Coda 2: Iscrpan alat za web developera

Coda 2

23. travnja 2007. Bio je to dan kada je Panic predstavio program Coda 1. Ideja Codea bila je revolucionarna: jedna aplikacija, jedan prozor za cijeli proces razvoja web stranica. Bilo je to pravo i praktično. Godine 2007. programeri su osvojili nagradu Apple Design za najbolje korisničko sučelje. Prije Coda, bilo je takvih aplikacija kao TextMate, BBEdit, Espresso MacRabbit i CSS Edit. Da, još uvijek postoji Dreamweaver, ali nisu svi htjeli potrošiti novac na to. Coda je postala prava revolucija. Prije objavljivanja, programeri su trebali niz različitih alata. Trebali smo urednika za pisanje koda, FTP klijent za preuzimanje i preuzimanje datoteka s poslužitelja i preglednika za provjeru njihovog rada. U nekim slučajevima programeri trebaju SSH terminal i rade s bazom podataka. Coda je apsorbirala sve najbolje i potrebne, postajući doista sveobuhvatan i samodostatan alat.

Coda 2 je potpuno ažurirana verzija Coda 1, ali je izgrađena na istom principu. Nakon pokretanja programa, korisnik otvara radni prostor. Glavni zaslon prikazuje sve projekte. Možete izraditi grupe iz svojih projekata, samo povucite jedan projekt na drugi.

Da biste dodali novi projekt, kliknite + u donjem lijevom kutu. U prikazanom prozoru unosite podatke za povezivanje s poslužiteljem.

Coda 2

Sada možete odabrati novi projekt i početi raditi s njom. Nakon otvaranja projekta vidjet ćete popis datoteka na vašem poslužitelju. Odaberite datoteku s kojom želite raditi ili izradite novu. Coda 2 podržava mnoge trenutne jezike, okruženja i platforme, uključujući HTML, CSS, PHP, JavaScript, ASP.NET, XML, SQL i tako dalje.

Posebna pozornost treba posvetiti sučelju programa. Postao je mnogo ugodniji i estetski. Glavni izbornik primio je kartice. Prve dvije kartice su statične, a ostatak su datoteke koje ste otvorili. Prva kartica vodi do glavne stranice programa, druga otvara upravitelj datoteka i FTP.

Coda 2

Rad s kodom je vrlo prikladan. Coda 2, kao i većina urednika, podržava označavanje koda. Najkorisnija značajka programa jest da zna sve kontejnere, većinu funkcija, parametara i savršeno razumije sintaksu.

Coda 2

Na primjer, počnete upisivati ​​”HT”, a program vam odmah nudi punu verziju “HTML”. Program također automatski zatvara spremnike, navode, zagrade i tako dalje. CSS ima zgodnu paletu boja. Odaberete boju u paleti, a program odmah stavlja njegov kodni naziv. Ako imate iPad, možete pogledati svoj rad na tabletu. Da biste to učinili, stavite Diet Coda na njega i na Coda 2 kliknite “AirPreview”.

Coda 2

Kao i kod bilo složene profesionalne softver, Coda 2 – komad nije jeftin, ali to je vrijedno novca, a svaki ozbiljan developer treba obratiti pozornost na to.

Coda 2 | | Mac AppStore (2490 rubalja)