Как да създадете bootable USB флаш устройство Windows 10 с поддръжка на UEFI

Microsoft е свършила чудесна работа, така че потребителите на Windows да могат да актуализират тази система по най-удобния начин. Специален инструмент, наречен Получаване на Windows 10, ще ви уведоми за наличието на новата версия, автоматично изтегля и инсталира всички необходими компоненти.

Вземи Windows 10 руски

Този начин на актуализиране обаче по никакъв начин не е подходящ за всички. Някои предпочитат “чиста” инсталация, в която потребителят получава напълно свеж, не обременен от предишни грешки и системни настройки. Същият метод, който ще трябва да използвате, ако искате да инсталирате Windows 10 като втора система.

За “чиста” инсталация на Windows 10, трябва да изтеглите системния образ във формат ISO, да го запишете на преносим носител, а след това зареждане от него и да го инсталирате. Въпреки това, новите системи, които използват UEFI вместо добрата стара на BIOS, тази последователност ще доведе до появата на различни видове грешки, или просто за невъзможността да се зареди от преносими носители.

В този случай, вие притече на помощ Rufus помощната програма, която има за цел да създадете стартиращ флаш памети с поддръжка на двете MBR и GPT. Тази програма е малка по размер, не изисква инсталация и е напълно безплатна. Ето списък на стъпките, които трябва да предприемете, за да напишете Windows 10.

Прозорци Rufus 10

  1. Изтеглете преносимата версия на Rufus от връзката, която ще намерите в края на статията. Пуснете програмата.
  2. Изберете сменяемото устройство в менюто “Устройства”, на което искате да заснемете изображението на системата.
  3. В менюто “Схема на дяловете и тип системен интерфейс” задайте стойността на “GPT за компютри с UEFI”.
  4. Менютата “File System” и “Cluster Size” остават непроменени. Проверете опцията “Създаване на стартиращ диск”.
  5. В падащото меню изберете елемента “ISO образ” и посочете дисковото изображение на операционната система.
  6. Натиснете бутона “Старт” и изчакайте операцията да завърши.

Сега се опитайте да стартирате от USB устройството, което записва и започне да се инсталира Windows 10. Ако всичко сте направили правилно, инсталацията трябва да отиде до края, без каквито и да било грешки. Освен това можете да използвате Rufus, за да инсталирате други операционни системи, например Windows 7, Windows 8 или Linux в пълен EFI режим.

Rufus Windows 10 Insider Преглед ISO