Преглед на Huami Amazfit Smartwatch 2 – новата версия на спортни часовници Xiaomi

Съдържание

  • Технически спецификации
  • Съдържание и външен вид на опаковката
  • показ
  • локализация
  • Основни функции
  • Спортни функции
  • Мобилно приложение
  • автономия
  • резултати

Днес Xiaomi е вид конгломерат от големи и малки компании, които разработват и продават притурки под една марка. Включва фирмата Huami, специализирана в производството на спортни гривни и интелигентни часовници. Именно тя разработи известната Mi Band 2, която продаде милиони копия по целия свят.

Днес ще се запознаем с една толкова интересна притурка. Amazfit Smartwatch 2 е второто поколение интелигентни часовници, предназначени за спортни фенове и активен начин на живот. Рекламата обещава, че те могат да се конкурират равнопоставено с продуктите на Garmin, Polar, Samsung, но в същото време те са няколко пъти по-евтини. Lifehacker разбра дали това наистина е така.

вид

Технически спецификации

жилище Поликарбонат, усилен със стъклопласт; пълна защита срещу вода
показ Трансфлективен екран, 1,34 инча, 320 × 320 пиксела
платформа Двуядрен процесор с тактова честота 1.2 GHz
Оперативна памет 512 МБ
Вградена памет 4 GB
камера Там не са
Безжични интерфейси Wi-Fi, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS
сензори Сърдечен ритъм, триаксиален акселерометър, жироскоп, геомагнитно, барометрично, осветление
Операционна система Собствена операционна система, базирана на Android
батерия 280 mAh (не се отстранява)
размери 45 × 45 × 15 mm
тегло 60 г (с лента)

Предишната версия на Amazfit Smartwatch е спечелила голяма популярност сред спортните фенове по целия свят, благодарение на отличното съотношение цена-качество. Новият модел получи няколко важни промени, които се отразиха както на външния вид, така и на способностите.

Изглед отпред

На първо място, трябва да се отбележи появата на пълна защита на приспособленията от водата и в резултат на това допълнителни режими за плуване и триатлон. Също така са въведени нови софтуерни функции, които спомагат за правилното планиране на обучението. Това е показател за абсорбцията на кислорода (VO2 max), ефекта на упражнението (TE), натоварването (TD) и времето за възстановяване. Но ние ще говорим повече за спортни функции по-подробно по-долу.

Към съдържанието ↑

Съдържание и външен вид на опаковката

Часовникът идва в чист бял картонен куфар. На покрива му се изписва името на модела, а отдолу има стикер с много китайски знаци и баркод.

кутия

Вътре открихме самия часовник, док за презареждане и трансфер на данни и тънка брошура с инструкции на китайски език. Редакционната колегия получи обичайната версия на Amazfit Smartwatch 2, но все още има премиерна версия, която има индекс S. Тя е снабдена със сапфирно защитно стъкло и две ремъци: кожа за ежедневна употреба и силикон за плуване.

Часовникът е произведен от поликарбонат, подсилен с фибростъкло. На задния капак има контактна зона за свързване към докера и сензор за измерване на импулса. На страничната повърхност има три копчета, изработени от висококачествена неръждаема стомана. Това е много важно нововъведение в сравнение с предишната версия: в края на краищата, навлизането в малките контроли на сензорния екран на бягството беше много неудобно.

Заден изглед

Силиконовата лента плътно обгражда рамото, а дължината му лесно се регулира до желания размер. Между другото, имайте предвид, че скобите за каишка имат специален механизъм, който може да се отдели. Благодарение на него, вие сами можете, ако желаете, да смените каишката за всеки друг.

Гледайте каишка

Не може да се каже, че Amazfit Smartwatch 2 е твърде тромава, но все пак най-естествено те гледат на ръката на мъжа. Въпреки, че ако дадена спортна дама иска да оспори каноните на стил, защо не? Нещо повече, теглото на притурката не се усеща на ръка.

Разгледай на ръка

Към съдържанието ↑

показ

Екранът Amazfit Smartwatch 2 е едно от основните предимства на притурката. Той използва трансфлективен дисплей, който има способността както да отразява светлината, така и да я излъчва. Тоест, колкото по-ярка е светлината, която пада върху нея, толкова по-добра е картината. И ако е тъмно наоколо, фоновото осветление се включва автоматично.

показ

На практика това означава, че можете да използвате Amazfit Smartwatch 2 като удобен като обикновен часовник с аналогов екран. Дисплеят винаги е включен, но това не води до бързо изхвърляне на батерията. През деня информацията лесно се вижда на него без никакво фоново осветление, а през нощта се включва автоматично за няколко секунди, когато ръката се повдига. Яркостта и времето на запалване се коригират в настройките.

Към съдържанието ↑

локализация

Amazfit Smartwatch 2 бяха въведени само преди няколко месеца, така че днес те се продават само в Китай. Съответно интерфейсът липсва дори на английски език, да не говорим за руския език.

Това обаче не означава, че ще трябва да научите китайски знаци, въпреки че първите потребители трябваше да направят това. Вече са локализирани от ентусиасти, международен фърмуер и инструменти за инсталирането им. По време на писането, най-стабилният е така нареченият италиански фърмуер, който ви позволява да включите английският интерфейс.

Английски език

Следователно всеки, който се интересува от закупуването на тези часовници, трябва да бъде подготвен за това, че ще трябва да отключи буутлоудъра и да мига притурката. Ползата от тази процедура е проста, а в интернет е лесно да намерите подробни инструкции и всички необходими файлове.

Ако не искате да направите това, ще трябва да изчакате представянето на международната версия, която може би ще се случи след няколко месеца.

Към съдържанието ↑

Основни функции

Основни функции

Този часовник може да бъде полезен не само за спортисти. В този раздел нека поговорим за всички функции, които не са свързани с обучение и физическа активност.

Основната и най-популярната функция на часовника все още е дисплей на времето. С това приспособлението се справя без никакви проблеми. В настройките можете да зададете формата на дисплея на 12 или 24 часа. Синхронизирането се осъществява чрез мобилното приложение, така че точността на указанията е гарантирана.

Skins

За удобно показване на информация на екрана, можете да изберете различни кожи. В часовника по подразбиране вече има около дузина за всеки вкус, но този списък е лесен за разгръщане. Просто трябва да изтеглите кожите, които харесвате, и да ги качите в специална папка на часовника. След това те ще бъдат налични за избор директно на часовника, а в мобилното приложение Amazfit.

известие

Много хора купуват интелигентни часовници, за да показват известия. В това отношение Amazfit Smartwatch 2 няма да разочарова. След като се сдвоите с мобилния си телефон чрез Bluetooth и изберете приложенията, от които искате да получавате известия, всичко работи добре.

Новото известие се показва за няколко секунди на екрана, след което, ако не сте имали време да го прочетете веднага, той се появява на отделен екран, можете да го активирате с натискане на пръст нагоре. Тук можете да видите всички натрупани съобщения и да ги изтриете, ако е необходимо.

Когато се обаждате, телефонният номер и името на повикващия се показват, кирилската азбука се показва правилно. Не е възможно да отговаряте на обаждания и съобщения от часовника.

време

Друга интересна особеност е времето за показване. И не само сегашното му състояние, но и прогнозата за няколко дни напред. Местоположението се определя чрез GPS система, след което данните се изтеглят от мрежата. Можете да включите доклад за времето, който ще се показва всяка сутрин, и предупреждения за внезапна промяна на температурата или валежите.

В допълнение, Amazfit Smartwatch 2 има будилници, броят на които е неограничен. Сигналът се захранва от вибрации, интензивността му се регулира в настройките. Има и хронометър, таймер и приложение за управление на други интелигентни приспособления Xiaomi.

Допълнителни функции

Отделно споменаване заслужават мултимедийните възможности на устройството. Собствениците на Amazfit Smartwatch могат да контролират възпроизвеждането на смартфона направо от часовника. Това е удобно в случаите, когато смартфонът е в чантата или във вътрешния джоб, където е неудобно да го получите всеки път. Можете също да изтегляте аудио файлове в паметта на часовника и да ги пускате директно в безжичните слушалки. В този случай нуждата от допълнително мобилно устройство обикновено изчезва.

Към съдържанието ↑

Спортни функции

Amazfit Smartwatch 2 трябва да обжалва не само спортистите, но и привържениците на здравословния начин на живот. Притурката предлага много полезни функции, които ще бъдат полезни както в обучението, така и в ежедневието.

Проследяване на съня

Часовникът може да следи качеството на съня, като правилно идентифицира различните му фази. Обмислете стъпките, изминатите километри и консумираните калории. Тези, които имат заседнала работа, ще бъдат доволни от персонализираните напомняния за необходимостта да стават и да се движат. Цялата събрана информация се прехвърля в мобилното приложение и се превръща в визуални графики и таблици.

Що се отнася до спорта, Amazfit Smartwatch 2 има специални режими за единадесет различни вида тренировки. Те включват бягане, ходене, бягане по пистата, плуване, колоездене, триатлон и т.н. В зависимост от избрания режим на екрана се показват различни индикатори.

Спортна статистика

Например, за изпълнение ще бъде време, скорост, темп, разстояние, пулс. За да плувате в басейна, трябва да зададете дължината на песента в настройките и часовникът ще брои разстоянието. В случай, че обучението се провежда на закрито, например на бягаща пътека или велоергометър, часовникът ви позволява да се сдвоите с външни сензори чрез Bluetooth.

По време на ходене или бягане, преминаването на всеки километър е придружено от вибрации и появата на съобщение с времето на последната обиколка. По всяко време тренировката може да бъде спряна с натискане на горния бутон. В края на разстоянието часовникът показва различни статистически данни за обучението, включително записаната писта, тренировъчния ефект, времето на необходимата почивка и т.н.

Спортна статистика

Между другото, геодезическата система работи изненадващо правилно. По време на изпитанията на малък училищен стадион часовникът уверено привлече правилните кръгове, докато GPS в смартфона изобразяваше някои странни фигури от прекъснати линии.

Работа с GPS Amazfit Smartwatch GPS операция в смартфон

Всички статистически данни за обучението се съхраняват в часове, след което, когато наличните Wi-Fi могат да бъдат директно изтеглени в облака. Заедно с горната способност за самостоятелно възпроизвеждане на музика, се оказва, че Amazfit Smartwatch 2 е самодостатъчна спортна притурка, която ви позволява да не вземате смартфон с вас изобщо.

Преминахме само основните спортни функции на часовника, тъй като пълното им описание ще изисква друга обемна статия. Просто искаме да отбележим, че дори след тестване на седмица има нови интересни чипове, така че ще е нужно доста дълго време, за да ги изучите напълно.

Към съдържанието ↑

Мобилно приложение

Приложението Amazfit Watch се използва за задаване на часовник, синхронизиране и преглед на данните. Има версии за операционни системи Android и iOS, поради технически причини проверихме само приложението на смартфон с Android.

Мобилно приложение 1 Мобилно приложение 2

Основният екран показва текущите индикатори: брой стъпки за текущия ден, сърдечен ритъм, време на нощния сън. Във втората част можете да видите статистическите данни за обучението. И накрая, третият раздел е посветен на настройките на профила, приложението и самия часовник. По-конкретно, можете да конфигурирате състава и реда на приспособленията на екрана и да промените темата за нейния външен вид.

Мобилно приложение 3 Мобилно приложение 4

Имайте предвид, че има няколко версии на приложението Amazfit Watch. В Google Play е международна версия, която официално не поддържа новия модел за гледане, но в действителност работи с тях, макар и не с всички функции. Китайското приложение има най-обширните възможности, но, което е съвсем естествено, няма руски език. И в мрежата можете да намерите приложение, локализирано от ентусиасти, които препоръчваме за инсталиране.

Към съдържанието ↑

автономия

Производителят твърди, че живота на батерията на Amazfit Smartwatch 2 достига пет дни. Може би при някои идеални условия на работа такъв запис може да бъде постигнат, но в реалния живот тази цифра е малко по-малка, уви.

Свържете платформа

С ежедневно 30-минутно обучение до края на третия ден, часовникът вече трябва да се презареди, тъй като зареждането на батерията остава приблизително 10-15%. Предполагаме, че с уведомленията за хора с увреждания, намалена яркост на задното осветление и други енергоспестяващи мерки, този период може да бъде удължен до четири дни, но не повече.

Въпреки това, ние по никакъв начин не искаме да кажем, че Amazfit Smartwatch 2 има лоша автономия. По този показател те са пред джаджите на много известни марки, които имат подобна функционалност. Просто трябва да свикнете да поставяте часовника на презареждане на всеки няколко дни – точно както сте го правили със смартфони. Освен това времето за зареждане не надвишава два часа.

Към съдържанието ↑

резултати

Amazfit Smartwatch 2 – страхотен спортен часовник, който обаче не е подходящ за всеки.

Все още имахме прекрасни впечатления от техния дизайн, екран и външен вид. Няма претенции към функционалност, въпреки че софтуерът все още се нуждае от подобрение. И дори часовете за живота на батерията ни удовлетворяват напълно.

Въпреки това, липсата на пълноправен локализиран фърмуер не ни позволява да даваме по недвусмислен съвет на Amazfit Smartwatch 2 да купува. Ако усетите силата и желанието да инсталирате фърмуер от трета страна, можете да се възползвате от шанса и да купите. Освен това, китайските версии на притурките обикновено са по-евтини от тези, предназначени за международния пазар.

Ако такива хакерски упражнения ви изплашат, тогава трябва да изчакате международната версия на часовника. От тях се очаква да получат подкрепа от Google Fit and Strava, по-стабилен софтуер и, разбира се, превод на различни езици.

По време на писането, цената на Xiaomi Amazfit Smartwatch 2 спортни часовници е 11,114 рубли. Читателите на Lifehacker могат да получат допълнителна отстъпка с промоционалния код Lifehacker.

Авторът благодари на магазина GearBest за устройството, предвидено за тестване.