Pokretanje programa Windows na Macu putem programa Wineskin

Kada je prava aplikacija dostupna samo za računala sa sustavom Windows, postavlja se pitanje prije nego što stroj radi: kako pokrenuti ovaj program na Mac računalu? Čudno, ali za mnoge komunalije, pa čak i za ne vrlo stare igre najbolja opcija je besplatni Wineskin emulator. Bez ulaska u tehničke pojedinosti, pogledajmo kako ga koristiti za pokretanje nekog Windows programa na Mac računalu.

Instalirajte Wineskin i pratite ažuriranja

Iako je Wine projekt otvorenog izvornog koda koji je ukorijenjen u Linux sustavima, njegova je inačica Mac prilično praktična i omogućuje vam jednostavno i brzo otvaranje operativnog sustava OS X vrlo mnogo programa (iako ne i svih).

Službene Wineskin web stranice, preuzmite Wineskin Winery aplikaciju – ovo je menadžer za portanje za Windows programe za OS X. Nakon raspakiranja preuzete arhive, prenesite je u mapu Programa (aplikacija) i pokrenite ga.

U glavnom prozoru uvijek obratite pozornost na natpis Novi motor dostupan! (“Dostupni su novi motori!”) I je li gumb dostupan za klik ažuriranje(“Ažuriraj”) u grupi Verzija omotača (“Shell verzija”). Kliknite gumb da biste preuzeli najnovije popravke i dodatke. Ispod popisa instaliranih motora (Instalirani motori), koji će prema zadanim postavkama biti prazni, pritisnite tipku +. U novom prozoru najnoviji će se motor odabrati odjednom, preuzeti i instalirati, što se može kliknuti na gumb Preuzimanje i instalacija.

Nakon toga, popis motora više neće biti prazan: pokazuje novi motor. A sada možete stvoriti obradni dio za prijenos potrebnog sustava Windows.

Izrada prazne ljuske

Samo ako postoji barem jedan instalirani motor u glavnom Wineskin Winery prozoru bit će dostupan gumb Stvorite novu omotnicu (“Izradite praznu ljusku”). Kliknite je.

Unesite naziv programa, kliknite gumb U redu i pričekajte da Wineskin stvori novu aplikaciju: pojavljuje se prozor u kojem trebate kliknuti gumb Pregledajte omot u Finderu (“Pregledajte Shell putem Findera”) – prozor “Finder” otvara se s mapom~ / Prijave / Wineskin, u kojem ćete pronaći aplikaciju ljuske koju ste upravo stvorili.

Stavljanje Windows programa unutar Wineskin ljuske

Pokrenite stvoreni program tako da pritisnete opcija: tako da otvorite upravitelja instalacije i konfigurirajte potrebnu aplikaciju sustava Windows unutar okvira Wineskin.

U glavnom uslužnom prozoru kliknite gumb Instalirajte softver (“Instaliraj aplikaciju”), a sada imate dvije mogućnosti: pokrenite instalacijski program (i prođite kroz standardni postupak instalacije za Windows programe) ili ga stavite u ljusku na virtualnom C: pogonu, aplikaciji koja ne zahtijeva instalaciju.

Na primjer, preuzmite urednika fraktala Apophysis. Preuzeta EXE datoteka ne mora biti instalirana – to je spreman za korištenje programa. Stavite je u novu mapu i vratite se u Wineskin prozor klikom na gumb Kopirajte mapu iznutra(“Kopirajte mapu unutar”) ili gumb Premjestite mapu iznutra (“Premjestite mapu unutar”). Razlika između tih gumba je očigledna – odabrao bih drugu opciju, kako ne bi ostavio ništa suvišno u direktoriju za podizanje sustava OS X.

Nakon toga, Wineskin će vas zatražiti da odaberete koja izvršna datoteka treba biti otvorena kada školjka počinje. Jasno je da je to jedina “izvršna” koja je upravo premještena unutar ljuske. Nakon potvrde odabira, vratit ćete se u glavni prozor Wineskin upravitelja konfiguracije. Pritisnite gumb prestati (“Exit”) i u Finder prozoru, vratite se u mapu u kojoj se nalazi novi program ljuske.

Sada dvaput kliknite na ovu ljusku – za nekoliko trenutaka vidjet ćete sučelje “vindovy” urednika Apophysis, spremno za rad.

Konfiguriranje Windows aplikacije unutar Wineskin ljuske

Konačno je potrebno reći o gumbu napredan u glavnom prozoru menadžera za konfiguriranje Wineskina. Uobičajeni korisnik može biti potreban za povezivanje s prijenosnim programom bilo koje ikone (u donjem desnom kutu karticekonfiguracija). Napredni korisnici putem kartica alat i Opcije može konfigurirati postavke okruženja Windows i interakciju aplikacija s Mac sustavom. Ako ne razumijete što je u pitanju, bolje je da ne dodirnete ništa tamo.

Ljubavnici bilješke: Imajte na umu da uz prijenosnu aplikaciju unutar Wineskin ljuske postoje softverske komponente koje omogućuju emulaciju Windows okruženja. Stoga se veličina aplikacije “lutke” značajno razlikuje (ponekad mnogo puta) od veličine istog programa u nativnom okruženju sustava Windows. Na primjer, “težina” Apophysis sama je samo 1,3 MB, a njegova prijenosna inačica privlači gotovo 380 MB. Međutim, to je puno manje od punog sustava Windows, koji zahtijeva više od desetak besplatnih gigabajta za svoj rad.