Kako izraditi izbornik Start u sustavu Windows 8 s vlastitim rukama

Prema mnogim korisnicima koji su se već uključili u sustav Windows 8, jedna od najkontroverznijih inovacija ovog sustava je piljenje gumba Start sa svog uobičajenog mjesta. I iako su zauzvrat imali cijeli zaslon, mnogo funkcionalniji, ostatak je ostao. Ove valove brzo su uhvatili brojni programeri koji su žurno pružili svojim korisnicima iscrpljene programe za zamjenu gumba Start. Međutim, za tu svrhu nije potrebno koristiti bilo koji dodatni softver. U ovom ćete članku naučiti kako pokrenuti gumb Start u sustavu Windows 8 pomoću ugrađenih funkcija u sustavu.

Prva metoda je izbornik za pokretanje programa

1. Desnom tipkom miša kliknite programsku traku i odaberite Alatne trake> Nova alatna traka

Add-Novo-alatna traka

2. Prikazat će se prozor za odabir mape. Unesite sljedeći unos u polje Folder: C: \ ProgramData \ Microsoft \ Windows \ Start Menu \ Programi. Kliknite gumb Odaberite mapu.

Mapa-Put

3. Sada ćete vidjeti novi gumb na programskoj traci zove Programi. Klikom ovog gumba pojavit će se izbornik s popisom svih instaliranih aplikacija. Na taj način možete koristiti ovaj izbornik kako biste brzo pokrenuli sve potrebne programe.

Programi-alatna traka

4. Ako želite urediti ovaj izbornik, jednostavno kliknite desnom tipkom miša željenu stavku i možete izbrisati ili preimenovati bilo koju mapu ili prečac.

Druga metoda je gumb za pokretanje početnog zaslona

Ova je metoda izvrsna za one korisnike koji su već cijenili prednosti novog zaslona za pokretanje sustava Windows 8, no ipak doživljava kvar kada gleda prazni prostor u donjem lijevom kutu.

1. Izradite novu mapu na bilo kojem mjestu prikladnom za vas, na primjer na radnoj površini. Otvorite je i stvorite novu oznaku u njemu.

Stvaranje-prečaca

2. U čarobnjaku za novi prečac, navedite sljedeću adresu: explorer.exe ljuska ::: {2559a1f8-21d7-11d4-bdaf-00c04f60b9f0}

Tip-prečaca-Link

3. Nazovite prečac Start. Zatim desnom tipkom miša kliknite svojstva stvorenog prečaca i odaberite karticu oznaka. Pritisnite gumb Promijeni ikonu.

Prečac-svojstva

4. Prema zadanim postavkama, od vas će se tražiti da potražite ikonu u explorer.exe. Međutim, ikona koja nas zanima je na drugom mjestu. Unesite adresu u adresnu traku C: \ Windows \ ehome \ ehshell.exe i odaberite ikonu omiljenog gumba.

Odaberite-Icon-FO-prečac

6. Sada samo trebate kliknuti stvoreni prečac desnim gumbom i odabrati stavku u kontekstnom izborniku Zamrzni na programskoj traci.

Pinski-na-traci

7. Konačno, novi gumb možete povući na svoje uobičajeno mjesto. Kada je pritisnete, početni zaslon sustava Windows 8 pojavit će se s popisom programa instaliranih u sustavu.

Windows 8 Start-zaslon

Ispalo je sasvim razumnu kompromis između nostalgije za poznati gumb Start i primjenu novog sučelja sustava Windows 8.