ПРЕГЛЕД: GoPro HERO5 Black – готино камера за действие за всеки и всеки ден

Камерите за действие отдавна са престанали да бъдат аксесоари изключително за екстремисти и са широко използвани в ежедневието от обикновените хора. Някой кара видео блог, някой създава семейна видео библиотека. Камерата за действие не се страхува от водата и удари, удобно е да я вземете на пътуване и на почивка. Използването на специализирано устройство за снимане винаги е по-добро.

Производителите реагират на тенденцията, правят камерите за действие по-лесни, по-разбираеми. Корекции и маркетинг. Снимките на скиори и парашутисти на промо-страниците на HERO5 сега споделят място с далечни герои от крайност, като приемат обикновени моменти от живота.

HERO5 Black пристигна в офиса е отличен пример за универсално устройство “за всеки и за всеки ден” с най-лесния интуитивен контрол.

GoPro HERO5 Черен

Проучихме новото GoPro и намерихме силните и слабите му страни.

Петото поколение на GoPro HERO

Компанията HERO5 е представена само от две устройства: флагманът Black на цена от 31,990 рубли и по-проста сесия на цена от 24,990 рубли. Като се има предвид желанието на GoPro да направи камерите подходящи за всички, намаляването на моделната линия изглежда съвсем логично.

Обърнете внимание на цената на HERO4 Black в големите вериги за търговия на дребно и официалните магазини. Сега средната цена на флагман на предишното поколение на “Yandex.Market” е 35,990 рубли, а всъщност новостта е само няколко хиляди по-скъпи от предшественика си. По този начин изчезва въпросът за избора между “по-нови, но по-скъпи” и “по-възрастни, но по-евтини”.

GoPro HERO5 Черен

От гледна точка на разрешения и кадри в секунда, HERO5 Black не направи никакви революционни пробиви. Надеждите за появата на 4K режим при 60 кадъра в секунда не са оправдани, максималната скорост е 60 MB / s. В зависимост от избраната резолюция, потребителят може да избира от различни ъгли на снимане, от стандарт до ултра-широк, както и режим, който елиминира ефекта “рибно око”.

Ето пълен списък с поддържаните резолюции за заснемане на видеоклипове:

 • 4K @ 30 fps;
 • 2.7K @ 60 fps;
 • 2.7K 4: 3 @ 30 кадъра в секунда;
 • 1 440p @ 80 fps;
 • 1 080p @ 120 fps;
 • 960p @ 120 fps;
 • 720p @ 240 fps;
 • 480p @ 240 fps.

Можете да видите работата на камерата в основните режими на видеоклипа по-долу.

Защо да купувате HERO5 Black, ако той изстрелва почти същото като камерата от предишното поколение?

Ако за вас това е първият водещ GoPro, тогава основната причина е почти идентична цена и безусловно технологично превъзходство над по-стария модел.

Ако имате HERO4 Black, тогава аргументът може да бъде набор от различни големи и малки иновации и подобрения. Отделно всеки от тях може да не изглежда толкова впечатляващ, но като цяло получаваме камера на съвсем различно ниво.

Видео стабилизация

Много полезна иновация за феновете, която ви позволява да получите много по-добро видео без професионални аксесоари, но далеч не е идеално. В допълнение към неизбежното прекъсване на стрелбата с 10%, стабилизацията не работи при скорост на кадрите над 60 в секунда, а за 4K видео изобщо не се осигурява.

Да, разбира се, 4K-мониторите са все още само сред устройства и най-популярният формат все още е видео 1080p @ 60 fps, но тъй като устройството е обявено за стабилизирано в описанието на устройството, то трябва да работи във всички режими.

RAW снимки и WDR

HERO4 Black прави 8-мегапикселови снимки и само в JPG, а новият HERO5 черен може да направи 12-мегапикселови снимки в RAW. Друго доказателство, че GoPro иска да направи устройствата си възможно най-универсални и подходящи за всички, включително фотографи, които са критично важни за възможността за висококачествена пост-обработка на изображения.

За по-нататъшно подобряване на снимките и видеоклипа е осигурен режим WDR, който ви позволява да заснемете повече подробности при неблагоприятни условия на осветление.

Управление на един бутон или глас + вграден сензорен екран

Свикнали сме, че за заснемане на снимки и видео на смартфона, само един бутон. HERO5 Black е подобен. Натискането на големия бутон, който се намира горе, автоматично включва камерата и започва записването. Натиснете отново, за да прекратите записа и да изключите камерата.

GoPro HERO5 Черен

На теория HERO5 Black може да се контролира дистанционно с глас, но на практика не е толкова просто. За правилното гласово разпознаване на команди, се изисква относително мълчание в околното пространство и владеене на английски език, тъй като руският език не се поддържа.

Изборът на режима на снимане, преглеждането и управлението на заснетото кадри, както и други настройки се извършват с помощта на допълнителен бутон и вграден 2-инчов сензорен дисплей на гърба на камерата.

GoPro HERO5 Черен

Малкият размер отрицателно влияе върху простотата на контрола, но няма претенции за точността и скоростта на разпознаване, както и за качеството на картината.

GoPro HERO5 Черен

Водонепроницаема кутия

Може би една от най-важните нововъведения на HERO5 Black, но има и недостатък. Наистина, новото поколение GoPro фотоапарати могат да работят, когато са потопени на дълбочина 10 метра без допълнителни аксесоари. В отделенията с батерията и картата с памет, пристанищата с micro-HDMI и USB-C са добре защитени със запечатани щепсели, но всъщност този прозрачен калъф HERO4 Black не е само от вода.

След като се отърваха от допълнителния слой на черупката, дизайнерите поставиха корпуса на камерата и специално обектива. Не забравяйте за сензорния екран на задната страна, както и предния монохромен дисплей. Всички тези елементи е малко вероятно да издържат на сериозно механично удавяне, а пълната броня за бронята със закрепване не осигурява пълна защита.

GoPro HERO5 Черен

HERO5 Black може да бъде доставен в допълнителен случай, но аксесоарът не е включен в комплекта и ще улесни чантата за още $ 55 или евро, в зависимост от това къде ще поръчате.

Други функции

 • Въпреки по-мощното пълнене, работното време на HERO5 Black е същото като при предишното поколение камери, поради леко увеличения капацитет на батерията от 1,220 mAh спрямо 1,160 mAh в HERO4 Black.
 • HERO5 Black има вграден GPS модул и е огромно допълнение за феновете да организират медийни библиотеки на мястото на снимане.
 • За разлика от предишното поколение, HERO5 записва звук в стерео.
 • За допълнителна такса можете да закупите абонамент GoPro Plus – персонално хранилище за облаци с вграден редактор, който автоматично ще запълни заснетите снимки и видеоклипове. Въпреки това, за работата на тази система, фотоапаратът трябва да бъде свързан към захранването от адаптера, който не е включен в комплекта.

в общия

GoPro HERO5 Black се оказа спорен, но положителните аспекти очевидно превъзхождат.

Проклятието HERO5 Black ще бъде основно хардкор, използвайки камера за заснемане на истински калай в най-екстремните условия. Те имат право да покрият производителя с подложка за липсата на пълноценен кашон в кутията, но същите професионалисти знаят, че GoPro не е просто устройство за стрелба, а цяла екосистема с огромен набор от аксесоари. Независимо от каквато и да е игра, GoPro определено ще има лосион за изпълнението на плана.

Липсата на стабилизация и 60 кадъра в секунда при 4K е породена от технологичния прогрес като цяло. Изпълнението на процесорите в близко бъдеще със сигурност ще се увеличи, а след това качествените фенове ще получат това, което искат.

Гласовият контрол без подкрепата на руснака е сурова, но вече отдавна установена реалност. Много по-полезно е да научите английски най-сетне, въпреки че можете да изчакате езиковия пакет в следващата актуализация на фърмуера.

В останалата част, HERO5 Black е чудесна камера. Най-доброто GoPro в историята и страхотна смяна на смартфона за снимане на снимки и видеоклипове. Производителят искаше да направи устройството удобно и разбираемо за обикновения човек и той успя.

Остава да попитаме съвременните потребители на GoPro. Какво мислите за HERO5 и Черния модел по-специално? Заслужава ли да се вземе и защо? Какви са плюсовете и минусите, които не са обхванати в проучването, вече сте открили? Споделете вашите мисли в коментарите.

GoPro HERO5 Черно →

Loading...