Bez poreza: kako vratiti novac od kupnje u inozemstvu

Što je porezna prijava?

Porezna je naknada sustav povratka poreza na dodanu vrijednost od kupnje stranog državljanina.

Porez na dodanu vrijednost uključen je u konačni trošak robe. Prodavatelj ga prenosi u državni proračun, odakle se distribuiraju u razne društvene programe. Stranci nisu uključeni u socijalne mehanizme zemlje, pa su izuzeti od poreza. Ovo pravo nije formalizirano ne kroz popust, nego kroz povrat pretjerano plaćenog novca nakon napuštanja zemlje.

Koliko možete uštedjeti

Iznos povrata novca ovisi o visini poreza na dodanu vrijednost utvrđenu u zemlji u kojoj je kupnja izvršena. Minimalni udio iznosi 8%, to je veličina besplatnog poreza instalirana u Japanu. Najzdraviji u popisu zemalja koje pružaju porezne olakšice, i dalje Mađarska: po defaultu ovdje vratiti 27% od cijene.

U ovom slučaju, iznos koji se vraća u stvarnosti može biti znatno manji od onoga na koji turisti misle. Novac se obično vraća kroz vanjsku organizaciju, s kojom trgovina ima ugovor. Za usluge posrednika ostavit će dio samih sredstava. Najveće tvrtke koje rade s besplatnim porezima su premijera bez poreza, Global Blue, Innova Tax Free.

Što kupiti da biste dobili besplatni porez

U većini zemalja možete vratiti porez pri kupnji odjeće, cipela, kućanstva i elektroničke opreme, satova i nakita.

Istodobno, knjige, hrana, lijekovi, suveniri i usluge ne moraju biti podložni propisima o povratu PDV-a strancima.

Kako dobiti porez

Napravi kupnju

Na prozoru vrata ili trgovine koja pruža provjere za povrat poreza bez poreza stavlja se odgovarajuća naljepnica. Informacije su obično na engleskom, stoga nije neophodno da bude poliglot da to shvati.

Oznaka će također naznačiti naziv tvrtke putem koje ćete izvršiti povrat sredstava.

Izdavanje provjera bez poreza

Da biste vratili porez besplatno, trebate prodavatelju izdavati posebne provjere. U bilo kojoj zemlji mogu se zatražiti za ključne riječi “Porezna besplatna provjera” ili “Porezni slobodni obrazac”. Ovaj je dokument priložen standardnoj gotovini. Za registraciju dokumenata trebat će vam putovnica ili fotokopija. Provjerite jesu li svi osobni podaci ispravno preneseni na obrazac, jer pogreške mogu postati osnova za odbijanje vraćanja poreza.

Kako se prijaviti bez poreza
easytaxfree.com

U svakoj zemlji određuje se minimalni iznos za koji se izdaju besplatni porezni čekovi. Na primjer, u Njemačkoj je 25 eura, u Francuskoj – 175 eura, u Nizozemskoj – 50 eura, u Velikoj Britaniji – 30 funti, u Argentini – 70 Argentinskih pesosa, u Japanu – 5 tisuća jena.

Kupnje za taj iznos moraju se izvršiti s jednom provjerom. U velikim trgovačkim centrima ponekad postoje posebni odjeli u kojima ćete prikupljati podatke o svojim kupnjama iz različitih trgovina u jednom općem dokumentu.

Hrana i neprehrambeni proizvodi ne mogu se upisati u jednu provjeru.

Stavite pečat na carinu

Kada napustite zemlju u kojoj ste kupili, morate staviti pečat na izvoz stvari u običajima. Da biste to učinili, zaposlenici usluge trebaju predočiti čekove i robu u paketu, bez znakova korištenja. Za uvjerljivost možete pohraniti pakete robnih marki.

Države EU smatraju se jedinstvenom zonom, pa je potrebno staviti oznaku na izvoz u zemlju kroz koju napuštate EU.

Pečat se stavlja u posebni ured u carinskom uredu, treba ga tražiti putem poreznog uredskog znaka. Ako je na računima za prijavu, samo se obratite i dobijte odgovarajuće pečate. Ponekad carinarnica Porezna prijava je na računima za prijavu. U tom slučaju, prenesite stvari koje ste kupili u zemlji u ručnu prtljagu, tako da postoji nešto za potvrdu činjenice kupnje.

Provjere imaju njihov datum isteka, tijekom kojeg morate staviti pečat carina na njih. Najčešće, pečat na dokumentima treba primiti u roku od tri mjeseca od datuma kupnje. U Švicarskoj, Norveškoj, Maroku termin se smanjuje na jedan mjesec.

Dobiti novac

Podatak o PDV-u možete vratiti u materijalnom smislu na tri načina:

1. U zračnoj luci

Uz provjere na kojima se stavlja pečat carina, adresa u uredu Porezni povrat posrednika tvrtke koji je naveden u vašim dokumentima. Neophodni iznos može se dati u gotovini ili prenijeti na karticu, čiji podaci dajete.

Za izdavanje poreza u gotovini, tvrtka može uskratiti kamatu, na kartici sredstva će doći bez odbitaka.

Neke tvrtke instaliraju posebne poštanske sandučiće u zračnim lukama, gdje možete ispustiti ček s pečatom carina i brojem bankovne kartice kojoj će sredstva doći.

2. Pri prelasku granice kopnom

Porezni ured za povrat poreza može se nalaziti na kontrolnoj točki. U tom slučaju, morate dobiti pečat zaposlenika odjela, a zatim podnijeti zahtjev za povrat novca.

3. putem pošte

Posredniku pošaljite ček s poštanskom markom carinske tvrtke. Adresa mora biti navedena na samom dokumentu. Ne zaboravite unijeti broj bankovne kartice na obrascu. Novac će doći na račun u prosjeku za 1-2 mjeseca.

4. U banci

U nekim slučajevima možete vratiti novac u jednoj od banaka koja surađuje s posredničkom tvrtkom da plati porezne olakšice. Global Blue izdava novac u Kaliningradu, Moskvi i St. Petersburgu putem Intesa banke, u Pskovu – preko AKB Slavia; Innova Tax Free – putem SMPbank u Moskvi, Chelyabinsk, St. Petersburg, Kaliningrad, Yekaterinburg. Potpuni popis financijskih institucija koji izdaju novac može se vidjeti na web stranici svog posrednika.

U rijetkim slučajevima možete vratiti porez u trgovinu odmah nakon kupnje. Međutim, tada ćete morati poslati poreznu besplatnu provjeru s pečatom carinske službe, inače će pisani iznos biti otpremljen s vaše kartice.

Zašto može odbiti povrat poreza?

  1. Oblik Porezne Slobode ispunjen je pogreškama.
  2. Niste stavili marku na carinu na izvoz stvari iz zemlje u kojoj su ih kupili.
  3. Datumi na računu za plaćanje gotovinom i poreznom obrascu ne podudaraju se. Ovo se pravilo ne poštuje u svim zemljama. Primjerice, u Španjolskoj su sažete kupnje napravljene u jednoj trgovini u različitim danima.
  4. Prema uputama, u roku od tri mjeseca (Belgija, Grčka, Maroko, itd.) Možete podnijeti zahtjev za PDV provjerom s pečatom carina do beskonačnosti (Nizozemska, Litva, Libanon). U praksi, bolje je ne odgoditi cirkulaciju novca, ili možete odbiti.
Loading...