Kako osloboditi prostor na disku nakon instalacije sustava Windows 10

Činjenica da vam je potrebno puno prostora na disku za instalaciju sustava Windows 10 nije iznenađujuće. Tijekom ažuriranja instalacijske datoteke preuzete su s mreže, stvorene su nekoliko točaka vraćanja i napravljena je puna sigurnosna kopija prethodne verzije sustava Windows. Naravno, za sve to ne treba desetak gigabajta.

Ako još uvijek ima dovoljno slobodnog prostora na tvrdom disku, onda se ne morate brinuti i ostaviti na tome. Sam operativni sustav će na kraju ukloniti sve privremene i nepotrebne datoteke. Ali ako je mjesto ostalo u mirovanju, morat ćete naporno raditi i očistiti disk ručno. Evo kako to učiniti.

1. Pritisnite gumb “Start” i pronađite stavku “Opcije” na izborniku koji će se pojaviti.

Pokretanje sustava Windows 10

2. Otvara se prozor “Postavke”. U njemu odaberite ikonu “System”, a zatim idite na odjeljak “Pohrana”.

Pohrana za Windows 10

3. Ovdje ćete vidjeti popis dostupnih diskova i količinu slobodnog prostora na svakoj od njih. Kliknite na disk gdje ga morate osloboditi.

Windows 10 pogoni

4. U sljedećem prozoru vidjet ćete detaljan izgled za vrste podataka koji zauzimaju prostor na disku. Klikom na svaku stavku možete dobiti dodatne informacije, kao i mogućnost brisanja datoteka i mapa koje vam nisu potrebne. To biste trebali obratiti pažnju na prvo mjesto.

Windows 10 oslobađa prostor

  • “Sustav i rezervirano”. Ovdje možete izbrisati kopije datoteka sustava spremljene za vraćanje prethodnog stanja računala. Ali bolje je to učiniti samo ako vam sve odgovara.
  • “Prijave i igre.” U ovom odjeljku možete pregledavati programe koje ste instalirali i izbrisati stare ili nedovoljno korištene.
  • “Privremene datoteke”. Najzanimljiviji dio za nas, u kojem se možete osloboditi od smeća, privremene datoteke i, najvažnije, sigurnosna kopija prethodne verzije sustava Windows sa čistom savjesti. Potpuno će nam ovaj postupak donijeti nekoliko desetaka gigabajta, ali imajte na umu da se nakon toga nećete moći vratiti. Dakle, dvaput razmislite.
  • „Ostalo”. Iskusni korisnici mogu dublje kopati u ovom odjeljku. Ovdje će moći pronaći instalacijske datoteke sustava Windows 10 i neke druge stvari koje biste trebali riješiti.

Općenito, takvo čišćenje sustava Windows 10 nakon instalacije može lako izdati 30-40 GB prostora na disku za vas. Ali još jednom vas želimo upozoriti da se sve gore opisane radnje trebaju izvršiti namjerno. Morate napraviti sigurnosnu kopiju važnih podataka za vas.