Umjetnost štednje novca: 5 najčešćih pogrešaka

Ako ste već počeli štedjeti novac, čestitke su razumni korak ka sigurnoj budućnosti. Idealno, vaš “zračni jastuk” za gotovinu trebao bi biti dovoljan za šest mjeseci života bez financijskih prihoda. No, čak i ako svaki mjesec zaradite i povećate uštedu, to ne znači da je vaša strategija idealna.

David Blaylock, financijski planer, analizirao je široko rasprostranjene strategije akumulacije i davao nekoliko savjeta za njihovo poboljšanje.

Strategija broj 1. Odgodam ono što ostaje

Dakle, plaćate mjesečne račune, možda malo provodite na zabavu, a zatim sve što ostane šalje se na bankovni račun. Znajući da u načelu imate novac, možete potrošiti više nego što biste trebali, a zatim trošiti sredstva namijenjena akumulaciji. Osim toga, teško je postaviti određeni cilj za akumulaciju jer nikada ne možete sa sigurnošću reći koliko će ostati nakon svih troškova. Umjesto toga, možete pokušati s nekom drugom metodom.

I kako je to potrebno?

Prvi račun koji morate platiti nakon plaće je vaš štedni račun.

Učinite to pravilo i preuzmite ga kao obvezatni i najvažniji dio plaćanja (naravno, ako imate dovoljno novca za plaćanje svih ostalih računa).

Izradite automatski prijenos novca s bankovne kartice na štedni račun početkom mjeseca ili iz svakog novčanog računa. Ako upravo stavite takav automatski prijenos novca i zaboravite na njega, nakon nekog vremena iznos akumuliranih sredstava uvelike će vas iznenaditi.

Strategija br. 2. Prijenos novca na štedni račun

Dakle, redovito štedite novac – to je divno. Da, i štedni račun s plastičnom karticom – to je vrlo povoljno. Ali čak i ovdje postoje nedostaci.

Ako vam ponestane novca, riskirate povlačenje svoje ušteđevine ili ih trošite na neočekivanu, ali vrlo dobrodošlu kupnju. I najvjerojatnije ćete to učiniti jer je vrlo lako podići novac: oni su uvijek u granicama dostupnosti, čak ne morate ići u banku, dovoljno je koristiti bankomat.

I kako je to potrebno?

Otvorite polog u banci 6 mjeseci ili godinu dana. Dakle, definitivno nećete potrošiti novac namijenjen za pohranu. Samo nemoj sve uložiti. Ostavite neki iznos na uobičajeni akumulativni račun za hitne slučajeve.

Strategija broj 3. Sve moje uštede su na jednom računu

Kada imate samo jedan štedni račun, čini se da se novac na njemu brzo nakuplja i da ima dovoljno za sve. Ako spasite samo jednu stvar, na primjer, stan ili odmor, onda je sve u redu. Ali ako imate nekoliko ciljeva, jedan bankovni račun čini teškoće i ne vidite konkretan napredak. Teže je razumjeti što imate dovoljno novca i što ćete morati čekati.

Kao rezultat toga, ispostavilo se da trošenjem uštede, na primjer, na odmoru, ne ostavljajte ništa za novi automobil.

I kako je to potrebno?

Bolje je imati nekoliko računa, od kojih će svaki biti posvećen određenom cilju, primjerice: “dom”, “odsustvo”, “obrazovanje za dijete”. Zato će biti puno lakše izračunati svoje financije i vidjeti pravi napredak.

Strategija broj 4. Odgode odmah velike iznose, kad mogu

Neki ljudi ne redovito štede novac, ali uštedjet će velike iznose odmah kada sreće sreća ispadne. Ovom metodom akumulacije izmjenjuju se osjećaji obilje i krivnje. Posljednji – kada morate uzeti novac iz svoje štednje. Razočaranje od toga može čak i obeshrabriti želju da još jednom uštedite novac.

I kako je to potrebno?

Najbolje je postaviti ciljeve za akumulaciju i nastojati se za njih. Odredite određenu količinu novca koji vam je potreban za spremanje svakog mjeseca. Ako mislite da se to može povećati bez ugrožavanja kvalitete života, učinite to. Ali! Doprinosi bi trebali ostati dosljedni i identični.

Strategija broj 5. Odgode sve što mogu

Unatoč potrebi da imate uštedu, nemojte se previše spustiti na ovo i odbiti se užitke. Oni nam pomažu da ostanemo sretni i zadržimo mentalno zdravlje.

I kako je to potrebno?

Ako niste imali mjesec dana u kojem biste mogli uplatiti novac u “hitni fond”, odgoditi sva ostala plaćanja i zadovoljstva sve dok to ne učinite.

Kada se vaš šestomjesečni “hitni fond” nadopuni, Blaylock savjetuje promjenu strategije. Budući da male novčane štednje donose malo novca, valja razmišljati o dugoročnim ulaganjima uz dobre kamatne stope.