Какво да направите, ако се събудите в средата на нощта и не можете да спите?

Така че, сега е в средата на нощта, знаеш, че трябва да спиш, но не можеш. Нещо не ви позволява да заспите. Може би вашият служител не иска да ви хвърли повече на автобусната спирка или вашият приятел каза нещо грубо. Каквото и да е, не можете да го извадите от главата си, а в същото време трябва да спите, защото утре ще работи.

Вероятно всички са имали тези ужасни усещания. Що се отнася до мен, това е истинско изтезание. Освен това причината, поради която не можете да заспите, може да бъде доста нелепа: неприятен коментар или твърдението, че не се справяте с работата си.

Колко бързо да заспите

Добавете към този стрес и тревожност и мозъкът ви започва да се движи диво в най-неподходящото време за него – в средата на нощта.

Стани, изхвърли тревогата

Не можете да се отървете от силния стрес просто като се съгласите със себе си във вашите мисли. Колкото повече мислите за проблема, толкова по-дълбоко отивате в стрес и тревожност. Просто се разхождате в кръг, все по-притеснен. Каква мечта!

Плюс това, вие сте нервен, защото не можете да спите и скоро ставате. Оказва се, че не само не спите, но и се тревожете цяла нощ, така че за сутринта се чувствате напълно счупени.

Просто се успокой и сън няма да работи, затова спрете да се мъчите – излезте от леглото. Правете нещо – това ще ви помогне да разсеете и изхвърлите тревогата.

Направете го наистина важно. Колкото по-дълго останете в това състояние в леглото, толкова по-голям е рискът от сън без сън през цялата нощ. В крайна сметка мозъкът ви ще престане да възприема леглото като място за почивка.

Оставете леглото си да се охлади и въздух. Вие бихте искали да се върнете там, към блажения комфорт на хладните листове. Разходете се, направете чаша билков успокояващ чай или пийте чаша вода. Направете нещо освежаващо, което ще отдръпне напрежението от събитията на деня. Разбира се, това не е панацея, но със сигурност ще помогне за преодоляване на кръга на нервност и емоции и това е първата стъпка към победата над безсънието.

Правете нещо медитативно, но разсейващо

Следващото нещо, което трябва да направите, е да се измъкнете от часовника и да се притеснявате за късния час. Намерете си някаква медитативна професия (не е задължително медитацията като такава). Ако медитацията успокоява и релаксира – медитирате, ако не, сега не е най-доброто време да научите това.

Ако имате работа вкъщи, направете го. Почистване (разбира се, ако не събудите вашите роднини или съседи), поставяне на нещата в ред в килера, маса, четене в слаба светлина – тези упражнения са съвършени.

Можете да включите подкаст или аудиокнига и да позволите приятен глас или любима песен, за да ви отведе до сферата на съня.

Вашата професия трябва да бъде интересна и внимателна, но не прекалено вълнуваща. Вашата цел е да заемете ума си, да се фокусирате върху нещо друго, да не мислите за нещата, които предизвикват стрес в теб. Не е нужно да изхвърляте напълно въпроса, който ви тревожи, просто трябва да се отпуснете, за да се успокоите и да заспите.

Не прекарвайте време пред монитора

Опитайте се да избегнете използването на компютър, смартфон или таблет понастоящем. Това е общ съвет за подобряване на качеството на съня, но е важен и за нашето положение. Синя светлина от устройството ви намалява производството на мелатонин и мозъкът ви мисли, че е време да се събудите и да останете будни.

В допълнение, гледането на имейли и проверка на социалните мрежи е твърде вълнуващо за някой, който иска да заспи. Така че отлагайте вашия смартфон и не бързайте да включите компютъра.

Ако сте уверени в четенето, изберете читатели с електронно мастило. За разлика от таблета, те са адаптирани за четене и екранът им не е прекалено ярък и контрастен, така че вашият мозък не мами за времето на деня.

Ако включите лаптопа или таблета, намалете яркостта или инсталирайте приложения като f.lux или Twilight. Те променят цветната температура на екрана в зависимост от часа на деня.

Разбира се, това не е най-добрият избор, но нека бъдем реалисти: първото нещо, което много от нас правят, когато те осъзнаят, че сън не успее, – да достигне за вашия смартфон, за да разгледате Twitter, проверете съобщенията на страницата “VKontakte” или да гледам няколко забавни клипове на YouTube.

По принцип, ако тя помага да се успокои, защо не. Просто спрете във времето, когато сте се успокоили, опитайте да спя и не седите в социалните мрежи и в YouTube през цялата нощ.

Използвайте хапчета за сън с повишено внимание

Ако имате наистина малко време за сън, можете да опитате хапчета за сън, които се отпускат без рецепта, но трябва да се грижите (и да изберете) лекарството. Много от тях имат странични ефекти и това, което помага на други хора перфектно, не може да ви помогне изобщо.

Ето защо, преди да вземете хапчета за сън, уверете се, че наистина няма друг изход. Особено се отнася до внезапни събуждания през нощта, когато се събуждате в три нощи и не можете да заспите, а в осем сутринта трябва да сте на работа. Ако вземате сънотворни хапчета в средата на нощта, ефектът може да продължи дори и след събуждане, така че преди вечерята да бъдете като сънлива муха.

Обикновено отнема около осем часа, докато хипнотикът напълно спре ефекта си. Затова вижте обстоятелствата и прочетете инструкциите на лекарството, за да изберете правилната доза.

Можете да опитате да вземете мелатонин, някои от които помагат да се подобри качеството на нощния сън. Най-малкото няма да почувствате сънливост, какъвто е случаят с други лекарства като хапчета за сън на базата на дифенхидрамин или доксиламин.

Каквото и да правите, не започвайте да работите.

Ако сте взели смартфон или сте отворили лаптоп, е съблазнително да започнете работа. Не давайте!

Не се опитвайте да бъдете продуктивни или да се фокусирате върху това, което ви причинява стрес. Не отговаряйте на досаден имейл, не питайте приятел в социалната мрежа какво има предвид, когато каза това грубост. Не се влошавайте. Опитите за решаване на проблема могат само да увеличат нивото на стрес, което, разбира се, няма да ви помогне да заспите. Особено в това състояние: уморени, нервни и ядосани, едва ли ще решите нищо.

Освен това, ако искате да уредите някои междуличностни отношения през нощта, вероятно няма да успеете. Неразбирателството в комуникацията е по-добре да се разбере, когато се срещнеш или поне да пишеш съобщения, когато човек ще бъде удобен да отговори на тях, а не когато види десетата мечта.

Безсънната нощ е ужасна, но трудно можете да разрешите проблема, който ви предпазва от сън, в три сутринта. Така че е по-добре да се разсейвате от нещо и да решавате проблемите през деня.

Ако не можете да устоите, не изпращайте това, което сте написали. Запазете имейла или SMS в чернови, напишете всичко, което искате да кажете в приложението за бележки. Сутрин прочетете и решете дали да изпратите или не. Нищо чудно, че те казват, че сутринта е по-мъдра от вечерта: сутринта вашите оплаквания може да изглеждат като истински боклук и просто изтривате този проект.

Вземете свободния ден

Ако смятате, че нищо не помага, потърсете работа най-малко до обяд. Изпратете съобщение до главата, кажете, че не сте добре и искате да вземете почивен ден в продължение на половин ден. Получете алармен часовник сутринта, за да се обадите преди началото на работния ден и предупреди, че ще бъдете следобед.

Мисълта, че не е нужно да ставате рано утре, ще облекчи напрежението от факта, че трябва да спите, но не можете. Най-вероятно, след това спокойно ще заспите и времето за почивка ще ви даде време, за да се насладите добре и да наваксате следобед.

Споделете вашите начини да победите безсънни нощи в коментарите.

Loading...