Hvad er jetlag og hvordan man håndterer det på en naturlig måde?

Hvad er jetlag?

Jetlag er en naturlig reaktion af organismen som reaktion på ændring af tidszoner, hvilket forårsager en svigt i cirkadiske rytmer. Circadian eller døgnrytme er ansvarlige for vekslende cykluser af søvn og vævsomhed i kroppen. De reguleres af ændringer i kropstemperaturen, koncentrationen af ​​visse hormoner i blodplasmaet og andre biologiske processer. Derudover er vores daglige rytmer afhængige af sollys.

Hvorfor opstår det?

Når vi falder ind i en anden tidszone, tilpasser vores cirkadiske rytmer ikke øjeblikkeligt til de nye forhold. I flere dage fortsætter vi med at leve efter vores gamle biologiske ur. Som følge heraf oplever vi træthed midt på dagen eller omvendt lider af overdreven livskraft om natten.

Hvordan genkender man det?

Hovedtegnene på dzhetlag omfatter søvnforstyrrelser, nedsat opmærksomhed, irritabilitet, nedsat effektivitet og generel følelse af utilpashed. Der er også ofte dehydrering, gastrointestinale lidelser, svimmelhed og endda problemer med koordination og hukommelse.

Normalt behøver du ikke at gennemgå en særlig undersøgelse for at se om du har et jetlag eller ej. Hvis du har krydset flere tidszoner og observerer nogen af ​​de ovennævnte symptomer, har du sandsynligvis en jetlag. Vær ikke bange og gå straks, giv kroppen et par dage til at justere. Men hvis du ud over disse symptomer er bekymret for noget andet, skal du konsultere en læge.

Kan jeg klare jetlag?

Ja, det kan du. Hvor hurtigt du gendanner, afhænger af antallet af krydsede tidszoner. Normalt tilpasser kroppen sig til en eller to bælter om dagen. For eksempel, hvis du har krydset seks tidszoner, vil kroppen have brug for fra tre til fem dage for at komme sig.

Hvordan tilberedes?

 • Få dage før rejsen ændrer du din normale sovemodus. Hvis du rejser øst, læg dig ned og stå op tidligt, og hvis i vest – senere.
 • Prøv at vælge en flyvning, så du ikke ankommer for sent om aftenen og gå i seng klokken 10 lokal tid.
 • Før du går ombord på et fly, flyt uret til tidspunktet for den tidszone, hvor du flyver.

Hvad skal jeg gøre under rejsen?

 • Tilbring først efter ankomstdagen på gaden. Sollys påvirker vores biologiske ur. Det hjælper kroppen med at tilpasse sig den nye tidszone. Hvis du bliver indendørs hele tiden, vil symptomerne på jetlag kun øges.
 • Fortsæt. At lave sport om morgenen eller tættere på aftenen vil hjælpe med at genoplive og omkonfigurere kroppens indre ur. Men træning lige før din søvn vil kun yderligere forstyrre din daglige cyklus.
 • Prøv ikke at sove om dagen. Hvis du stadig vil slappe af, sove ikke mere end to timer. For at undgå at sove, skal du indstille alarmen.
 • Adskille fra unødvendige lyde og lys ved hjælp af ørepropper og en maske til at sove. Rolig søvn er den bedste måde at omkonfigurere dit biologiske ur.
 • Afvis alkohol og kaffe et par timer før sengetid. Disse drikkevarer spænder nervesystemet og gør det svært for kroppen at tilpasse sig nye forhold. Foret for urtete. En kop kompis eller en afkogning af ginkgo biloba og ginseng vil juble op om morgenen. Kamille, lavendel og valerian hjælper med at falde i søvn om aftenen.
 • Hvis du lige er gået i et par dage, skal du ikke gøre noget. Prøv at spise og besøge solen samtidig med hjemme. Dette forhindrer forekomsten af ​​jostalag-symptomer, når de vender tilbage til hjemme-tidszonen.

Myter om jetlag

 • Jetlag kan helbredes. Du kan lindre symptomerne og fremskynde genopretningstiden, men den eneste kur mod jute-kill er tid. Efter alt skal kroppen omkonfigurere det biologiske ur og ændre søvnregimet, og det er ikke så hurtigt.
 • Alkohol eller sovende piller vil klare jetlag. Både det og en anden vil kun hjælpe at falde i søvn under flyvningen, men med джетлагом vil det ikke høre. Derudover er det ikke kendt, hvordan dette kan påvirke dit helbred.
 • Hvis du flyver første klasse, vil dzhetlag ikke. Selvfølgelig sover du bedre på en foldet lænestol, men dit biologiske ur bliver slået ned på nøjagtig samme måde som for passagerer i økonomiklasse.
 • En skarp forandring i kost vil hjælpe med at nulstille det biologiske ur. Mange steder anbefaler at ændre kosten før turen og lovende at det vil gemme jostlaget magisk. Til dette foreslås det at spise på et bestemt tidspunkt på dagen og derefter øge eller formindske delestørrelsen. Der er dog ingen videnskabelig dokumentation for, at denne metode virker.
Loading...