Какви храни не могат да се поставят в микровълновата печка?

Микровълнова е една от най-любимите устройства в кухнята на повечето от нас. В края на краищата, това е много удобно и бързо да се затопли, размразява и дори да готви храна в него. Въпреки това, учените твърдят, че не всички продукти могат да бъдат термично обработени в микровълнова фурна. Например, чесън. И си струва да си спомняте.

Пърси Спенсър се смята за изобретател на микровълновата фурна, тъй като това е първият път, когато той забелязал, че микровълнова радиация може да отоплява обектите. Има няколко версии за това как това се е случило. Според един от Пърси случайно сложи магнетрона сандвича си и след това открих, че е горещо, но от друга страна – по време на работа с магнетрона в джоба си разтопи шоколад. Това се случи през 1945 г., а през 1946 г. е издаден първият патент за производството на микровълнови фурни.

Няколко факта за първата микровълнова фурна

Височина – около с височина на човек

Тегло – 340 кг

Мощност – 3 кВт (това е около два пъти по-голяма мощност от съвременна микровълнова фурна)

Цената е 3 000 долара.

Първите микровълнови фурни се използват само за бързо размразяване на продукти във военните болници, масовото им производство започва през 1949 г.

Защо микровълновата печка бързо се нагрява и подготвя храната

По това време, когато топлината в конвенционална пещ постепенно прониква в храната в микровълновата енергия прониква непосредствено от 2,5 см в продукта, ускоряване на отопление и готвене.

Какво да не поставяте в микровълновата фурна

Въпреки наличието на спорове дали микровълновата печка е вредна за човека или не, няма официално доказателство за това. Въпреки това има научно доказани предупреждения за няколко продукта, които не трябва да се поставят в микровълнова фурна.

Кърмата

Павел Илюхин / Shutterstock.com
Павел Илюхин / Shutterstock.com

“Журнал на Американската академия на педиатрите” провежда тестове на 22 проби от замразено кърма, което се загрява в микровълнова фурна при ниски и високи температури. В първия случай резултатите показват увеличен растеж на Escherichia coli в млякото, а именно 18 пъти повече в сравнение с мляко, нагрято без микровълнова печка.

При проби от мляко, загрято при ниска температура в микровълнова фурна, се открива значително намаляване на активността на лизозим, ензим с антибактериални свойства, което предотвратява умножаването на бактериите.

броколи

al1962 / Shutterstock.com
al1962 / Shutterstock.com

Всяко топлинно третиране разрушава полезните вещества в храните, особено в зеленчуците и плодовете. За броколите най-нежният начин за приготвяне е обработката с пара, тъй като по време на това най-малко количество флавоноидни антиоксиданти се унищожава (след нормално готвене във вода – 66%). Докато готвене или затопляне в микровълнова печка с малко количество вода води до разрушаването на до 97% от хранителните вещества на зеленчука.

Замразени плодове

Костиантин Аблазов / Shutterstock.com
Костиантин Аблазов / Shutterstock.com

Замразените плодове са един от начините за поддържане на хранителните вещества в тях по-дълго. Но се оказва, че те не са по никакъв начин да бъдат размразени в микровълнова фурна. Дори в 70 руски учени показват, че плодове в резултатите от микровълнова размразяване в глюкозид на ефективност на преобразуване (производно на глюкоза) и галактозид на канцерогени. В началото на 90-те години руски проучване потвърждава имунологични ефекти на микровълните върху тялото (в резултат на излагане на топлинната радиочестотен електромагнитно поле в мозъчните клетки на плъхове се наблюдава повишено образуване антитяло).

Замразено месо

IVL / Shutterstock.com
IVL / Shutterstock.com

За да размразите парче месо в микровълнова фурна, той изисква много време (около 15-30 минути), а ако парчето е твърде голям, а след това краищата ще трябва време, за да бъде готов преди средата размразени.

По времето, когато температурата достигне 60 градуса по Целзий, бактериите започват да се размножават активно в месото и ако няма да го готвите веднага, размразеното месо ще се превърне в източник на микроби.

В допълнение, японски учени са установили, че месото, което е в микровълновата за повече от 6 минути, унищожени около половината от витамин В12 (резултатите от това изследване са публикувани в списание ScienceNews през 1998 г.). Смята се, че най-добрият начин за размразяване на месо – е да го сложете в хладилника за една нощ или поставени под струя студена течаща вода.

чесън

FomaA / Shutterstock.com
FomaA / Shutterstock.com

Топлинната обработка влияе и отрицателно на противораковите свойства на чесъна. Според изследване, проведено през 2001 г. от група изследователи от State University Пенсилвания, обработка 60 секунди в микровълнова пещ (или 45 минути – в пещта) на чесън може да инхибира способността да се свързват в виво канцероген в млечната жлеза на животни. Наблюдавано е също, че 10 минути “останалите” натрошен чесън преди лечението в микровълнова фурна в продължение на 60 секунди, за да се предотврати пълна загуба на противоракови свойства.

Още няколко съвета

Освен това трябва да обърнем внимание и на общите предпазни мерки, които повечето от нас, въпреки че знаят, но не се придържат към тях, когато използват микровълнова фурна.

Протеинови продукти

Учените препоръчват използването на микровълнова фурна в по-малка степен за приготвянето на протеинови продукти. Неотдавнашно австралийско проучване потвърждава, че микровълните водят до по-голямо разрушаване на протеиновите молекули, отколкото приготвянето им в пещ.

Храна в пластмасови контейнери или хранителен филм

Използвайки такива удобни пластмасови контейнери в микровълнова фурна, добавяме към храната част от канцерогените, тъй като някои от токсичните вещества преминават от пластмасата в продуктите.

Продукти с високо съдържание на вода и в черупки

Тъй като е невъзможно да се постави в продукти микровълнова пещ в плътна обвивка и високо съдържание на вода в рамките на (например, домати, или яйца), в резултат на рязко повишаване на температурата вътре увеличава обема рязко и храната е просто експлодира. Припомнете неуспешни експерименти с яйца:

 И колко често използвате микровълнова фурна и за какво?