10 съвета как да удължите живота на прясно изсечените цветя

Дали това е букет от рози за любим човек, приятелски куп маргаритки от вентилатор, свежи божури от градината или букет от лалета, импулсивно купих на път за вкъщи, има няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да запазите цветята свежи и красиви по-дълго.

1. Купувайте само свежи цветя

Ако си купувате сами рози, винаги проверявайте колко пресни са те. Това може да стане чрез изстискване на цветето на мястото, където стволът завършва и пъпката започва. Ако тази част от цветето е мека, розата е стара, не я купувайте. Ако е трудно, то цветето е свежо.

2. Не оставяйте цветя без вода

изрязани цветя
designmom.com

Водата поддържа живота на цветята. Колкото по-дълго цветът остава без вода, толкова по-малко ще стоят. Ето защо, ако си купите цветя и искате да ги запазите по-дълго, слушайте тези три препоръки:

  • Помолете букета да се опакова в отделен контейнер с вода.
  • За да вземете със себе си контейнер с вода, за да поставите веднага цветя в него.
  • Опаковайте основата на стъблата в влажни кърпи за хартия.

3. Отстранете всички избледнели венчелистчета и листа

designmom.com
designmom.com

За да запазите водата във вазата по-дълго от чиста и свежа, отстранете всички гнили листа и листенца. Особено внимателно почиствайте тази част от стъблото, която ще потъне във водата.

Листата във водата допринасят за образуването на бактерии, които са вредни за цветята. Освен това, когато листата се вливат във водата, тя става облачна, получава отпаднала миризма.

4. Нарежете стъблата по-често

designmom.com
designmom.com

Преди да поставите цветя във вазата, обърнете внимание на основата на стъблата. Може би ще забележите, че някои от тях са изсъхнали. Необходимо е тези места да бъдат отсечени.

Нарежете цветето около 3-5 см. Направете това под течаща вода или натопи стъблата в контейнер с вода. Необходимо е въздушните мехурчета да не запушват съдовете на растителната тъкан и да не пречат на абсорбирането на водата от цветята. Изрежете цветето под ъгъл от 45 градуса, за да увеличите площта на смукателната повърхност на цветето.

Добра идея е да отрежете стъблото малко (около 1 см) всеки ден или всеки друг ден. Това ще позволи на цветята да получат постоянна доставка на хранителни вещества и вода.

5. Използвайте остър нож за рязане на цветя

Ножиците в повечето случаи прекалено силно притискат стъблото, което води до увреждане на тъканите. Затова за тези цели е по-добре да използвате остър заострен нож. И в случай на дебели стъбла, градинарски ножици са полезни.

6. Поставете цветята само в чиста ваза

Много е важно винаги да поставяте цветя само в чиста ваза, измита с топла сапунена вода. Това ще премахне всички микроорганизми, които са вредни за цветята.

7. Променете водата по-често

хортензии
designmom.com

Някои цветя растат дори след като са били нарязани. Например, анемоните продължават да растат и консумират огромни количества вода всеки ден.

Погледнете хортензиите на снимката по-горе и ще забележите, че за една нощ те поглъщат три четвърти от водата във вазата.

Свикнали сме да излеем вода във вазата. В това няма нищо за притеснение, но ако искате да удължите цветовете на живота, запълнете вазата със сол без сол. Тя може да бъде получена чрез задвижване на водата от кранчето през филтъра, който днес практически е във всяка къща.

8. Заредете цветята

След като цветята са нарязани, те вече не получават хранителни вещества от почвата. И това става наша грижа, ако искаме да удължим живота им.

Във всеки магазин за цветя можете да си купите специален прах, за да запазите свежи рязани цветя. Към питателна пудра, можете да добавите малко сода към водата (¾ чаена лъжичка на литър вода). Това ще помогне да се запази водата ясна и прозрачна и да забави процеса на образуване на бактерии и микроорганизми, вредни за цветята.

Не прекалявайте със сода, в противен случай ще унищожите цветята, които искате да запазите.

9. Спрей цветята

Почти всички цветя като влага, така че те ще се възползват само ако са пръскани около 1-2 пъти на ден.

10. Поддържайте цветя на хладни места

Цветята продължават по-дълго на прохладни места. Преместете ги там за нощта и винаги ги дърпайте далеч от камини, батерии, нагреватели и пряка слънчева светлина.

Температурата е важна и когато цветята са нарязани. Ако го направите сами, направете го сутрин, когато въздухът е по-хладен.

Допълнителни съвети

Имам още няколко препоръки, които не са включени в списъка по-горе. Те са от категорията на народните съвети, затова говоря за тях с информационни цели.

  • Вероятно сте чували, че можете да удължите живота на цветята, като добавите към водата аспирин или оцет. Но има и друг интересен метод – содна вода. Ако изсипете сода във вазата, цветята могат да изглеждат добре до две седмици (ако вярвате в думите на очевидци). Аз не съм го изпробвал сам. Ако сте се опитали, уведомете ни в коментарите.
  • Помогнете да запазите цветя и обикновени медни монети, пуснете във ваза с вода. Медта ще действа като окислител и ще забави растежа на вредните микроорганизми.
  • Друг съвет е за лалетата. Потопяването на стъблата в ледената вода всяка сутрин и скъсяването с 1 см на ден ще спести цветя по-дълго.
  • Хортензиите консумират много вода, така че вместо пръскане, можете просто да ги потопите бързо в купа със студена вода.

Така че, сега във вашата колекция има достатъчно съвети, които ще ви помогнат да запазите следващия букет много по-дълго. И ако нещо бъде забравено, видеоклипът ни ще помогне бързо да ги опресни в паметта. 🙂

Между другото, в нашия канал в YouTube можете да намерите много повече полезни съвети, които ще направят живота ви по-лесен и по-добър. ↓

Ако имате някакви съвети, които не са включени в нашия списък, или опитайте как да удължите живота на цветята, моля, споделете в коментарите. Сигурен съм, че всички ще са заинтересовани да знаят за тях.