14 alternatív parancs és az OS X rendszer elindításának módja

Az OS X, mint minden önálló operációs rendszer, támogatja a különböző indítási lehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy el tudja mondani, hogy melyik lemezen kell bootolni, hogyan és milyen opciókkal. Például, el kell indítania egy külső lemezről, hogy elvégezzen valamilyen műveletet a rendszerindításkor; vagy futtassa a rendszert biztonságos módban, hogy megoldja a problémákat. Tehát mindez speciális parancsok segítségével történik, és szeretném elmondani neked ezeket a cikkeket.

* * *

Az újraindítás kényszerítése

Előfordul, hogy a rendszer lefagy, és nem válaszol minden kéréshez, ebben az esetben semmi sem marad, csak kényszerített újraindítás. Ehhez csak kb. 10 másodpercig tartsa lenyomva a bekapcsológombot. Ezután engedje el a gombot, és a szokásos módon kapcsolja be Mac-jünket. A látszólagos egyszerűség ellenére ne hagyja abba az ilyen kikapcsolási módot, mivel ez a nem mentett adatok elvesztését eredményezheti. Jobb végső megoldásként használni.

Az automatikus bejelentkezés megakadályozása

Ha az automatikus bejelentkezést használja (ami valójában nagyon bizonytalan), de ideiglenesen letiltja azt, akkor tartsa lenyomva a gombot amikor be van kapcsolva, amint látja az előrehaladási sávot (“kamilla”). Ily módon a rendszer erőteljesen megjeleníti a bejelentkezési képernyőt, ahol be kell írnia a jelszót a fiókba való bejelentkezéshez.

A bejelentkezési objektumok indításának letiltása

Ez a módszer hasznos lesz, ha minimális számú alkalmazással szeretné gyorsan elindítani a rendszert. Ehhez nyomja le és tartsa lenyomva a gombot , miután megadta a jelszót és kattintson a gombra .

A rendszerindító lemez kiválasztása

Ha a Mac több bootolható lemezzel (vagy partícióval rendelkezik), akkor bármelyikből indíthat, ha szükséges, és nem csak az alapértelmezettek. Az összes elérhető, indítható lemezen történő megjelenítéshez nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a gombot közvetlenül a számítógép bekapcsolása után.

Boot CD-ről vagy DVD-ről

Az optikai meghajtóról történő indításhoz tartsa lenyomva a billentyűt C.

Kivehető meghajtók eltávolítása

A lemezek kiadásához szabványos kulcsként használhatja , és F12 vagy nyomja meg és tartsa lenyomva az egérgombot (trackpad).

Helyreállítási mód

A helyreállítási üzemmódba való belépéshez és olyan eszközök eléréséhez, amelyek lehetővé teszik a meghajtó formázását, hibaelhárítást stb. – tartsa a kulcsot az indítás során ⌘R.

Futtatás NetBoot képből

Indítás vagy újraindítás közben nyomja le és tartsa lenyomva a gombot N. Ily módon elérhető lesz egy kiszolgálón tárolt OS X kép, amely telepíthető a hálózaton keresztül.

Az Apple Hardver teszt végrehajtása

Az OS X beépített diagnosztikai eszközökkel rendelkezik a lehetséges hardverproblémák azonosítására. A diagnosztika futtatása nagyon egyszerű, csak tartsd lenyomva a kulcsot D.

Megkezdődik a Target Disk módban

Ha a Mac nem indul, mert ezek vagy más problémák, akkor használja, mint rendszerindító meghajtó egy másik számítógépen futó OS X csatlakoztatott FireWire vagy Thunderbolt. Egy ilyen terhelés végrehajtásához tartsa lenyomva a gombot T.

RAM visszaállítása (PRAM)

A Mac képernyőjének, hűtőkészülékeinek, hangszóróinak és más perifériáinak problémáinak elhárításának egyik módja a PRAM visszaállítása. Ezeket a beállításokat a rendszer mélységei tárolják, és olyan adatokat tartalmaznak, mint a rendszerindító lemezek beállításai, a képernyő felbontása, a hangszóró hangereje és így tovább. Ezek visszaállításához nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a billentyűkombinációt ⌥⌘PR.

Futtatás biztonságos módban (Biztonságos mód)

Ez a terhelés jó, mivel lehetővé teszi a különféle szoftverhibák felfedését, mivel ebben a módban csak a rendszer “létfontosságú” funkciói vannak betöltve. Ez ellenőrzi a fájlrendszert, letiltja az összes betűtípust (a rendszer kivételével), és tisztítja a különböző gyorsítótárakat is. Biztonsági módba való beindításhoz ki kell kapcsolnia a számítógépet, be kell kapcsolnia, és amint meghallja az indítási jelet (de még nem), nyomja meg a gombot és addig tartsa, amíg egy szürke alma megjelenik egy rakodási jelzővel.

Részletes információ letöltése (verbose mode)

Alapértelmezés szerint az OS X betöltésre kerül, anélkül, hogy további információkat jelenítene meg, kivéve az előrehaladási sávot. Ez megváltoztatható, és a rendszer Windows PC-ként indul, és megjeleníti a szolgáltatási üzeneteket a képernyőn. Meghibásodás esetén ez segít abban, hogy azonosítani lehessen azok állapotát. A betöltéshez használja a billentyűparancsot ⌘V.

Egyetlen felhasználó letöltése

Ezt az üzemmódot a hibaelhárításhoz is használják, és speciális felhasználóknak szánták, mivel a parancssorral együtt kell dolgoznia. Valójában ez a rendszerindítás részleges verziója, amikor csak a rendszermagot indítják, a rendszerindító lemez csak olvasható módban van telepítve. A Mac elindításához ebben a módban használja a billentyűparancsot ⌘S újraindítás vagy bekapcsolás közben.