Kako se malo znojiti u toplini

Genetika nije rečenica, a ljudi mogu razviti ono što su naslijedili. Isto vrijedi i za znojne žlijezde. Na primjer, osobe koje se aktivno bave sportom kao dijete, bolje su razvijene od onih koji su preferirali tiše mirovine. Ako pripadate drugoj kategoriji, postoje načini da se smanji znojenje i da ljetni treneri uživaju.

Pot – vodena otopina soli i organskih tvari, oslobođena znojnim žlijezdama. Isparavanje znoja služi za regulaciju termoregulacije kod mnogih vrsta sisavaca. Refleks se javlja uslijed iritacije receptora kože koji percipiraju toplinu.

Znojne žlijezde sudjeluju u regulaciji tjelesne temperature. Dodjeljivanje jedne litre znoja troši 2,436 kJ, zbog čega se tijelo hladi. Na niskim temperaturama okoline znojenje se dramatično smanjuje. Kada je zrak zasićen vodenom parom, zaustavlja se isparavanje vode s površine kože. Stoga, boravak u toploj, vlažnoj sobi je loše toleriran.

Wikipedija

Smanjite opterećenje

Kada se trudimo izvršiti vježbe, naša štitnjača počinje izdvajati više hormona koji pomažu u mišićima. Što je veći teret, više znoja, tako da je jedina opcija u ovom slučaju – da se uspori i pregledati svoj plan treninga, kao i opterećenje na tijelo i na kardiovaskularni sustav u vrućem uvijek veća nego u istom truda, ali još niska temperatura.

Ako se to dogodi trajno, možda je potrebno konzultirati liječnika i ispitati štitnjaču.

Promijenite izbornik

Ponekad je prekomjerno znojenje povezano s vašom prehranom. Na primjer, vino, pikantna i vruća hrana, kava, slatki gazirani napici potiču raspodjelu znoja. Možete pokrenuti zapisnik napajanja i označiti stanje tijekom treninga. Možda na taj način možete izračunati i druge proizvode koji će vas intenzivnije izgubiti dragocjenu vlažnost.

Odaberite pravi antiperspirant

Još jedan jednostavan način da se smanji znojenje je pronaći savršen antiperspirant! Poželjno je da je gotovo bez mirisa, budući da se može primijeniti ne samo ispod pazuha, ali i na drugim mjestima prekomjerno znojenje. Učinite to bolje u ovom načinu rada: jednom noću, prije odlaska u krevet, a drugi put ujutro, za pouzdanost. Za osjetljiva područja, možete napraviti vodenu otopinu sode i obrišite ih problematičnim područjima (na primjer, ispod dojke). Soda za pečenje je izvrsno antibakterijsko i protuupalno sredstvo!

Znoj umotan oči, možete koristiti suhi šampon, koji se nanosi na kožu prije treninga i koristi prema uputama.

Zaustavite vodopad nakon što vježba može učiniti sve što smanjuje tjelesnu temperaturu. Odlična i sigurna opcija je da umočite noge u hladnu vodu.

Pričekajte da vaše tijelo zagrijava

Drugi način je trenirati vaše tijelo na toplinu. Već smo razgovarali o tome kako naše tijelo reagira na toplinu, ali ponavljam: ne izbjegavajte vježbe u najtoplijeg doba dana, samo značajno smanjiti opterećenje i posjetiti nekoliko puta tjedno, sauna, kako bi se vaše tijelo prilagoditi na toplinu. Prilagodba može potrajati nekoliko tjedana, ali to je vrijedno!

Promijenite odjeću

I posljednja, ali ne i najmanje važno – uvijek izaberite pravu sportsku odjeću! To bi trebalo biti izrađeno od posebno dizajniranih sintetičkih tkanina, koje će ukloniti vlagu iz vašeg tijela, dopustiti da disati.

Loading...