Mitä tapahtuu procrastinatorin päässä on itse asiassa

Laitoimme asioita, koska se on mukavaa

Kuvittele oppilas, joka oli viikon kuluttua ennen tutkinnon suorittamista. Hän istuu kannettavaan tietokoneeseen, avaa tyhjän sivun ja … jumittuu YouTubeen pari tuntia. Samalla hän katselee videoita ensin Feynmanin kognitiivisten luentojen kanssa ja päättyy kaikkein naurullisimmilla hälinöillä. Joka päivä näyttää jotain tärkeämpää kuin tutkintotodistus: yleinen talon siivous, jutteleminen chat-huoneissa, uuden videopelin vapauttaminen.

Ja tässä on totuuden hetki – pari päivää jää ennen valmistumista. Opiskelija herättää uskomatonta huolellisuutta, ja hän kirjoittaa tutkintotodistuksen kahdelle unettomalle yölle. Kyllä, tutkintotodistus ei ole paras. Mutta valmis.

Tuntematon tilanne? Tämä on sellaisen henkilön klassinen käyttäytyminen, joka asettaa asiat jatkuvasti myöhemmin. Sen sijaan, että olet saanut tutkintotodistuksen, voit lykätä hetki ennen raportin toimittamista työpaikalla tai puhetta esitettäväksi konferenssissa. Yleensä mitään. Mitä tällä hetkellä tapahtuu päässänne?

Useimmat psykologit pitävät viivyttelyä kiertämisenä, suojaava mekanismi, joka sisältyy epämiellyttäviin toimiin. Henkilö antaa tuntea hyvää.

Ongelmana on, että epämiellyttävät, monimutkaiset tapaukset tuovat yleensä merkittävimmät tulokset tulevaisuuteen.

Tehtävämme järjestelmä on kaukana ihanteellisuudesta

Tim Urban esitteli puheessaan TED: ssä procrastinatorin käyttäytymismallia kolmella hahmolla, jotka ovat mukana hänen päässään.

Rationalist tekee päätökset

procrastinator: rationalist

Kiitos hänelle voimme kuvitella tulevaisuuden, tehdä pitkän aikavälin suunnitelmia. Hän auttaa meitä käsittelemään monimutkaisia ​​asioita, jotka hyötyvät tulevaisuudessa. Mutta kun hän tekee järkevän päätöksen tehdä jotain tuottavaa, näkyy toinen merkki.

Apina tarvitsee nautintoja

procrastinator: apina

Apina häiritsee rationalistia. Hän on eläinperäisyytemme personointi. Apina elää vain todellisena. Hänellä ei ole muistoja menneisyydestä, ei suunnitelmia tulevaisuudesta. Hän vain välittää kahta asiaa: tehdä siitä helppoa ja hauskaa. Kun lykkääntymme, menemme hänen luonaan tilaisuuteen, häiritsevät meitä kaikkia hölynpölyä ja älä tee sitä, mikä on tärkeää.

Eläinmaailmassa tämä toimii täydellisesti. Kun olet koira, ja koko elämäsi ei tee mitään muuta kuin kevyt ja iloinen asia, on onnea. Ja Monkey-ihmiset ovat samoja eläimiä.

Mutta miten prosedinaattori pakottaa itse ratkaisemaan tärkeitä mutta mutkikkaita asioita tuloksen saavuttamiseksi?

Paniikki hirviö pelottaa, mutta auttaa keskittymään

procrastinator: paniikki hirviö

Tämä on auttanut paniikkikruunu. Hän herää joka kerta, kun määräaika on liian lähellä tai pelko herättää julkisesti häpäissyt. Yleensä joka kerta kun jotain kauheaa on tapahtunut. Apina antaa panikuvan, ja rationalisti, joka kukaan ei häiritse, voi alkaa työskennellä. Tällä hetkellä ryhdymme käsittelemään asiaa, jota lykättiin pitkään.

Tämä on viivyttelyjärjestelmä. Tietenkin se on kaukana ihanteellisesta, mutta se toimii.

Huono uutinen: viivyttämme, vaikka ei ole määräaikoja

Viivyttely tekee sinusta tuntuu kauhealta. Osittain tämä johtuu siitä, että viihde ei tuota iloa ja iloa, kun ymmärrät, että heillä ei ole aikaa. Ajoittain tunnet syyllisyyttä, pelkoa, ahdistusta, itsetuhoa. Toisaalta ongelma ratkaistaan ​​aina – sinulla on aikaa tehdä mitä tarvitset ja anna työ ajallaan.

Mutta tärkein ongelma ilmenee, kun ei ole määräaikoja.

Esimerkiksi haluat rakentaa uran, osallistua aktiivisesti elämään – harjoittaa taidetta tai yrittäjyyttä. Tai tavata enemmän perheen kanssa, pelata urheilua ja kiinnittää huomiota omaan terveyteensä, työskennellä suhteissa tai katkaista suhteet, jotka eivät tuota iloa. Tällaisissa tilanteissa viivyttely voi olla onnettomuuden ja pahoittelun lähde.

Näin ollen on olemassa kahdenlaisia ​​viivytyksiä:

  1. Lyhyen aikavälin viivyttely. Se kestää tietyn ajan ja päättyy määräajassa.
  2. Pitkäaikainen viivyttely. Se ei ole rajoitettu määräaikaan, se voi kestää loputtomiin.

Toinen tyyppinen viivyttely on vaarallisin. Se virtaa hiljaa ja huomaamattomasti, niillä on paljon vähemmän todennäköistä puhua siitä. Useimmat tärkeistä asioista elämässämme eivät kuitenkaan ole määräaikoja.

Puhtaus ei näytä johtuvan siitä, että henkilö ei voinut täyttää unelmansa, vaan koska hän ei edes yrittänyt pyrkiä siihen.

Tim Urban

On käynyt ilmi, että jokainen meistä on jossain määrin riippuvainen viivytyksestä. Ja vaikka tiedämme, miten suunnitella projekteja aikataulussa, todennäköisesti viivyttelemme jossakin muussa tärkeässä elämässä. Se voi olla ura, suhteet, terveys.

Jos haluat lopettaa kaiken irti, oppia arvostamaan aikaa

Miten voittaa viivyttely? Tällaisessa tilanteessa ei ole mitään typerää kuin neuvo, “Älä käsittele hyödyttömiä asioita ja pääse töihin”, jota et voi kuvitella.

Jos me edistää tätä, nyt edelleen neuvoa ihmisiä lihavuuteen eivät vain syödä liikaa, ihmiset masennus eivät vain ole surullinen, ja valaita rantautui, pysy sisällä meressä. Inveterate procrastinators yksinkertaisesti ei voi valvoa niiden häiriötekijöitä.

Jos olet viivyttele projekteja rajallisella määräajalla, yritä hyväksyä itsesi kuten olet. Kyllä, teet kaiken viime hetkellä. Mutta kun sinulla on aikaa, niin kaikki on kunnossa.

Pitkän aikavälin viivyttely on vaikeampaa. Et paniikkia ja ajattele, että hallitset kaiken, mutta aina unohdat unelmasi myöhemmin. Ehkä Tim Urbanin elämän aikataulu auttaa sinua ymmärtämään prioriteettisi.

procrastinator: elämä viikkoina

Jokainen neliö on viikon 90 vuoden elämässä. Se aika näyttää.

Tulosta ja maalata ajan myötä. Ja sitten ripustaa tällainen kalenteri keittiössä tai laita se työpöydällesi ja maalata seuraavan seuraavan viikon aikana. Tämä yksinkertainen harjoitus opettaa sinua arvostamaan aikaa.

Elämämme on myös määräaikainen, et vain tiedä varmasti, milloin se tulee. Ajattele tarkkaan, mitä haluat viettää jäljellä olevan ajan. Ja toimi.

Niille, jotka haluavat oppia lisää viivyttelyjärjestelmästä, annamme Tim Urbanin TED-puheen Venäjän tekstityksellä.