Как да изберем кухненски нож, който няма да пропадне

Добрият кухненски нож е важен инструмент, на който зависят безопасността, уменията и доброто настроение на собственика. Правилно избраните ножове не изискват чести редакции, ще продължат много години и ще ви дадат много удоволствие при употреба.

Качество на стоманата

Най-добрият материал за кухненски нож е висококачествена неръждаема стомана. Въглеродът прави острието трайно, но тук балансът е много важен. Твърде високото съдържание на въглерод ще доведе до крехкостта на острието, а появата на ръжда, твърде ниска ще направи острието гъвкаво и не може да се захване за дълго време. Не забравяйте също, че ръжда с неподходящи грижи може да се появи дори при продукти от неръждаема стомана.

Ковано или ковано острие

Кованите остриета са по-плътни, по-добре балансирани и не се износват повече от кованите продукти.

Твърдо острие (ствола)

как да изберете кухненски нож: острие

С такъв нож дръжката се състои от две половини, фиксирани по цялата стоманена лента, което е продължение на острието. Ножовете със здрав нож са по-надеждни, по-силни и по-лесни за рязане.

Неплъзгаща дръжка

Дръжката на ножа не само трябва да бъде удобна и добре поставена в ръката, но и да осигурява добро сцепление. Не трябва да се плъзга дори в мокра ръка.

Почивка на пръста

В идеалния случай задният край на острието трябва да завършва с ограничител, който не позволява на пръстите да се подхлъзне под острието. За някои ножове, като ножове на готвача, задната част е просто плоска и достатъчно широка, че можете да правите без спиране.

Минималният набор от ножове, необходими в кухнята

  1. Кук (нож на готвача) – голям универсален нож, който можете да отрежете почти всичко.
  2. За почистване на зеленчуци – малък нож, който е удобен за извършване на прецизна работа: нарязвайте кората от зеленчуци и плодове или нарязвайте нещо.
  3. За хляб – нож с назъбено острие, което можете да изрежете мек хляб, без да го разбивате или разбивате.

Не забравяйте, че безопасен нож е остър нож. Когато работите с глупав нож, трябва да положите повече усилия, докато неравномерното острие може да се плъзне по начина, по който трябва. Погрижете се за ножовете, а след това те ще ви служат в продължение на много години.