17 полезни функции на Google Документи, които трябва да знаете

Много хора смятат, че в онлайн текстовия редактор Google Документи могат да въвеждат само прости текстове, нищо повече просто не е подходящо. Всъщност това е далеч от случая. В дълбините на това уеб приложение има много полезни функции, които ще ви помогнат да работите не по-лошо, отколкото в някакъв вид на Microsoft Office.

1. Включете офлайн достъпа

Google Документи могат да работят офлайн. В този случай можете да създадете нови и да продължите да редактирате съществуващи документи. Следващия път, когато се свържете с интернет, всички промени ще бъдат синхронизирани. За да активирате тази функция, отворете сайта на Google Диск и отидете в менюто с настройки, което се показва, след като кликнете върху бутона с устройството.

Функции на Google Документи

2. Сътрудничество

Редакторът на Google Документи ни предоставя всичко, от което се нуждаем, за да работим заедно по документи. Можете лесно да споделяте текста и да прецизирате правата за достъп до файла. Така че, можете да позволите да гледате, разглеждате и коментирате, или дори да давате пълен достъп до редактирането. В последния случай всички промени, направени от вашите служители, ще бъдат отразени в реално време и вие ще работите върху текста заедно в буквалния смисъл на думата.

3. Публикувайте документите

Готовите документи могат да бъдат демонстрирани не само на ограничен брой служители, но и публикувани в мрежата. За да направите това, щракнете върху досие – Публикуване в мрежата. Вземете връзка към уеб страница или код, за да вмъкнете документ в сайта си.

Съвети за Google Документи 3

4. Потърсете грешки

Проверете за грешки в редактора на Google Документи като цяло е лесно. Просто намерете менюто инструменти екип Проверка на правописа, и ще видите малък прозорец, показващ последователно всяка открита грешка и предлагайки начини за нейното коригиране.

Съвети за Google Документи 4

5. Вмъкнете връзки

Онлайн редакторът на Google съдържа удобен инструмент за вмъкване на връзки. Заслужава си да подчертаете думата в текста и да кликнете върху бутона за вмъкване на връзка, тъй като се появява изскачащ прозорец, който предлага най-вероятните подходящи връзки. Обикновено това е статия от Уикипедия и първите няколко връзки от търсенето с Google за тази дума.

Съвети за Google Документи 5

6. Използвайте стиловете си

Ако не ви харесват вградените стилове за форматиране на текст, можете лесно да зададете свои собствени. За да направите това, напишете текста с желания шрифт и след това в менюто за избор на стил кликнете върху Актуализирайте стила според селекцията.

Съвети за Google Документи 6

7. Личен речник

Ако редакторът постоянно подчертава, че думата е погрешна, но със сигурност знаете, че това не е така, просто я добавете в потребителския речник. За да направите това, изберете го в текста и след това изберете командата от контекстното меню Добавяне към потребителския речник.

Съвети за Google Документи 7

8. Уеб клипборд

Office suite Google има много интересна функция, наречена “Web Clipboard”. Тази функция ви позволява да копирате няколко откъса от текст, картини, таблици и след това да ги поставите във всеки документ на Google. По този начин, такава безразмерна клипборда е достъпна от всеки компютър и работи в офиса на Google. Можете да получите достъп до него от менюто Редактиране – уеб клипборд.

Съвети за Google Документи 8

9. Разширено търсене

Инструментът за разширено търсене в Google Документи е специална лента с инструменти за търсене на различна информация в процеса на работа върху документ. За да се обадите, можете да използвате специален елемент в менюто инструменти или комбинация от клавишни комбинации Ctrl + Alt + R. Повече информация за тази функция можете да научите от тази статия.

10. Добавки

Функционалността на Google Документи може да бъде разширена със специални добавки. Те са както от разработчици на трети страни, така и от самия Google. Обикновено те служат за добавяне на поддръжка за нови формати, конвертиране на файлове и по-удобно приложение на редактора за различни цели. За да се запознаете с някои от полезните допълнения можете тук.

11. Изтеглете изображения от работния плот или друг сайт

Не всеки знае, но в документ в Google Документи можете да вмъквате снимки, като просто ги плъзгате от десктопа или файловия мениджър. И ако трябва да вмъкнете снимка от друга уеб страница, просто я плъзнете и пуснете на желаното място в текста и тя автоматично ще се появи в документа ви.

12. Преведете документите

Ако работите с документи на чужд език, Google Документи има вграден преводач. Той се намира в менюто Инструменти – Превод на документ.

Съвети за Google Документи 12

13. Навигиране по сложни документи

Ако сте открили сложен голям документ, лесно можете да се придвижвате в структурата му, за да покажете съдържанието. Тази функция може да бъде намерена в менюто Добавки – Съдържание – Показване в страничната лента.

Съвети за Google Документи 14

14. Включете режима на цял екран

Много хора харесват специални текстови редактори, които съдържат най-малко разсейващи елементи и заемат целия екран на монитора. Това помага да работите по-продуктивно и да се фокусирате само върху текста. Можете да активирате този режим и в Google Документи. За да направите това, отворете менюто изглед и премахнете отметката от квадратчето Показване на владетеля. След това изберете командата Компактни контроли или Цял екран.

15. Използвайте галерията със шаблони

Не забравяйте, че пакетът на Google Office съдържа доста добра галерия от шаблони. Той се намира на този адрес и съдържа много полезни части, които могат да улеснят работата ви.

16. Автоматично вмъкване на съдържание

Ако искате да вмъкнете таблица със съдържание в документа, не е нужно да го правите ръчно. Това е достатъчно, за да намерите в менюто вмъкнете точка Съдържание, и редакторът ще направи всичко за вас.

Съвети за Google Документи 16

17. Използвайте маркери в документа

Понякога се случва, че трябва да дадете връзка не на целия документ, който може да бъде доста обемно, а на отделен параграф. В този случай ще ни помогнат с отметки. Поставете курсора на желаното място в текста и след това изберете от менюто вмъкнете точка показалец.