Malina Pi Zero – novo jednostruko računalo za 5 $

Razvojni superpopularni maloprodajni Raspberry Pi računalo zadovoljio je informatičku zajednicu s novom modifikacijom, nazvanom Zero. Sada razvoj europske produkcije (učinio u Walesu, Velika Britanija) nudi još više mogućnosti i troškova čak i manje – samo 5 $!

U srcu maline Pi Zero je platforma OneChic Broadcom BCM2835 s četiri ARM11 jezgre. Satna frekvencija svakog od njih iznosi 1 GHz. Platforma, uz stvarni procesor, uključuje grafičku jezgru koja podržava OpenGL ES 2.0 i 512 MB RAM-a, koji se nalaze izravno na procesoru.

Malina Pi Zero
www.raspberrypi.org

Zero obećava da će biti 40% produktivniji od prve verzije uređaja, opremljenog istim procesorom, ali s frekvencijom sata od 700 MHz. Novost ima microHDMI izlaz s hardverskom podrškom za reprodukciju videozapisa u 1080p60 (Full HD s 60 sličica u sekundi). Kao i ostala malina, matična ploča nije dobila svoju memoriju – kao mikroSD kartica koja se koristi kao sustav, mikroUSB konektor koristi se za prijenos podataka i napajanje. Kao dodatna metoda video izlaza, Zero verzija je opremljena kompozitnim izlazom.

Unatoč poboljšanjima, uređaj je postao manji: sada su dimenzije 60 × 30 × 5 mm. Glavni razlog za to bilo je nepovezan GPIO priključak (još ih ima 40), u potpunosti kompatibilan s prethodnim verzijama.

Nažalost, prva serija uređaja gotovo je istekla. Nove zalihe mogu se naći u trgovinama Pi Hut, Pimoroni, Adafruit i lokalnim trgovinama Micro Center. Kao alternativni način kupnje, možete dobiti izdanje časopisa MagPi iz prosinca, već u prodaji u Velikoj Britaniji, kojoj je Raspberry Pi Zero besplatna aplikacija.

Loading...