Pregled GPD Win – najmanji laptop za igre na Windowsima

Tvrtka GPD poznata je po ručnim igraćim konzolama, koja se može kupiti u bilo kojoj trgovini mobilnih telefona. U novije vrijeme, glavna platforma za njih bila je Android OS, no programeri su odlučili da se tu neće zaustaviti.

Znači, bio je projekt GPD Win – prijenosni uređaj s QWERTY tipkovnicom i ugrađenim gamepadom, koji je razvijen na temelju Intelovog procesora. Upravlja ga desktopom Windows 10 i izvršava u obliku čimbenika Nintendo konzola.

Uređaj je postao jedan od najpopularnijih projekata na Kickstarteru 2016. godine, obećavajući zamjenu svih prijenosnih uređaja.

Tehničke specifikacije

prikaz 5,5-inčni IPS zaslon, razlučivost od 1 280 × 720, zaslon osjetljiv na dodir od 10 točaka
procesor Intel Atom X7 Z8750 (4 jezgre, 1,6-2,6 GHz)
Video kartica Intel HD Graphics 405
Operativna memorija 4 GB
Korisnička memorija 64 GB + utor za microSD s podrškom za kartice do 256 GB
tastatura QWERTY (67 glavnih ključeva i 10 dodatnih tipaka), gumbi za kontrolu glasnoće, gumb za uključivanje / isključivanje
Gamepad Dvije analogne palice; A, B, X, Y; L1 i L2, R1 i R2, dodatni L3 i R3; Pokreni i odaberite
Žičana sučelja USB 3.0, USB tip C, mini-HDMI, 3,5 mm priključnica za slušalice
Bežična sučelja Dualband Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Bluetooth 4.1
Operacijski sustav Windows 10 (nadogradiva)
baterija Fiksno, 6.700 mAh
veličina 155 × 96 × 20 mm
težina 365 grama

dizajn

Kao što se može vidjeti iz karakteristika, uređaj je namijenjen širokom rasponu korisnika: tradicionalna arhitektura procesora omogućuje da se koristi u širokom rasponu aplikacija. Razvojni programeri morali su pokušati učiniti što je moguće jednostavnije implementirati dostupne funkcije.

GPD Osvojite malo veći od uobičajenog smartphone na dijagonali, ali s velikim debelim – samo jednom izgledale komunikatora (uključujući Win SE) i UMPC.

U džepu je postavljen, iako je 365 g lijepo odgađa. I to unatoč činjenici da je samo gornji poklopac izrađen od metala. Glavno tijelo je izrađeno od plastike.

Petlje se čine prilično slabima, osobito kada je uređaj otvoren do najviše 180 stupnjeva, ali dugo ispitivanje pokazalo je njihovu pouzdanost. Gadget se kvalitativno prikuplja: nema cviljenja, nema promjena zazora.

Od sve-metalno kućište programeri odbio zbog visoke topline, da se nosi s kojima mnogi otvori nisu pomogle: GPD pobjeda morala biti opremljen s aktivnim sustavom hlađenja.

Trosmjerni prekidač ventilacije brzina razvijatelja postavljenih na donju površinu. Omogućuje vam isključivanje hlađenja ili odabir između prosječne i maksimalne brzine vrtnje. Srednja brzina sustava radi vrlo tiho, ali pri velikim brzinama jasno se čuje i pri maksimalnoj glasnoći ugrađenog zvučnika.

Zvučnik se nalazi na desnoj strani. Nije najbolja lokacija, ali lijeva strana, donja površina i stražnji kraj zauzimaju otvori za prozračivanje i periferne priključke.

Blok tipkovnice

Dimenzije GPD Win-a prisilile su razvojne programere da napuste uobičajenu tipkovnicu i dodirnu plohu. Imamo dvodijelno QWERTY tipkovnica u Nokia E72 stilu puni zamjenjuje gamepad: dva analogni stick, 4 smjera tipku, četiri tipke (A, B, X, Y) i dva para clickers (L1, L2, R1, R2).

Glavna uloga tipkovnice je pomoćna: unos lozinki za prijavu. Ključevi su konveksni, ali se nalaze blisko, vlasnici velikih prstiju morat će teško. Slijepi set mora biti potpuno zaboravljen: izgled je nestandardan. Ne postoji lokalizacija i nije pretpostavljena, ali lasersko graviranje će uvijek pomoći. S druge strane, pisanje koda ili rad s naredbenom retkom ne sprječava pokretanje ćirilice.

Dodatna jedinica sastoji se od standardnih tipki za kompaktne set-top kutije i gumb za napajanje (stan, kako bi se izbjeglo slučajno pritiskanje).

Igrač manipulatora

Igrači manipulatori koriste kvalitetno punjenje japanske tvrtke Omron. Kao što je gamepad GPD Win je vrlo zgodan: visoka osjetljivost, lako pritiskanje, ispravno raspored elemenata.

Između palica je prekidač načina rada.

  1. Izravni ulaz za emulaciju manipulatora u starim igrama.
  2. Emulacija miša. U ovom načinu rada, lijevi šipka pomiče pokazivač, desno je odgovoran za pomicanje, a L i R služe kao tipke miša.
  3. Xbox gamepad s klasičnim izgledom i punom kompatibilnošću s modernim aplikacijama.

Postojanje dva slična načina rada objašnjena je kompatibilnošću softvera. Za gamepadove u starim i modernim igrama koriste se različiti setovi vozača. Prekidač uklanja probleme s kompatibilnošću na razini hardvera pa GPD može raditi s obje inovacije u industriji igara i NES emulatore.

prikaz

GPD Win opremljen je 5,5-inčnim IPS matricom s HD rezolucijom (1 280 × 720). Zaslon je zaista dobar: prikaz boja je ispravan, kutovi recenzija su savršeni, jasnoća je dovoljna, a vodeći pametni telefoni mogu zavidjeti.

Dodirni zaslon prekriven je staklom Gorilla Glass 3 kako bi se zaštitio od ogrebotina. Osjetljivost je vrlo dobra, tako da je ponekad lakše probiti prst nego koristiti manipulatore.

Hardverska platforma

Kao procesora programere GPD pobjeda koristi Intel Atom x7-8700 (Cherry Trail) i njegova verzija x7-8750 povećane do 2,6 GHz frekvenciju za turbo mod Boost (osnovne frekvencije – 1,6 GHz). Grafička jezgra integrirani – Intel HD 405 sa 16 Shader i frekvencije od 200-600 MHz.

Osim toga, uređaj je opremljen sa 4 GB RAM-a i 64 GB stalnog eMMC, umjesto tvrdom disku. Povećanje glasnoće može biti posljedica utor za microSD koji podržava rad s memorijskim karticama do 256 GB.

Periferne komunikacije

Naprava je opremljena kompletnim suvremenim sučeljima. Načini bežičnog komuniciranja predstavljaju Wi-Fi (a / b / g / n / ac) i Bluetooth 4.1.

Problemi s vezom nisu, prefiks savršeno funkcionira s bilo kojom periferijom bežične mreže: od usmjerivača do slušalica i bežičnih joystickova.

Iako nema utor za SIM karticu, poput kamere, uređaj je opremljen mikrofonom i radi s glasovnom komunikacijom (na primjer, Skypeom).

Ugrađena mini-utikač ima 4 kontakta, tako da možete spojiti žičanu slušalicu s GPD Win. Za fizičku vezu nalaze se USB 3.0, USB-C (uključujući punjenje) i mini-HDMI-C (adapter u tradicionalnije nije uključen u komplet).

Autonomni rad

Uređaj se puni pomoću 5 V / 2.5 A paketa s USB-C izlazom. Potpuno baterija za 6 700 mAh nadopunjava se za 4 sata.

Energetska rezerva traje 4-5 sati aktivne reprodukcije i do 8 sati reprodukcije videozapisa u samostalnom načinu uz minimalnu svjetlinu. Dobri rezultati su prilično dobri s obzirom na glupost procesora.

softver

GPD Win se pokreće pod najčešćim sustavom Windows 10, što daje određene prednosti u odnosu na druge prijenosne platforme za igre poput Nintendo i PSP Vita.

Zahvaljujući tome, možete koristiti bilo koji softver na GPD Winu: od Microsoft Officea do AutoCAD-a. Naravno, zaslon dijagonale i tipkovnica ozbiljno ograničavaju mogućnosti uređaja. Ali ni oni ne ometaju korištenje gadgeta za pisanje koda, rad s udaljenim poslužiteljima ili konfiguriranje mrežne opreme. U tim aplikacijama, Win može zamijeniti netbook.

Kao platforma za igre, GPD Win je dostatan za većinu igara objavljenih prije nekoliko godina. O novostima u gaming industriji, kao što su Doom ili „The Witcher 3” će morati zaboraviti. No, malo stare igre rade savršeno: Half-Life 2 na najvišoj postavci pokazuje stabilnost 30-80 sličica u sekundi (fps), S.T.A.L.K.E.R. i TES 4: zaborav – 50, Doom 3, lijevo za mrtve, mrtvi prostor i Bioshock 2 – ne manje od 30. strategije poput Heroji moći i Magic 5 i i dinamičke NFC ugljikom radi na 30-50 fps.

Razvojni programeri zabrinuti su za kvalitetne upravljačke programe za sve komponente konzole. Ovo pruža izvrsne performanse za popularne emulatore DosBox i Dolphin.

nalazi

GPD je dobio zanimljiv niži uređaj, a uspješan početak prodaje omogućio je tvrtki da pokrene još originalniji uređaj nazvan Pocket. Uređaj je pronašao svog kupca unatoč trošku od 355 dolara.

Prosci GPD Win:

  • izvorni oblik faktora;
  • zgodan upravljanje;
  • uravnotežene osobine;
  • širok izbor igara i drugih programa;
  • kvalitetni softver.

Konzumacija GPD Win:

  • prosječna autonomija;
  • nema lokalizirane tipkovnice.

Za razliku od svih konkurenata, GPD Win može obavljati ne samo ulogu prijenosne konzole za igru, već i “zaraditi dodatno” kao netbook. Izvedba je dovoljna za spajanje vanjskog monitora (s razlučivosti do 4K) – prikladno radno računalo će se osloboditi. I kao Win’s prefiks je mnogo zanimljiviji od Nintendo uređaja zbog beskonačnog broja podržanih igara.

Loading...