Как да определите грешки при изтегляне на приложения на iPhone и iPad

Опитвате се да изтеглите приложение от App Store и процесът на изтегляне е постоянно заключен? Или може би сте завършили възстановяването от резервното копие на iCloud и изглежда, че изтеглянето на приложения се случва завинаги и никога няма да свърши? Такива грешки при изтеглянето на приложения периодично се случват както на iPhone, така и на iPad. Има обаче няколко начина да ги решим и в тази статия ще ви разкажа за тях.


1. Проверете мрежовата връзка

Преди да продължите с допълнителни търсения, проверете ефективността на вашата интернет връзка. Най-лесният начин да направите това е да го тествате в други приложения. Например, отворете всяка страница в Safari или изпратете съобщение до iMessage.

Ако проблемът наистина е в мрежовата връзка, веднага щом бъде възстановен, зареждането на приложението ще продължи от точката, в която е спрян. Ако другите приложения функционират нормално – отидете на втория метод.

2. Рестартирайте изтеглянето

2014-08-18 15.57.082014-08-18 15.57.14

Понякога потребителите случайно кликват върху иконата на приложение, което още не е заредено и спира. Това е много лесно за разбиране, защото иконата на иконата ще показва състоянието на “Пауза”. Просто кликнете върху иконата отново, за да започнете изтеглянето отново. И дори ако изтеглянето не е спряно, а просто е затворено – това рестартиране може да помогне и натоварването на приложенията ще продължи.

Ако докоснете иконата, не давайте нищо, изчакайте известно време и след това повторете. Ако няма резултат, преминете към следващия метод.

3. Рестартирайте устройството си с iOS

Screenshot от 2014-08-18 в 17.20.19

Рестартирането може да помогне за отстраняването на много бъгове, включително провала при изтеглянето на приложението. Просто натиснете и задръжте бутона едновременно у дома и бутон мощност. Щом се появи логото, освободете и двата бутона, изчакайте включването на вашия iPhone или iPad и проверка на изтеглянията.

Ако натоварването на приложението продължава – всичко е наред, ако не – върнете се в App Store и опитайте отново да изтеглите приложението. Ако отново виси – преминете към следващия метод.

4. Опитайте да деинсталирате и преинсталирате приложението

2014-08-18 15.56.482014-08-18 16.14.17

Понякога премахването на неразрешено приложение и рестартирането на изтеглянето могат да ви помогнат. Ако след рестартирането приложението не е било почистено – опитайте се да го премахнете ръчно. За да направите това, натиснете върху иконата, докато държите, докато не започне да мърдам, натиснете бутона “Х” в горния ляв ъгъл на иконите на приложения залепени и потвърдите изтриването.

Ако приложението се деинсталира, опитайте да го инсталирате отново. Ако нищо не се е случило и иконата все още остава на екрана – преминете към следващата стъпка.

5. Изтеглете друго приложение

Не знам защо, но понякога изтеглянето на друго приложение от App Store може да ви помогне да “разбъркате” останалите приложения. Опитът не е изтезание, затова опитайте да изтеглите някои приложения. Тя може да бъде всяко безплатно приложение или едно от тези, които сте закупили по-рано. Изчакайте малко, за да проверите резултата и ако това не помогне – преминете към следващата стъпка.

6. Излезте от профила си в iTunes и рестартирайте устройството с iOS

2014-08-18 16.28.43 2014-08-18 16.28.46

Ако нищо не помогне, опитайте да излезете от вашия iTunes акаунт. Това трябва да спре изтеглянето на всяко съдържание на вашия iPhone или iPad. Освен това е препоръчително да рестартирате устройството, преди да продължите с повтарящата се процедура за изтегляне на приложението. Прекратяването на профила ви в iTunes е съвсем проста:

  • Отворете раздела App Store селекция.
  • Превъртете надолу до долу и кликнете върху бутона с идентификационния номер на Apple.
  • От изскачащото меню изберете Излезте.

7. Синхронизирайте устройството си с iOS с iTunes

Screenshot от 2014-08-18 в 17.30.29

Дори ако използвате iCloud за резервно копие, можете да синхронизирате своя iPhone или iPad с iTunes. Понякога синхронизирането и прехвърлянето на покупките ви може да помогне с проблема със задържаните изтегляния. Трябва само да свържете устройството си с iOS към компютъра си с iTunes и да го синхронизирате, както обикновено при прехвърлянето на музика или филми. Изчакайте до края на процеса и да се провери дали има в началния екран на iPhone или iPad, приложенията, които не могат да изтеглят от App Store.

8. Просто изчакайте

Понякога изтеглянето може да бъде прекратено поради промени в сървърите на App Store. Може би сте се опитали да изтеглите приложението само когато е актуализиран. Това се случва много рядко, но въпреки това това може да бъде. Върнете се в молбата след известно време и проверете дали тя е заредена.


Срещахте ли проблема с замразяването на процеса на изтегляне на приложения от App Store? Какво решение използвахте за това? Споделете опита си в коментарите.

(чрез)