Кегел-мускулите: къде са и как да ги развиваме

През 1948 г. гинеколог Арнолд Кегел, разстроен от неефективността на операции за лечение на уринарна инконтиненция при жени, за първи път в историята на съвременната медицина говори за важността на нехирургични тазовите мускули етаж. “Мускулите на Кегел”, тъй като те вече са често по-нататък в подкрепа на матката, пикочния мехур, ректума и тънките черва – меко казано, е важна част от анатомията.

Мускулния тонус на таза е намален:

  • време (тези мускули, както всички останали, отслабват с възрастта);
  • бременност и раждане;
  • коремна операция, включително цезарово сечение;
  • затлъстяване.

Кегел упражнения ще помогне в следните случаи:

  • уринарна инконтиненция с напрежение (например при кашляне, кихане, движение и повдигане на тежести);
  • Порив за уриниране – когато желанието да изпразните пикочния мехур е толкова силна, че не е нужно време, за да тичам до тоалетната (да не се бърка с незадържане на урина поради препълване на пикочния мехур, а след това безсилен да упражни);
  • отслабване на мускулите на тазовия подът след раждането, което може, в допълнение към горните симптоми, да доведе до пропускане на един от тазовите органи, например матката.

Отговори

Как да усетите правилните мускули?

Опитайте се да спрете потока при уриниране. Ако се оказа, поздравления, открихте мускулите на Кегел.

И ако не?

Може би просто искате твърде много в тоалетната, за да се задържи (ако не, това е доста смущаващ знак, тичам до гинеколога). Като алтернатива, опитайте да въведете чист пръст във влагалището и го изцедете. Ако всичко е наред, ще почувствате повишаване на тазовия под.

И това е всичко?

Ами ако е така, не се интересуват, да извършва тест драйв с любимата си: по време на секс, се опита да изтръгне пениса му вътре в себе си и попита дали той се чувства, че го закопчалки плътно.

Трябва ли да правя упражненията докато уринирам?

Не, не е така. Напротив, тя е противопоказана, може да влоши симптомите или дори да причини болка.

Как да се подготвим за упражненията?

Изпразнете пикочния мехур и можете да продължите.

Има ли други нюанси?

Знаеш ли как, когато огъваш показалеца, другите се огъват леко? Така че, с упражненията Kegel, подобно нещо се случва: глутеалните мускули и коремните мускули могат автоматично да се опънат. Опитайте се да контролирате този момент. По време на напрежението на тазовите мускули, останалото трябва в идеалния случай да се отпусне: за да избегнете свръхналягане и спазми.

Как да тренираме?

Поемайте удобна позиция: седи, легнете или изправете (но не и докато ходите). Натоварвайте правилните мускули колкото е възможно по-трудно за 5 секунди, след което се отпуснете. След кратка пауза, повторете. Направете 10 такива подхода. Не забравяйте да дишате, в противен случай ще се уморите по-бързо и ползата от тренировката ще намалее.

Колко време и колко често трябва да упражнявате?

Проучванията показват, че първият ефект, който можете да почувствате след 4-6 седмици редовно тренировка два или повече пъти на ден. 

Въпросът е милион: моят оргазъм ще стане по-силен?

Това е напълно възможно. Проучвания, потвърждаващи това без сянка на съмнение, уви, не (с изучаването на женския оргазъм в общия проблем), но много участници в проучвания за ефективността на упражненията Kegel твърдят, че продължителността и интензивността на техните оргазми са се увеличили. Това е лесно да се повярва, защото тренирането на мускулите на тазовия подтиск утешава кръвообращението към перинеума, по-специално по време на възбуда. Вашият оргазъм определено не е наранен. Освен това, ще угодите на мъжа си с по-тесен и по-дебел влагалище. Win-win, както се казва.

Малки помощници

В допълнение към “аналоговия” начин за развиване на Kegel-мускулите можете да включите в обучението специални топки-тегловни агенти, което ще направи упражненията по-трудни и ефективни. Изборът е страхотен, ето един пример:

Топовете имат само един проблем – липса на обратна връзка: трудно е да се поддържа мотивация, ако няма визуален резултат.

Самият Арнолд Кегел през четирийсетте използваше обемно устройство от гумени мехурчета и тръби за измерване на силата на мускулите по време на тренировка. Сега, когато интересът към темата най-накрая преживява възход, се появиха няколко модерни и много хубави аналози.

Скоро по Lifhacker ще има преглед на едно от тези устройства. Какво мислите, коя? Бихте ли си купили такова нещо? Кажи ми, обучихте ли мускулите на тазовото дъно и какви резултати постигнахте?