Kako premjestiti program na drugi disk bez ponovne instalacije

Operacijski sustavi obitelji Windows, a posebno posljednja sedma verzija, imaju jednu uobičajenu lošu stvar – zauzimaju sve više prostora na disku dok ga upotrebljavate. Dodajte tome još dvanaest instaliranih programa, a to je rezultat – prostor koji je dodijeljen za pogon sustava teško je nedostajalo. I ovo, kao što znate, dovodi do smanjenja performansi sustava diska, poteškoća s defragmentacijom i drugim problemima.

Najradikalniji je način redistribuirati slobodan prostor pomoću jednog od upravljača za particiju, ali postoji jednostavna metoda – premjestiti instalirane programe s diska sustava na drugi koji sadrži više slobodnog prostora. Za to ćemo koristiti program Steam Mover.

U početku, program je razvijen za premještanje instaliran uz pomoć sustava distribucije Steam igre. Međutim, uslužni program izvrstan je posao s mnogim drugim programima. Za posao Steam Mover potreban vam je Windows Vista ili Windows 7, a diskovi moraju biti u NTFS formatu.

Program ne zahtijeva instalaciju i sastoji se od jedne izvršne datoteke. Nakon pokretanja vidimo prozor podijeljen u dva dijela. S lijeve strane morate navesti izvorno mjesto mape s programom koji se premješta, a desno morate odabrati novo prebivalište programa.

2010-09-10 17h32_33

Nakon toga odaberite stavke popisa i kliknite gumb desne strelice u donjem lijevom kutu. Naredbeni prozor će se pojaviti na nekoliko sekundi i program će se pojaviti na novoj lokaciji. U tom će slučaju programske datoteke biti premještene u novu mapu, a veze će se stvoriti na starom mjestu, tako da sve treba raditi kao i prije. Ako želite vratiti program, samo kliknite gumb sa strelicom ulijevo.

Steam Mover može biti vrlo koristan alat u situaciji u kojoj morate brzo osloboditi prostor na pogonu sustava bez pribjegavanja složenim i skupim specijaliziranim uslužnim programima.

Steam Mover