Инструкции: как да инсталирате OS X Mavericks от USB флаш устройство

MacOSUSB

Вчера, Apple представи новата си OS X Mavericks и я разпространява безплатно на потребителите. Но не всички веднага се затича към Mac App Store за актуализации, някои са решили да се направи по друг начин и да се създаде система “от нулата”. Но имаше един гняв: как да го направя? В края на краищата, например, на MacBook Air или Mac mini от последните поколения няма устройство за дискове. И тук имаме нужда от инструкции как да направите bootable USB флаш устройство за инсталиране на OS X.Така че, първо имаме нужда от системно разпространение и USB флаш устройство. Имайте предвид, че въпреки че изображението на системата е малко повече от 5 GB, устройството се нуждае от поне 8 GB. Също така, по-добре, че е USB 3.0, защото на инсталацията на USB 2.0 флаш устройства ще отнеме много време. Ако във времето нямате проблеми, можете да използвате по-стари версии на USB устройства.

Сега нека директно да създадем стартиращо USB флаш устройство. Това не изисква никаква трудна манипулация.

И сега, по точки:
1. Изтеглете изображението на системата. Той ще бъде наличен в категорията актуализации за Mac App Store и след като изтеглянето завърши – в папката “Applications”.

Screenshot от 2013-10-23 в 21.33.40

2. Отворете терминала (Програми – Терминал) и въведете следната команда:
Sudo / Applications / "Install OS X Mavericks.app" / Съдържание / ресурси / createinstallmedia --volume / томове / "USBDrive" --applicationpath / Applications / "Install OS X Mavericks.app"
Моля, имайте предвид, че вместо “USBDrive” трябва да има име за вашия USB стик. Това ще създаде дял на сменяем диск, копие на инсталационния пакет и прави първоначално зареждане на флаш устройство.

Screenshot от 2013-10-23 в 21.37.08 3. Ще чакаме до края на процеса и да видим, че има сменяем диск инсталатор Mac OS X Маверикс.
4. В тази стъпка отворете менюто “System Settings” и отворете секцията “Boot volume”. Изберете вашия USB флаш устройство, което сега се нарича «Install OS X OS X 10.9 Mavericks» и кликнете върху “Презареждане …”

Screenshot от 2013-10-24 в 0.16.06
5. Сега чакам за рестартиране на компютъра и да започнете меню, където можете да управлявате вашите дискови дялове (форматирани, например) и да стартирате самата новата система инсталатора. Не се притеснявайте, ако инсталацията ще “висе” за 1 секунда преди първото нулиране. Просто чакай малко.

IMG_0107
6. Изчакаме инсталацията да завърши и да се наслади на новата система!

Това е всичко! Насладете се на новата превъзходна операционна система Apple.