5 начина за намиране на паролата на вашата Wi-Fi мрежа

Погледнете стандартната парола на маршрутизатора

zyxel.com
zyxel.com

Този метод е подходящ за Вашия личен рутер или за друг, с който имате физически достъп. Повечето съвременни маршрутизатори имат по подразбиране уникално мрежово име и парола. Те обикновено се отпечатват на етикет със сериен номер и друга служебна информация или на специален етикет.

Можете да стигнете до маршрутизатора само и внимателно да проверите задната му страна. Ако няма нищо там, опитайте се да погледнете в инструкцията или в Google моделът на маршрутизатора. Със сигурност ще намерите това, което търсите.

Научете паролата от настройките на мрежата на Windows

Ако сте свързани (или веднъж свързан) към мрежата чрез Windows, след това ще ви помоли за забравена парола. В зависимост от версията на Windows, имената на елементите на менюто може да се различават, но смисълът е приблизително същият.

wi-fi парола в настройките на мрежата на Windows

Трябва да отидете в “Център за мрежи и споделяне” и да стигнете до списъка с безжични мрежи. След това отворете свойствата на необходимата мрежа и разгледайте паролата в полето “Ключ за мрежова защита”, без да забравяте да отметнете “Показване на входните символи”.

Вижте паролата в Keychain в OS X

С Mac, всичко е точно същото. OS X съхранява паролата от всяка мрежа, с която някога сте се свързали и, разбира се, може да се види.

wi-fi парола в Mac keychain

Това се прави в “Keychain”, където се съхраняват всичките ви пароли. Пуснете го през Spotlight или от папката “Applications” и изберете секцията “System” в лявата странична лента. След това намерете желаната мрежа в списъка и кликнете върху бутона “i” в панела по-долу. Сложете отметка на “Показване на паролата” и след това въведете администраторската парола, вижте нашата парола от Wi-Fi.

Намерете паролата в уеб интерфейса на маршрутизатора

Ако имате достъп до уеб интерфейса, тогава паролата на рутера може да бъде прегледана там. За да направите това, отидете в браузъра на адрес 192.168.0.1 (или 192.168.1.1) и въведете вашето потребителско име и парола. Структурата на менюто за всеки производител се различава, но целта е да се намери раздела за безжична мрежа, в който има елемент за защита с опции за сигурност. Той съдържа и нашия ключ, т.е. паролата за безжична мрежа.

wi-fi парола в уеб интерфейса на маршрутизатора

Изглежда менюто, от което се нуждаем по този начин. Паролата по подразбиране е скрита и за да я покажете, трябва да кликнете върху бутона “Показване на парола” или нещо подобно.

Нулирайте паролата и задайте нова

Нищо не може да се противопостави на грубата сила. Ако паролата не може да бъде получена, трябва да я пропуснете, т.е. да я нулирате. Този метод е подходящ само ако имате нужда от парола от вашия домашен рутер, но работи на абсолютно всеки рутер, защото всеки от тях има бутон за физическо нулиране. Единственият недостатък е, че ако вашият ISP използва специфични настройки за връзка, ще трябва да го конфигурирате отново.

wi-fi паролата може да бъде нулирана
Sumeth Снимка / shutterstock.com

Така стигаме до рутера от килера, мецанин – или къде е скрито от вас – и внимателно погледнете тази част от него, където пристанищата и бутони. Потърсете малка дупка, до която е написан Reset. Това е бутонът за нулиране. Необходимо е да натиснете един кламер или игла и задръжте за няколко секунди (ако не помогне, тогава ние натиснете бутона за рестартиране и, без отпускане на бутона, изключете маршрутизатора за 30 секунди, а след това, все още задържане на бутона, включете и го отпуснете, след 30 секунди). След това настройките на маршрутизатора ще бъдат върнати на стандарта и можете да намерите нова, като един от методите, описани по-горе.

Loading...