Mit válasszon: MacBook Air vagy MacBook Pro?

Melyik Apple laptop a legjobb? Egyszerűen, mint egy MacBook Air gyapjú, vagy egy megbízható és erőteljes MacBook Pro? Úgy döntöttél, hogy ideje megváltoztatni régi Mac-jét az új Apple laptopok egyikére? Vagy talán végül úgy döntöttél, hogy elment a Mac platformra? MacBook Air, MacBook Pro, MacBook Pro retina kijelzővel – egy csomó lehetőség. Ne feledje, hogy ezek a modellek széles körű árakat fednek le. Mit kapsz a pénzért, amelyet még tervezel? És melyik modell megfelel Önnek? Kitaláljuk.

Új MacBook modellek és árcédulák

Az Apple MacBook sor két termékből áll: a MacBook Air és a MacBook Pro. Ez a két laptop különbözik a méretétől, súlyától és teljesítményétől. Nos, az árért természetesen.

02

A MacBook Air a legkönnyebb Apple laptop. Jön két különböző méretű képernyő – 11 hüvelykes és 13 hüvelykes. Ez a legolcsóbb laptop Apple. Az ár 999 dollárral kezdődik a 11 hüvelykes modellnél, és 1099 dollárért a 13 hüvelykes modellnél.

Az idei MacBook Air mindkét méretének alapmodellei Intel Haswell processzorokkal vannak felszerelve, amelyek 1,3 GHz frekvenciával, 4 GB RAM-mal és 128 GB SSD-vel rendelkeznek. A 2013-as MacBook Air és MacBook Pro Retina modellekben a merevlemez a PCI Expressen vagy a PCIe-en keresztül csatlakozik. Ez sokkal gyorsabb, mint a tavalyi rendszerekben használt Serial ATA (SATA) interfész.

A MacBook Air gyorsabb processzort, több RAM-ot és nagyobb méretű merevlemezt rendelhet. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jövőben a processzor nem módosítható. Kemény SSD meghajtó is bővíthető, bár ez elég nehéz – Apple nem mentesíti az eladó néhány SSD meghajtók, így ha úgy dönt, hogy több tárhelyet, akkor sem kell, hogy a merevlemez egy másik MacBook Air, vagy forduljon az Ügyfélszolgálati Központ, ami segíteni fog.

A “standard” 13 hüvelykes MacBook Pro a legújabb generációs 1199 dollárért ad eleget. Ezeknek a Mac-eknek van egy “SuperDrive” nevű belső optikai meghajtója. 4 GB RAM-ot és 500 GB-os merevlemezt tartalmaz, amely SATA vezérlővel működik. Ez teszi a MacBook Pro-ot nagyon rugalmasra, annak ellenére, hogy még mindig rendszeres merevlemezt, nem SSD-t használ. A processzor 2,5 GHz-en fut. Ez egy meglehetősen gyors processzor, amely jól működik a jó memóriával együtt. Szintén különböző tárolási lehetőségek állnak rendelkezésre, beleértve a klasszikus merevlemezt vagy SSD-t.

03

1299 dollárért új MacBook Pro-ot vásárolhat Retina kijelzővel. 2,4 GHz-es kétmagos Intel i5 processzorral, 4 GB RAM-mal és 128 GB SSD-vel rendelkezik. Retina kijelző, MacBook Pro készülékkel, belső optikai meghajtóval csatlakoztatva, ami Retina kijelzős vékonyabb és könnyebb mint a “hagyományos” gumiabroncs.

A 15 hüvelykes MacBook Pro a Retina kijelzővel kiegészíti az Apple laptopjait. Fel van szerelve 2,0 GHz-es négymagos Intel i7 processzorral, 8 GB RAM-mal és 256 GB SSD-vel. Az Intel Iris Pro integrált grafikát használ. Ebben az évben a Retina kijelzővel rendelkező modell az egyetlen 15 hüvelykes modell, amelyet az Apple gyárt. Ezt 1999-es áron adják el.

A drágább 15 hüvelykes MacBook Pro Retina kijelző érdemes megemlíteni külön – ez az egyetlen modell, amely fel van szerelve egy gyors diszkrét grafikus chip. Fel van szerelve a 2,3 GHz-es, négymagos Intel Core i7 processzor is egy különálló grafikus Nvidia GeForce GT 750. Ez a csúcsmodell az Apple változata, így az ár ennek megfelelően – 2599 $. Mint a többi MacBook, a MacBook Pro retina kijelzővel rendelhető gyorsabb processzorokkal vagy nagyobb merevlemezzel.

A képernyők összehasonlítása a képpontok méretének és sűrűségének megfelelően

04

A MacBook Air még nem áll rendelkezésre Retina kijelzővel – és a 11 hüvelykes és 13 hüvelykes modellek klasszikus LED panelekkel vannak felszerelve. A 11 hüvelykes MacBook Air felbontása 1366 x 768, a 13 hüvelykes modell pedig 1440 x 900 pixel.

A MacBook Air 11 hüvelykes kijelzője kissé kifogásolható – a képernyőnek más a képaránya, mint bármely más MacBook modell. A legtöbb MacBooks 16:10 képarányú képernyőkkel rendelkezik; és a 11 hüvelykes MacBook Air 16: 9-es képernyője. Ez azt eredményezte, hogy a 11 hüvelykes MacBook Air kijelző nagyobb, mint a többi MacBook modell.

Mindenesetre a 11 hüvelykes és 13 hüvelykes MacBook Air modellek pixeles sűrűsége 135 pixel / hüvelyk (PPI) és 128 PPI. Ezek éles és világos kijelzők, amelyek képesek megjeleníteni a több millió színt, még akkor is, ha nincsenek Retina felbontása.

Mindössze 1199 $ MacBook Pro. Ez egy 1280 x 800 képpontos natív felbontású, 13,3 hüvelykes kijelzővel ellátott nagysebességű modell. Ugyanaz a szegmens, mint a MacBook Air – a pixel sűrűsége körülbelül 113 PPI.

A koncepció a «Retina kijelző” divatba jöttek az iPhone 4 Retina és jeleníti hamarosan megjelentek iPad. Továbbá, 2012 óta láttunk egy MacBook Pro-ot Retina kijelzővel. Ez nem azt jelenti, hogy a MacBook Pro ugyanolyan pixelsűrűség, mint mondjuk az iPhone 5S és iPad Mini Retina – ez csak azt jelenti, hogy nem lehet megkülönböztetni az egyes pixelek a képernyőn a középtáv.

Ebben a konkrét esetben a 13 hüvelykes Retina kijelzővel rendelkező MacBook Pro szabványos “Retina” felbontású 2560×1600 felbontású – ez még nagyobb felbontású, mint a iPad Air. Bár a képernyő ugyanolyan méretű, mint a szabványos 13 hüvelykes MacBook Pro, a pixel sűrűsége kettős 227 PPI. A 15 hüvelykes MacBook Pro a Retina kijelzővel 2880 x 1800 képpont felbontással rendelkezik. Ez körülbelül 220 PPI.

A Retina kijelző és a standard képernyők közötti különbség hatalmas. A Retina – részletesebben megjeleníti a fényképek részleteit, és sokkal könnyebben olvashatóak, mert kisebb képpontokkal rendelkeznek. Természetesen felbecsülheti a különbséget bármelyik Apple boltban vagy viszonteladóban.

Haswell Platform

Pillanatkép a 2013-11-25-ról 14.51.04-kor

Kivéve a „standard” 13 hüvelykes MacBook Pro, amely egy ereklye a 2012-es tartományban az Apple termékek, most minden MacBook Intel processzorral a negyedik generációs, amely ismert fedőnéven „Haswell”.

Haswell javulás az Ivy Bridge chipek, amelyeket használt a modellek a múlt évben. Ezek közé tartozik a kisebb kristályméret és jobb teljesítménykezelés, ezért az idei MacBook modellek ilyen meghosszabbított akkumulátor élettartammal rendelkeznek.

A Haswell felszerelt MacBook-ban szintén van egy szép grafikus alprocesszor. Az Apple szerint az elvégzett tesztek azt mutatták, hogy Haswell integrált grafikus processzora 40 százalékkal gyorsabb, mint korábban.

A MacBook láncban a grafikus teljesítmény fokozatosan javul az ár mellett. MacBook Air használja az Intel HD 5000 grafikus, míg a 13 hüvelykes MacBook Pro Retina kijelző használ Iris chip, amely gyorsabb Intel HD 5000. A 15 hüvelykes MacBook Pro használ Iris Pro, amely még gyorsabb, köszönhetően a hozzáadott memória eDRAM. A legdrágább 15-es modell egy diszkrét grafikus Nvidia GeForce GT 750 chip, amely automatikusan aktiválódik, amikor futtatja számításigényes alkalmazások, például játékok vagy Photoshop.

Az akkumulátor élettartama

Pillanatkép a 2013-11-25-ról 14.51.16-ban

Fontos pont a laptop munkájában, hogy mennyi ideig tud dolgozni vele egy elektromos aljzatból. Végezetül, mi az a pont, amikor mindig tápegységet viszünk, ami növeli a zsák súlyát. Tehát a fő ötlet elvész – egy laptophoz.

A miniatűr 11 hüvelykes MacBook Air egy töltéssel körülbelül 9 órán keresztül fut, miközben szörföz a weben, és körülbelül 8 órányi videót néz. A 13 hüvelykes MacBook Air, amelyben az akkumulátorkapacitás több mint egyharmada, legfeljebb 12 órát tölthet fel újratöltés nélkül. Ez a modell a labdát az akkumulátorkapacitás tesztjeiben szabályozza.

A 13 hüvelykes MacBook Pro a Retina kijelzővel, annak nagy felbontású képernyője ellenére, egyedülálló módon működik egy lenyűgöző 9 órára. A 15 hüvelykes MacBook Pro Retina pedig 8 órán át önállóan működik, annak ellenére, hogy minden hardveres chipje belsejében van.

A standard 13 hüvelykes MacBook Pro-ban, a 2012-es kitöltésével az újratöltés nélküli idő kb. 7 óra.

Vezeték nélküli kapcsolat

A notebookok teljes sorát az idei évben, kivéve a 1199 dolláros MacBook Pro-ot, vezeték nélküli 802.11ac modulral érkezik. A gyakorlatban a felszerelt 802.11ac Mac képes háromszor gyorsabban továbbítani a vezeték nélküli adatokat, mint a Wi-Fi 802.11n, amely régebbi gépekre van telepítve, például a szabványos MacBook Pro.

Természetesen a jelátvitelt 802.11ac bázisállomásokból, például az új AirPort Extreme vagy Time Capsule-ból kell végrehajtani az Apple vagy más, ugyanabban a tartományban működő berendezéssel. Ellenkező esetben az új MacBook Pro nem fogja használni a teljes 802.11ac sebességet.

A Bluetooth 4.0 modul az Apple teljes jegyzetcsaládja.

Külső csatlakozók

A MacBook Air két USB 3.0 porttal és egy Thunderbolt porttal rendelkezik. A Thunderbolt csatlakozó külső monitorra, RAID rendszerre és más eszközökre való csatlakoztatásra használható. A 13 hüvelykes MacBook Air SDXC kártyanyílást kínál, így egyszerűen importálhat fényképeket és videókat SD-kártyáról számítógépre.

Az SDXC kártyanyílások a MacBook Pro számára egy Retina kijelzővel rendelkeznek. Ők is az első Apple laptopok, akik támogatják a Thunderbolt 2-et. Ez egy nagysebességű interfész, amelynek adatátviteli sebessége kétszerese az eredeti Thunderboltnak. Ráadásul két Thunderbolt 2 port van, két USB 3.0 port és egy HDMI csatlakozó is van, így szükség esetén csatlakoztathatja a MacBook Pro-ot közvetlenül a HDTV-hez.

1199 $ A MacBook Pro beépített Gigabit Ethernet csatlakozója, FireWire 800, egy Thunderbolt port, két USB 3.0 port és egy SDXC kártyahely.

Operációs rendszer

07

Az új Mac számítógépeken az OS X 10.9 Mavericks már telepítve van. A 2013 októberében kiadott Mavericks új felhasználói felületekkel rendelkezik, mint például a Finder lapok, valamint az új alkalmazások, például az újratervezett naptár, valamint a Maps és az iBooks. Az iCloud integrációja jelentősen megnőtt, így javul a munkafolyamat hatékonysága, ha fájlokat és adatokat oszt meg a Mac, iPhone és iPad között.

De ami valóban teszi a Mavericks kizárólagos operációs rendszert, az, hogy az Apple átdolgozta a “belsejét”, hogy növelje a termelékenységet és az akkumulátor élettartamát. A Mavericks futó laptopok az eddigieknél hosszabb ideig működnek, olyan fontos változásoknak köszönhetően, mint az Időzítő Coalescing és az App Nap. Köszönjük nekik, kiderült, és hatékonyabb a CPU erőforrások használata.

Ki vásárolhat egy MacBook Air-et?

08

Összehasonlítom a MacBook Air-et egy roadsterrel, mint például a Mazda Miata. Légiesnek tűnik, és a hullámok felett repül. De a kerék mögött ülve teljesen más érzéseket kapsz – rugalmas, mozgékony és sokféle élményt nyújt a hajtóművel.

Ugyanezen okból kifolyólag a MacBook Air nagyon élvezetes, az integrált architektúrája PCIe-vel párosulva gyors és érzékeny. Azok a Mac felhasználók, akik szörfözik az internetet, élvezhetik a szoftverek, a grafika és a design teljesítményét. A MacBook Air egy tökéletesen kiegyensúlyozott gép, amely sokat tesz, de nem sok pénzbe kerül.

A hátrány a korlátozott mennyiségű memória. 128 GB nem elég mindenki számára. De van egy olcsó megoldás – egy külső merevlemez.

Ki kell megvásárolnia a szabványt? MacBook Pro?

09

A MacBook Pro a MacBook Air és a MacBook Pro között egy Retina kijelzővel rendelkezik. Fontos szerepet játszik az Apple ökoszisztémájában: olyan laptop, amely sok helyet igényel, mint amennyit megengedhet magának egy SSD-vel ellátott rendszerrel vagy beépített optikai meghajtóval.

A hátrány az, hogy nincs gyors Wi-Fi, nagysebességű grafika és jobb akkumulátor-élettartam, mint az idei modellben. Így kompromisszumos megoldás. Azt mondhatjuk, hogy a 13 hüvelykes MacBook Pro népszerű választás marad sok felhasználó számára. Ez egy Mac azok számára, akik egy jó, megbízható laptopot keresnek, sok funkcióval. Ezért hagyta az Apple az aktuális felállásban. Ha nagy mennyiségű memóriával rendelkező nagy teljesítményű számítógépet keres, akkor ez kiváló lehetőség.

Kinek kell MacBook Pro-t vásárolnia Retina kijelző?

008

Az 1,299 dolláros áron a 13 hüvelykes MacBook Pro Retina kijelzője a legjobb az osztályában. A méret a legtöbb ember számára alkalmas. Az ár is nem túlzott. Ne felejtsük el, hogy az idei MacBook modellek gyorsabbak, mint valaha, a nagy teljesítményű processzoroknak és a telepített Mavericksnek köszönhetően.

Ha komoly grafikus és videofilmekkel dolgozik, olyan laptopon kell dolgoznia, amely gyorsan szerkesztheti a nagyméretű fájlokat, például a Photoshopot. Nos, ha maximális teljesítményt szeretne elérni, akkor a 15 hüvelykes MacBook Pro lesz a legjobb megoldás. Az Iris Pro grafika egyszerűen elképesztő, és a diszkrét grafika az Nvidia a drága 15-hüvelykes MacBook Pro verziójával kompromisszumokat nem tesz.

Még nem döntött?

Ha még mindig problémája van a MacBook Air, a MacBook Pro és a MacBook Pro között a Retina kijelzővel, mielőtt vásárolni szeretne, keressen további információkat a fórumokon. Mindenesetre a 2013-as MacBook legjobb vonalát veszi figyelembe, jobb, mint valaha, és a választásaitól függetlenül a legjobb, a piacon lévő laptopot fogja kapni.

Reméljük, hogy ez a cikk segít dönteni az Ön által választott. Ha bármilyen kérdése vagy javaslata van, győződjön meg arról, hogy hagyja őket a megjegyzésekben.

Alapuló iMore