5 neočekivanih načina za špijuniranje na vašem smartphone uređaju

Vjerojatno znate da se vaš smartphone može dobro koristiti protiv vas. Nakon što ste napukli gadget, možete pristupiti svojim kamerama ili mikrofonima. Stoga, sve što pucate i kažete, može se prenijeti trećim stranama. Mogućnosti moderne špijunaže pametnih telefona nisu ograničene na to. Teoretski, postoji niz drugih manje očitih načina da dobijete informacije o tome gdje ste i što radite upravo sada.

1. Keylogger koji se temelji na žiro računima

Smartphone vas prati: keyloger
windowscentral.com

Svi moderni pametni telefoni opremljeni su žiroskopom. Ovaj senzor je potreban da bi se odredio točan smjer nagiba modela, koji se može koristiti za automatsko aktiviranje nekih funkcija ili upravljanje automobilom u utrkama.

Svake godine, ti senzori postaju točniji. Teoretski, njihova osjetljivost na najmanju fluktuaciju mogu koristiti uljezi protiv vas. Ovo je dokazanoJednokratni jezik-agnostik keylogging korištenjem stereomikrofona i učenja stroja specifičnim za domenu. istraživači na sjeveroistočnom sveučilištu u Bostonu. Uz pomoć žiroskopa i mikrofona uspjeli su stvoriti prilično precizan keylogger.

Keylogger ili keylogger je softverski ili hardverski uređaj koji bilježi različite korisničke akcije: tipke na tipkovnici, pokreti i klikovi mišem, geste na dodirnom zaslonu.

Kada koristite zaslonsku tipkovnicu, vaš smartphone malo se naginje pri svakom dodiru. Prepoznajući najmanji pristranost s žiroskopom, keylogger može pogoditi tekst uzorka koji upisujete. Moguće varijacije se ispravljaju uzimajući u obzir intenzitet zvuka koji nastaje kada se staklo na zaslonu dotakne. Mikrofoni pametnih telefona već pomažu u tome. Koristeći kombinaciju tih senzora i skup algoritama, istraživači su prvi put uspjeli pogoditi pritisnute tipke s točnošću od 90-94%.

2. Određivanje mjesta bez GPS-a

Čak i kada je GPS isključen, možete odrediti lokaciju uređaja pomoću ćelije ćelije i Wi-Fi točaka s informacijama o geolokacijskim vezama. Međutim, možete dobiti informacije o lokaciji korisnika čak i bez pristupa tim podacima.

Isprobala je ista skupina istraživača sa Sveučilišta NortheasternJednokratni jezik-agnostik keylogging korištenjem stereomikrofona i učenja stroja specifičnim za domenu. to se pokazuje pomoću senzora pametnih telefona, koje aplikacije mogu koristiti bez posebnih dopuštenja. Rezultat njihovog rada bio je program koji uključuje žiroskop, akcelerometar i magnetometar.

Uzimajući u obzir kartu područja u kojem je osoba bila, aplikacija je omogućila praćenje svih pokreta na automobilu. Akcelerometar je korišten za određivanje kretanja i zaustavljanja. Magnetometar je fiksiran smjer gibanja. Žiroskop je mjerio kutove rotacije, omogućujući vam da točno pratite kada i u kojem smjeru stroj okreće.

Smartphone vas prati: lokaciju Smartphone vas prati: lokaciju bez GPS-a

Poseban algoritam je kombinirao podatke sa svih tih senzora i stvorio ih približnu shemu pomaka. Usporedili smo ga s pravim rutama na području gdje je proveden nadzor. Prema takvim podacima moguće je točno odrediti gdje i kada je korisnik otišao, koliko je vremena proveo na njemu.

3. Praćenje putem bannera za oglašavanje

Postoji još jedan način određivanja lokacije osobe bez izravnog pristupa GPS podatkovima svog pametnog telefona. Ta je metoda opisala istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu koji su koristili banner oglašavanje za mobilne uređaje. Minimalni depozit za stavljanje takvog oglasa putem Google AdWordsa i Facebooka iznosio je 1.000 USD.

Kupnjom takvog natpisa možete odrediti u kojoj se aplikaciji i za koje identifikacijske oznake uređaja želite prikazati. Istraživači su također pokazali geološku zonu od tri milje, kada su u odabranim aplikacijama prikazivali oglase.

Svaki put kada je ciljni telefon upotrijebio navedenu aplikaciju, podaci o uređaju, vremenu i lokaciji poslani su nositeljima natpisa. S tim podacima istraživački je tim uspio pratiti lokaciju korisnika unutar 25 metara (~ 7,6 metara). Istina, to je moguće, sve dok aplikacija ostaje otvorena četiri minute ili je pokrenuta dva puta na istom mjestu.

smartphone vas prati: bannere za oglašavanje
gadgethacks.com

Naravno, ova metoda nadzora zahtijeva stalnu uporabu određene aplikacije. Dio ove prepreke može se zaobići ako stavite bannere u najpopularnije programe. Također je potrebno unaprijed znati određeni identifikator oglašavanja uređaja određene osobe. Međutim, čak i bez nje ova se metoda može dobro koristiti za praćenje populacije odabranog mjesta.

4. Pregledavanje posjećenih veza kroz svjetlosni senzor

Senzor ambijentalnog osvjetljenja omogućuje podešavanje svjetline zaslona vašeg pametnog telefona. Bit ćete iznenađeni, ali čak i ovaj naizgled neškodljiv senzor može se koristiti protiv vas.

Lukasz Olejnik (Lukasz Olejnik) jasno je to ilustriraoKrađa osjetljivih podataka preglednika pomoću API-ja W3C Ambient Light Sensor. , stvarajući aplikaciju koja, na temelju podataka iz svjetlosnog senzora, određuje boju veza koje je posjetio korisnik. Jednostavno rečeno, ovaj senzor može točno prepoznati svjetlo koje emitira vaš zaslon. To vam omogućuje određivanje web stranica na koje ste se preselili.

Smartphone prati vas: posjećene veze
eztexting.com

Web stranice mogu prikazivati ​​različite boje za veze. Na primjer, tekst može biti svijetlo plava ako ga niste prije posjetili, ali će postati ljubičasta nakon prvog klika. Sam web-lokacija, naravno, ne može prepoznati boju veze za određenog korisnika jer preglednik bilježi prijelaze. Međutim, ako predstavnici web resursa dobiju pristup podacima svjetlosnog senzora vašeg pametnog telefona, oni mogu odrediti svjetlo koje dolazi s ekrana, da li ste prethodno prošli na prikazanoj vezi ili ne.

Posebno je vidljivo na kontrastnim stranicama s tamnom pozadinom teksta i svjetlosnoj dodjeli hiperlinkova. Vrijedno je da vam se spotaknu, jer senzor otkriva povećanje razine svjetlosti sa zaslona. Teoretski, na taj način, bez vašeg znanja, možete izraditi popise svih stranica koje posjećujete.

5. Identificiranje korisnika i objekata u blizini

Velika većina pametnih telefona ima senzor blizine. Koristi se za isključivanje zaslona osjetljivog na dodir tijekom zovete. U suprotnom biste tijekom razgovora nastavili pritisnuti gumbe na zaslonu.

Ovaj senzor ne samo da otkriva da su objekti blizu zaslona, ​​već također može mjeriti udaljenost od njih. Svaki od nas drži smartphone na različitoj udaljenosti ovisno o rastu, duljini ruku, viziji i drugim čimbenicima. Na temelju svih tih informacija aplikacija može prilično razlikovati korisnike i njihove značajke ponašanja.

Točnost takve metode može biti niska, ali u kombinaciji s istim ciljanim mobilnim bannerima, oglašavači mogu prepoznati ciljanu publiku. Osim toga, pomoću senzora blizine, možete odrediti udaljenost objekata u blizini koji okružuju korisnika. A to može biti dodatno vodstvo kada ne koristite GPS.


Svaka od tih metoda još se opisuje kao teorijska. Do sada nitko od njih nije dobio široku cirkulaciju. Međutim, moguće je da je ovo samo pitanje vremena.