Sådan korrekt oplades batterierne i smartphones og bærbare computere, så de varer længere

1. Aflad ikke enheden til enden

Du kan høre, at batteriet skal udtømmes helt, så det ikke mister den maksimale kapacitet. Angiveligt “enheden” husker, hvor meget energi du bruger før næste tilslutning til elnettet, og i fremtiden kan ikke længere indeholde mere end denne foranstaltning. Dette fænomen kaldes “memory effect”, og det er typisk for gamle nikkelbatterier, men ikke for nye – lithium-ion-batterier.

Hertil kommer, at fuldstændig udladning skader moderne batterier, hvilket reducerer deres levetid betydeligt. Nedenfor kan du se tabellen Dybde af afladning og antallet af afladningscyklusser, som enheden kan modstå.

batteryuniversity.com

Det viser sig, at jo mere udladet batteriet, jo færre cykler det kan tjene. Organisationen af ​​Battery University, som undersøger energilagring, anbefaler ikke at lade ladningsniveauet falde under 30%.

2. Og misbrug ikke fuld opladning

Brugere oplader ofte batterier op til 100% for at opnå maksimal autonomi af enheder. Eller i tilfælde af bærbare computere skal du ikke afbryde dem fra stikkene i lang tid. I en sådan udnyttelse er der intet galt, før det bliver en vane. Hvis opladningsniveauet er for højt, kan dette øge batteriets slid.

Deltagere i Battery University giver følgende kommentar til dette: “Delvis opladning er bedre end fuld.” Ifølge deres observationer skal enheden afbrydes fra lysnettet for at fylde batteriet med 80%. Hvis du husker anbefalingen fra det forrige afsnit, kan du formulere en simpel regel:

For at holde batteriet længere, skal du holde det ved 30-80%.

3. Men en gang om 1-3 måneder helt afladning, og oplad derefter batteriet til 100%

Dette råd er i modstrid med de to foregående. Men nu vil vi forklare alt. Bærbare computere og smartphones på Android og iOS viser energibalancen i batteriet i procent eller minutter og timer. Efter et stort antal ufuldstændige cykler kan denne tæller miste nøjagtigheden. Men efter kalibrering begynder tallene på skærmen igen at svare til den virkelige tilstand af ting. Hvis du kalibrerer batteriet hver 1-3 måneder, vil det ikke skade det.

4. Overophed ikke enheden

Høj temperatur påvirker batteriets levetid negativt. I nedenstående plade kan du se forholdet mellem temperaturstigningen (batteritemperatur) og faldet i batteriets kapacitet (permanent tab af kapacitet).

lifehacker.com

Derfor er det meget vigtigt at sikre, at bærbare computere og smartphones ikke overophedes.

5. Slut enheden til lysnettet

Det ser ud til at det kunne være nemmere end at lægge en gadget på opladning? Men der er også faldgruber her.

For eksempel kan en beskadiget eller falsk oplader beskadige batteriet og gadgeten som helhed. For ikke at nævne den fare det præsenterer for de omkringliggende mennesker. Derfor skal du altid bruge kun servicible og certificerede varemærkeladere, som du har tillid til.

Hvis du oplader smartphones og andre gadgets fra din bærbare computer via USB, kan det desuden skabe en uønsket belastning på dit batteri. For ikke at afbryde batteriet på denne måde skal du sørge for, at den bærbare computer er sluttet til lysnettet og ikke er i dvaletilstand.

6. Oplad gadget halvvejs, hvis du planlægger at ikke bruge det i lang tid

Lad os sige, at du forlader en måned eller to hjemmefra og ikke ønsker at tage alle gadgets med dig. Så skal du ordentligt forberede dem til passivitet. Apple og andre producenter anbefaler at slukke for enhederne i sådanne tilfælde, hvilket efterlader ca. 50% af batteriet i batteriet.