Miten Gore-Tex ja muut kalvokudokset toimivat

Jotta märkä sateessa ei riitä, käytä yleisintä sadetakkia liimasta: se kykenee selviytymään täysin tehtävistä, jos vain pysyt kadulla. Mutta jos yrität mennä juoksemaan sadetakissa, silloin muutaman minuutin kuluttua märät läpi, mutta ei sateen vuoksi, vaan kehosi vettä sisältävien savujen kondensoitumisen vuoksi, joka vapautuu fyysisen rasituksen aikana. Ja märkää kylmänä, voit nopeasti jäädyttää ja sairastua, joten älä kokeile.

tarina

Juoksun ja muun sateen tai lumen liikunnan aikana on ratkaistava kaksi ongelmaa välittömästi: älä päästä vettä ulkopuolelta ja poista haihtuminen sisäpuolelta. Ennen toisen vuosisadan puoliväliin etusijalle asetettiin ensimmäisen ratkaisun ratkaisu: takit ja muut sateenvaatteet ovat vedenpitäviä, mutta samalla “hengitettäviä”. Mutta vuonna 1969 Bill ja Robert Gore, isä ja poika, keksivät kalvokangasta, joka voisi toisaalta pitää vettä ja toisaalta antaa vesihöyryn. He kutsuivat tämän kankaan Gore-Tex.

Gore-Tex-kudos mikroskoopilla
Gore-Tex-kudos mikroskoopilla

Vuonna 1976 valmistettiin ensimmäinen vaatetuslinja tätä kalvoa käyttäen, ja vuonna 1981 Columbia-shuttle miehistö käytti Gore-Tex-kangasta valmistettuja vaatteita.

tekniikka

Gore-Tex ja muut kalvot koostuvat mikroskooppisista huokosista, joiden määrä ylittää 1 miljardia neliösenttimetriä kohti. Näiden huokosten koko on 20 000 kertaa pienempi kuin vesipisara, mutta 700 kertaa enemmän kuin vesihöyrymolekyyli. On selvää, että sadepisarat eivät pääse tunkeutumaan sisälle, ja haihtuminen sammuu ilman esteitä. Kalvon paksuus on vain 0,01 mm.

Veden minimoimiseksi kalvolla varustetuissa vaatteissa käytetään yleensä erityisiä vedenkestäviä vetoketjuja ja saumoja valmistetaan erityisellä tavalla. Lisäksi ne suljetaan sisäpuolelta erikoisnauhalla.

Gore-Tex-saumat
gore-tex.com

Gore-Texin nykyaikaisilla vaatteilla on yleensä kolme kerrosta: ulkopinta, todellinen kalvo ja vuori. Yläkerros peitetään erikoisella yhdisteellä nimeltä DWR (kestävä vedenkestävä) eikä se anna pisaroiden viipyä pinnalla. Ajan myötä tämä päällyste kuluu pois ja yläkerros alkaa kastua. Mutta itse kalvo ei anna veden kulkea, sillä se ei voi yhtä tehokkaasti haihduttaa haihtumista kuin kosteus tiivistyy sisälle. Ja monet heistä pitävät virheellisesti merkkejä siitä, että takki tai lenkkarit alkoivat kastua.

Sama vaikutus on mahdollista talvella, kun lumi tarttuu kenkiin tai vaatteisiin eikä salli heidän “hengittää”. Joissakin tapauksissa DWR-pinnoitteen ominaisuudet voidaan palauttaa erityisellä suihkeella.

DWR
gore-tex.com

luokitus

Kalvon jokaisen vaatteen pääominaisuudet ovat kaksi indikaattoria:

  1. Vedenkestävyys millimetreinä. Sen mittaamiseksi otetaan putki, jonka halkaisija on 2,5 cm, ja asetetaan kankaaseen. Se mitataan kuinka monta millimetriä on mahdollista täyttää putki vedellä, ennen kuin kalvo alkaa virrata nestettä.
  2. Hengittävyys grammoina. Kuinka monta grammaa vesihöyryä voi kulkea neliömetrin kudoksen päivässä.

Nämä luvut näytetään kahden numeron muodossa, esimerkiksi 10 000 mm / 10 000 g. Alla oleva taulukko auttaa sinua selvittämään, miten nämä ominaisuudet voidaan kääntää ymmärrettäväksi kieleksi.

Vedenkestävä olosuhteet
0-5 000 mm Kevyt sade tai kevyt lumi ilman tuulta
6 000-10 000 mm Kevyttä sadetta tai kevyttä lumia + kevyttä tuulta
11 000-15 000 mm Sade tai lumi keskipitkällä ja kevyellä tuulella
16 000-20 000 mm Rankkasade tai tuuli + tuuli
20 000 mm + Rankkasade tai rankkasade + voimakas tuuli


Kaupunki- kulkee pitäisi riittää takki indikaattoreita 10000 mm / 10000 g Mutta jos aiot juosta polkuja vuorilla ja pysyä vesi- tai lumisateessa pitkään, se on parasta valita jotain vakavampaa, 20 000 mm ja enemmän.

Kalvon kudoksiin kuuluu kolme pääluokkaa:

  1. Jokapäiväistä.
  2. Professional.
  3. Aktiiviselle urheilulle.

Ensimmäisen luokan kalvot, jotka on luonnollisesti suunniteltu jokapäiväiseen kulutukseen, löytyvät usein syksyn ja talven vaatteista tai kengistä. Jälkimmäisiä käytetään ammattimaisten vaatteiden valmistuksessa, esimerkiksi vuorikiipeilijöille tai hiihtäjille. No, kuten olette todennäköisesti jo arvannut, tarvitsemme tuotteita, jotka on valmistettu kolmannen luokan kangasta. Aktiivisten urheilulajien membraanit ovat helpompia ja “hengittäviä” kuin toiset, koska ne tarvitsevat enemmän lämpöä juoksijan tai pyöräilijän rungosta. Gore-Tex-perheessä tällaisten “aktiivisten” kankaiden perhe on nimeltään Gore-Tex Active, joten kun valitset urheiluvaatteita, sinun on kiinnitettävä huomiota siihen, jossa käytetään tällaista kalvoa.

Muista, että et voi valita halvempaa vaihtoehtoa, koska tärkein ero hyvien vaatteiden ja huonojen vaatteiden välillä on niiden käyttöikä. Ensimmäisinä kuukausina et välttämättä huomaa eroa, mutta ajan myötä halvan takkin ominaisuus – ensisijaisesti lämmönpoisto – voi merkittävästi heikentyä ja laadukalvot ovat melkein yhtä uusia.

hoito

Jotta kalvolla varustettu vaatetus palvelee sinua niin pitkään kuin mahdollista ja ajan kuluessa ei menetä ominaisuuksia, sinun on huolehdittava siitä. Tällaiset vaatteet on pestävä pesukoneessa erikseen muista asioista enintään 40 asteen lämpötilassa ja käytä pieniä määriä nestemäistä pesuainetta. Jauhe, tahranpoistoaine ja valkaisuaines ovat vasta-aiheisia. Älä purista sitä, koska se voi johtaa ryppyjen muodostumiseen.

Se on kaikki. Älä anna sateen ja lumen häiritä harjoittelua. 🙂