Miért aludt a napi 6 órában annyira, hogy egyáltalán nem alszik

Az alváshiány káros az egészségre és a termelékenységre nézve is. Biztosan ezt sokszor hallottad. De úgy érzed, hogy a képességeid romlottak? Kiderült, nem.

2004-ben egy érdekes kísérletet folytattak Philadelphiában a Pennsylvania Egyetemi Orvostudományi Egyetemen, bizonyítva ezzel. 48 felnőtt vett részt az alváshiány vizsgálatában. Néhányan aludtak két hétre négy, hat vagy nyolc órára. Mások nem aludtak két napig.

A laboratóriumban minden alkalommal két óránként tesztelték az alanyok állapotát (kivéve az alvó órákat), a kognitív funkciókat és a reakcióidőt. A résztvevők azt is megkérdezték, hogy ők maguk értékeljék állapotukat, mennyire álmosnak érzik magukat.

Miért nem elég hosszú hat óra alvás?

Ahogy megértetted, azoknak, akik naponta nyolc órát aludtak, a kognitív folyamatok jobb mutatói voltak. Azok, akik naponta négy órát aludtak, minden nap rosszabbul és rosszabbul éltek.

És azok, akik 6 órát aludtak, magas szinten tartották szellemi képességeiket egészen a kísérlet tizedik napjáig. De csak az elmúlt napokban ezek az alanyok olyan nehéz feladatokat végeztek, mint az emberek, akiket alvás nélkül megfosztottak.

Kiderült, hogy csak hat órát pihennek, olyan rosszul viselkedsz, mint az emberek, akik két napig egymás után nem csuktak be szemüket.

A tanulmány egyik leglenyűgözőbb eredménye az, hogy az emberek, akik 6 órán át aludtak, nem álmosak. Nem is tudták, mennyire voltak rosszabbak az eredmények.

Az alvástól megfosztott emberek egyre álomosabbak voltak és beszéltek róla. A kísérlet végén kétszer annyit akarták aludni, mint az elején. De egy hatórás alvás után az alanyok alig álmodtak. Bár a kognitív aktivitás mutatói nem különböztek jelentősen azoktól, akik nem.

Ez a felfedezés fontos kérdést vet fel: hogyan szembesülnek az emberek az alvás hiányával, ha még csak nem is tudják, hogy ott van?

Nem tudjuk mennyit alszunk

A Chicagói Egyetem tanulmánya szerint az emberek gyakran túlbecsülik az alvás mennyiségét, és alábecsülik azt. Egy másik tanulmány azt mutatta, hogy az emberek átlagosan 0,8 óra alatt túlbecsülik az alvási időt.

Tehát ha úgy gondolja, hogy hét órára aludtál, akkor teljesen lehetséges, hogy valójában csak hat órát pihentél.

Kiderült, hogy senki nem tudja pontosan megmondani, hogy mennyit alszik és amikor alszik. Mindenki úgy véli, hogy többet alszik, mint valójában.

Határozza meg, mennyit alszol, nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. De van néhány gyakori tipp, amely biztosan segít jobban aludni:

  1. Egyidejűleg feküdj le.
  2. Ne használjon gadgeteket fél órával lefekvés előtt.
  3. Ne igyál alkoholt.
  4. Add hozzá a fizikai aktivitást egész nap.

Egy másik tipp, ami kevésbé gyakori: jobban aludni, fogyni kell. A National Sleep Foundation weboldalának megfelelően közvetlen kapcsolat áll fenn az álmatlanság és az elhízás között.

Az alvászavarok egyéb okai fizikai és mentális problémák. Még a stressz és a rossz hangulat is negatívan befolyásolhatja az alvást.

Igen, nagyon nehéz kiszámítani az alváshiányt. De megpróbálhatja megnövelni a mennyiségét és minőségét, és ennek eredményeképpen megnövelheti termelékenységét.