получаваме наднормено тегло, кожата трябва да се простира, за да се адаптира към новите условия – към увеличената област на мастната тъкан. Ако процесът е твърде бърз, може да се появят стрии.

Когато започнем да отслабваме рязко, зоната “мазнина” намалява, но повърхността на кожата остава същата, което води до кожни гънки.

Начинът, по който да отслабнете, и в каква форма ще ви кожа и тялото си зависи от много фактори: възраст, точно когато започнахте да наддават на тегло, колко претегля преди и колко тежи сега, независимо дали сте загубили тегло и преди, и ако е така, тогава какво е диетата и така нататък.

Понякога губи тегло остава малък слой мазнини, което е погрешно за кожни гънки, и докато не се отървете от него, в кожата си просто няма причина да се върне към предишното състояние на ластика и тонизирана.

Не забравяйте, че кожата не е просто защитна тъкан, покриваща тялото ни. Той е най-големият орган, който се адаптира към външната и вътрешната среда.

Стъпка 1. Избягвайте твърде остра загуба на тегло

Прекалената загуба на тегло води до факта, че кожата просто няма време да се приспособи към новите условия и новите размери на тялото. В резултат на това тя става потайна и започва да се отлепва. Ако решите сериозно да се погрижите за теглото си и да го направите правилно, целта ви е да отслабнете с 0,5-1 кг на седмица, а не повече. Това ще ви помогне да предотвратите прекомерно натоварване на тялото и ще дадете време, което нашата кожа трябва да се адаптира към новите размери на тялото.

Стъпка 2. Не забравяйте да пиете вода

Искате гъвкава кожа – не забравяйте да пиете необходимото количество вода на ден. Нашето тяло е 60% вода, така че еластичността на кожата до голяма степен зависи от това колко често напълваме резервите си за влага.

Това правило за всички времена и загриженост не само да намалите теглото си, само по време на този стресов период трябва да пиете още повече. Изследванията, проведени в Американския колеж по спортна медицина, показват, че спазването на плана за хидратация спомага за намаляване на фалшивостта и намачкване по време на загуба на тегло. 

Сухата кожа е по-малко вероятно да остане еластична и да поддържа желаната форма.

Стъпка 3. Редовни тренировки

Редовните тренировки с допълнително тегло (тренировка за тегло) поддържат кожата в тон. Американският съвет на Exericse съветва да практикува 2-3 пъти седмично с умерена интензивност. Тези упражнения ще спомогнат за изграждането на мускулна маса, която трябва частично да запълни разликата в теглото.

В допълнение, упражняването сами по себе си да има положителен ефект върху кожата, особено ако вземете контрастен душ веднага след тренировка и се прилагат специални козметични средства, или дори зехтин с добавка на цитрусови ароматни масла (ако не е алергичен към цитрусови плодове).

Стъпка 4. Яжте добре и вземете витамини

Състоянието на кожата и косата зависи не само от използваните козметични трикове, но и от правилното хранене, защото не е за нищо, че те казват, че е възможно да се идентифицират някои заболявания и проблеми в кожата. Същият Американски колеж по спортна медицина съветва да допълни вашата диета с продукти, богати на витамини от вида B, тъй като те спомагат за поддържане на еластичността на кожата.

Също така се препоръчва да се ядат повече протеини, плодове и зеленчуци. Редовното изследване показва връзката между количеството протеинова храна и младостта на кожата, тъй като протеинът е строителният материал за нашите мускули, органи и, разбира се, за кожата. В допълнение, намаляването приема на въглехидрати, особено “бързо”, и увеличаване на дела на протеиновите храни помага на тялото да изгори повече мазнини (кето диета).

Освен това можете да приемате мултивитамини. Обикновено комплексите, предназначени специално за кожата, съдържат всички необходими елементи, но преди да ги купите, трябва да се консултирате с лекар.

В допълнение към мултивитамини, се препоръчва да се вземат рибено масло и специални препарати с желатин. Изследванията, проведени в Станфордския университет, показват, че 250 mg желатин на ден подобряват еластичността на кожата.

Стъпка 5. Приемайте себе си

Друг проблем, който може да възникне по време на загуба на тегло и съответните трансформации на тялото, е психологически. Не винаги всичко се оказва, както искаме. Ясно е, че ако тежите 120 кг и са загубили почти половината от тялото ви просто не може физически да остане устойчив, без операция, която не е достъпна за всички, не само заради парите, но и защото на някои рискове, сред които има и смърт.

От психологическа гледна точка това е много трудно да се вземе тялото му в такова състояние, така че хората, които са били през подобно преживяване, той е посъветван да общуват повече с тези, които са в подобна ситуация, работещи на позитивно мислене и да спре да се сравняваш с другите.

Loading...