1Posword je besplatan ili Zašto prestati koristiti iCloud Keychain upravo sada

Iako Apple još jednom potvrđuje iskreno slabu sigurnost svojih internetskih usluga, a njihova kompatibilnost sa sustavom Windows i dalje je iznimno mala, iCloud Keychain, predstavljen zajedno s iOS 7, i dalje je samo alternativa za 1Password. Potonje za godine svog postojanja se pokazalo samo od najboljih strana, a danas je, usput rečeno, besplatno preuzeto.

Usluga 1Posword je oko za više od sedam godina. Program je dostupan na svim popularnim platformama: Mac, Windows, iOS i Android. Pomoću nje možete pohraniti lozinke, podatke o kreditnoj kartici, bazama podataka, informacijama o putovnicama, licencama za aplikacije trećih strana i zaštićenim bilješkama. Usluga vam može pomoći generirati složenu zaporku i sinkronizirati spremljene podatke s drugim uređajima preko Dropbox, iCloud ili Wi-Fi Sync. U programu postoji ugrađeni preglednik koji vam omogućuje brigu o sigurnosti podataka o kreditnoj kartici prilikom kupnje. Nije prikladan, ali s pojavom iOS 8 Safari proširenja situacija se može promijeniti na bolje.

Posebna pozornost posvetila je razvojnim programerima sigurnosti. Glavna lozinka potrebna za unos aplikacije nije pohranjena u iOS ključnoj traci. Zaštita od napada bratske sile zajamčena je algoritmom SHA512 i PBKDF2, a svaki je element vaše baze podataka šifriran 256-bitnim ključem (AES). Usput, teoretski, sada odabir zaporke za vaš račun trajat će od nekoliko mjeseci do godinu dana. U iOS-u svi su podaci u jasnom obliku u Safari postavkama. Izgubili ste uređaj koji nije bio zaštićen u fazi otključavanja – sigurnost zaporki i informacije o vašim karticama više nije zajamčena. Ipak, iCloud Keychain ima jednu neporecivu prednost – sinkronizaciju lozinki za bežičnu mrežu. Nakon jedne veze s sigurnom Wi-Fi mrežom s bilo kojeg uređaja, svi se vaši drugi gadget automatski povezuju s njime.

Unatoč velikoj cjenovnoj marki, koja je obično iznosila 10 dolara u slučaju mobilnog operacijskog sustava i 50 dolara – s radnim stolom, 1Password je postao popularan i prepoznatljiv među korisnicima. Danas je aplikacija besplatna u trgovini App Store, a izvrsna je prilika da isprobate funkcionalnost na iPhoneu i iPadu. Korisnici Androida mogu je besplatno preuzeti i uživati ​​u potpuno funkcionalnoj probnoj verziji u roku od 30 dana.