Što će izgledati odjeća budućnosti? Sve o metamaterijalima i pametnoj odjeći

Bit ćete iznenađeni, no narukvice, satovi i pametni telefoni koji prate korake za taj dan tek su mali dio onoga što nas čeka u budućnosti. Samo kratkotrajni pogled na industriju pametne odjeće i metamaterijala čini kose na kraju, u očekivanju onoga što će uskoro biti na raspolaganju svakome od nas.

Zamislite da će u 10 godina tvoja majica, grudnjak ili čarape biti pametnija od današnjih pametnih telefona i pametnih satova. Impresivno? Da. A istodobno postaje pomalo zastrašujuće.

metamaterials

Metamateriali su materijali koji su umjetno stvoreni i koji se ne pojavljuju u prirodi. Njihovo ime je zbog činjenice da imaju posebna svojstva koja se ne nalaze u konvencionalnim tkivima.

Najčešće metamaterijali imaju neuobičajena akustična, elektromagnetska ili optička svojstva. Sjećate se nevidljivog plašta “Harryja Pottera”? Ako se takav plašt pojavi, sastojat će se od metamaterijala. Štoviše, pokušaji stvaranja odjeće koja vlasniku čini nevidljivom već dugo se poduzimaju, a čovječanstvo je čak postiglo određeni uspjeh u tome.

Na primjer, Andrea De Falco istraživač je bio u stanju stvoriti metafleks – materijal koji zbog loma svjetlosti omogućava da se neki predmet zamotan u njemu, neprimjetan i gotovo nevidljiv. Ali mi smo više zainteresirani za korištenje metamaterials u sportu, jer ovo je mjesto gdje naše tijelo radi na granici, i to je važno kako bi dobili najviše iz informacijama o stanju.

Tehnologija Columbia, nazvana Omni-Heat, osobito Omni-Heat Thermal Reflective, osigurava da su metameriali budućnost odjeće. Koncept Omni-Heat je poseban materijal s dodatkom aluminija. On ne daju vrućinu, koju tijelo dijeli, i vraća ga gospodaru.

Jakna s Omni-Heatom
Jakna s Omni-Heatom

Iznenađujuće, ova tehnologija radi. Imam jaknu i toplinsko rublje s Omni-Heatom, a činjenica da moja jakna teži pet puta manje od sakoa, a to se zagrijava na isti način, ako ne i bolje, i dalje iznenađuje. Ali tehnologija koju je izradila Columbia samo je početak.

Pametna odjeća

Ako će metamateriaali biti dostupni običnim ljudima, uskoro, pametna odjeća je dostupna. Na primjer, niz odjeće miCoach iz Adidasa. Uključuje različite predmete odjeće, počevši od majica i završavajući grudnjake. Imaju ugrađeni srčani senzor koji čita vaše otkucaje srca, a zatim sinkronizira s jednim od gadgeta za pohranu statističkih podataka.

MiCoach majica s srčanim senzorom
MiCoach majica s srčanim senzorom

Odjeća se gotovo u cijelosti sastoji od poliestera i koristi nekoliko neobičnih tehnologija. Najzanimljivija od njih je Techfit. Ali tvrtka Adidas to naziva TECHFIT! To vam omogućuje da osoba bude 5% jača. Kako? Uz pomoć zakona fizike. Zbog krutog materijala postiže se jača kompresija, a rastezni elementi djeluju na principu opruge i pomažu vam da izvršite pokret. To jest, ako ste spustili šipku na prsa, nećete samo iscijediti, već svoju majicu.

Druga Adidasova tehnologija, koja je već u uporabi, je Climacool. Potiče cirkulaciju zraka i eliminaciju znoja. Zahvaljujući “prozračnom” materijalu, znoj se apsorbira u odjeću i zatim se uklanja na površinu tkiva za isparavanje. Tvrtka je uvođenje tehnologije u tim odjevnim predmetima koji dolaze u kontakt sa znojnim dijelovima tijela, to jest, majice, tenisice, majice.

Tenisice s tehnologijom Climacool
Tenisice s tehnologijom Climacool

Vrh pametne industrije odjeće može se nazvati pametnim majicama koje je predstavio CES 2015 iz Hexoskin. Opremljeni su posebnim senzorom koji očitava otkucaje srca, razinu aktivnosti, učinkovitost spavanja, brzinu disanja, brzinu kretanja i, naravno, količinu izgorenih kalorija.

Majica Hexoskin
Majica Hexoskin

Do sada je to sve što možemo odmah kupiti i dotaknuti. Što nas sljedeće čeka? Mogu samo pogoditi. Na primjer, interaktivni elementi na odjeći koji omogućuju uključivanje i isključivanje bilo kojih funkcija. Ili posebna vlakna koja prati rupture u odjeći i na temelju njih mogu dati informacije o ozljedama tijela. Ne možete ni govoriti o vremenskim, vlažnim i senzorima tlaka.

Pametna odjeća je naša budućnost. Tražimo načine da produžimo svoje živote bez da mislimo da naša odjeća može biti glavni alat za to.

Loading...