6 načina izrade zaslona u sustavu Windows 10

1. Windows + PrtSc tipke

Počnimo s najjednostavnijim. Da biste odmah snimili cijeli zaslon, pritisnite kombinaciju tipki sustava Windows (sa zastavicom) i PrtSc. Sustav će snimiti snimku zaslona i odmah ga spremiti na tvrdi disk u PNG formatu. Gotova datoteka može se naći na: “Ovo računalo” → “Slike” → “Snimke zaslona”.

2. Tipke sustava Windows + H

Ako trebate spremiti snimku zaslona u oblaku ili ga poslati drugoj osobi, upotrijebite tipke sa sustavom Windows + H. Sustav će snimiti snimku zaslona i prikazati posebnu ploču s popisom aplikacija. Uz to možete slati sliku e-poštom ili izvoziti u OneNote, Dropbox i druge online usluge.

Kako napraviti screenshot na sustavu Windows 10

3. PrtSc + boja

Ova će vam metoda omogućiti snimanje zaslona i, ako je potrebno, odmah ga uredite.

  1. Pritisnite tipku PrtSc. Windows će snimiti snimku zaslona, ​​ali ga neće spremiti na tvrdi disk, već ga kopirati samo u međuspremnik.
  2. Pokreni boju. Zalijepite sliku u uređivač pomoću Ctrl + V i po potrebi uredite datoteku.
  3. Kliknite “Datoteka” → “Spremi kao” i spremite snimku zaslona u željeni format. Slika će se pojaviti u mapi koju ste odredili.

Umjesto boje, možete koristiti drugi uređivač slika.

4. “Škare”

U sustavu Windows postoji ugrađeni upravitelj zaslona – Alat za izrezivanje ili “Škare”. Omogućuje vam snimanje cijelog zaslona, ​​njegovih pojedinačnih ulomaka i odabranih prozora. “Škare” se mogu naći po imenu kroz pretraživanje sustava.

Klikom na gumb “Novo” u izborniku programa pokrenut će standardni način stvaranja snimaka zaslona. U njemu možete označiti pokazivač s proizvoljnim područjem zaslona, ​​koji želite vidjeti na slici. Za snimanje zaslona cijelog zaslona ili aktivnog prozora kliknite strelicu i odaberite odgovarajući način.

Kako napraviti snimku zaslona u sustavu Windows:

Kada je slika spremna, program će ga otvoriti u novom prozoru. Ovdje na slici možete staviti svoje bilješke i poslati ih e-poštom ili jednostavno spremiti na tvrdi disk.

5. Microsoft Snip

Microsoft Snip

Microsoft ima još jedan upravitelj zaslona, ​​Snip. Uz to možete snimati i cijeli zaslon, pojedinačne fragmente i prozore. No, osim toga, Snip omogućuje snimanje procesa označavanja videozapisa. Program također bilježi zvuk i dodaje glasovne komentare videozapisima.

Stoga ne možete napraviti statičan screenshot, već ga pretvoriti u dinamičnu multimedijsku prezentaciju. Snip je dostupan besplatno na službenim stranicama programa.

6. Gyazo

Ako niste zadovoljni s Microsoftovim aplikacijama, pokušajte s programima treće strane. Primjerice, upraviteljima oblaka prikazuju se Gyazo. Zauzima slike odabranih područja zaslona i pohranjuje ih na poslužitelj. Stoga ih uvijek možete pristupiti s bilo kojeg uređaja ili brzo dijeliti vezu na željenu sliku. Dovoljno je stvoriti osobni račun i preuzeti besplatni kupac na web stranici tvrtke Gyazo.

Nakon instalacije klijenta, prečac upravitelja pojavit će se u paleti sustava. Da biste napravili snimku zaslona, ​​trebate kliknuti prečac pomoću lijevog gumba miša i označiti željeni fragment zaslona kursorom.

Gyazo

Nakon toga, program će pokrenuti preglednik i otvoriti stranicu s snimljenom slikom u vašoj osobnoj online galeriji. Ovdje možete kopirati vezu na nju ili izbrisati datoteku s poslužitelja.

Kako napraviti screenshot

Zasloni snimljeni u programu Gyazo dostupni su u oblaku četiri tjedna. Ali za 4,99 dolara mjesečno usluga nudi neograničen pristup i nekoliko dodatnih funkcija. Među njima – mogućnost kopiranja teksta izravno iz slika, alata za crtež bilješke, strelice i druge oblike, zaštitu lozinkom i nedostatak oglašavanja.