Što vas novo očekuje kada se prebacite na sustav Windows 10

Siguran sam da mnogi od vas su također zadovoljni s Windows 8. Ako je novi popločan sučelje i dosadan početak zaslona može slagati, nedostatak na gumb „Start” ukleta. Morao sam koristiti pincete ili instalirati poseban softver. Bilo je krajnje neugodno. Došlo je do dojma da je Microsoft riskirao neobuzdan eksperiment na sebe i sebe. Kako mi se tada činilo, pokazalo se vrlo neuspješno. Brzo sam napustio “osam”, međutim, kao i velika većina moje okoline. Nada se da će sljedeći operacijski sustav eliminirati sve nedostatke, a to će doživjeti uspjeh XP-a.

Prema WinBeta.org, u lipnju 2015., Windows 7 je imao 61% svjetskog tržišta za operacijske sustave za stolna računala. Windows 8 iznosio je samo 13%.

Ali do sada je prerano zaprijetiti slavnoj slavi trinaestogodišnjeg “djeda”, iako se usuđujem predvidjeti da će mladost pucati. Dostupni su svi uvjeti: brzo učitavanje, izvrsne performanse, klasična praktičnost, perspektivna cross-platforma i niz svježih korisnih funkcija. Za šest mjeseci testiranja “desetaka” zaljubio sam se u to. Definitivno preporučujemo da isprobate sustav Windows 10 odmah nakon izdavanja. A kako bi prijelaz bio najslabiji, predlažem da upoznam najinovratnije inovacije popularnog radnog okruženja.

početak

Microsoft je prestao igrati sakrivanje i traženje s korisnicima i vratio gumb “Start” na svoje pravo mjesto. Iako nije bilo bez odstupanja od kanona: dodali su “živjeti” pločice, zbog toga što je veličina izbornika uvelike povećana. Na prijenosnim računalima, može se – na lukav – 70-80% područja zaslona. Mnogo toga ide. Ali nije tako loše, jer je ploča je izuzetno prilagodljiv: nepotrebni elementi su uklonjene, potrebno povuci i grupirani po udobnosti, a ukupna veličina se podešava povlačenjem miša (kao u konvencionalnim ekrana).

Izbornik Start u sustavu Windows 10 je jednostavan za konfiguriranje

Ali to nije sve. Gledajući u postavke operativnog sustava, možete se spotaknuti na odjeljak “Personalizacija”. Između ostalog postoji nekoliko opcija za “Start”.

Prilagodite izbornik Start u sustavu Windows 10

Ispada da s nekoliko jednostavnih akcija možete najviše prilagoditi “Start” sustava Windows 10 na vrstu “sedam”. I izgleda mnogo modernije i stilski.

postavke

Prozor personalizacije “Start” izgledao je neuobičajeno za vas? I sve zato što su Redmondovi ljudi radikalno promijenili oblik podnošenja većine postavki sustava. Iako je bit ostaje isti: devet kategorija uključuje desetke oznaka, u kojima se prikupljaju stotine opcija, prekidača i klizača.

Kategorije za postavljanje sustava Windows 10

U početku, bilo mi je previše neobično da lutaju među postavkama, neka budu dobro strukturirani i dobro posluženi. Ali ovdje ne možete pomoći pronaći put. Koristeći ga, tražene parametre možete pronaći mnogo puta brže.

Pomoću trake za pretraživanje možete lako pronaći tražene postavke za sustav Windows 10

Jeste li izgubili i niste pronašli nešto? Stara dobra “Upravljačka ploča” nije nestala. Pritisnite Win + X i koristite uobičajeni način.

Usput, za postavljanje poziva zadovoljava kombinaciju Win + I. To je ono što sam spomenuo u članku o hotkeys Windows 10. Alternativa – pritiskom na ikonu u paleti sustava.

Ploča obavijesti

U oknu s obavijestima pohranjuju se sve pomoćne i pomoćne informacije u vašem radnom okruženju. Ovdje ćete pronaći izvješća o dostupnim ažuriranjima, planiranim ponovnim pokretanjima, postojećim problemima i raznim podacima iz Microsoftovih usluga koje koristite. Zgodna stvar, što god netko može reći.

Traka obavijesti sustava Windows 10 pruža korisne informacije

Odmah se nalaze gumbi za brze radnje: prilagođavanje svjetline zaslona, ​​spajanje na bežične uređaje, omogućivanje načina rada internetske tišine, pokretanje VPN veze. Ovo je korisno.

Ali natrag na savjete i ponovite: njihove prednosti su očitije kada koristite Microsoft račun.

Integracija Microsoftovih usluga

Tijekom mog poznanstva sa sustavom Windows 10 TP, činilo mi se da morate imati Microsoftov račun za rad na sustavu, a svaki put kad pokrenete operacijski sustav morate unijeti vezu za prijavu i lozinku. Pronašao sam izlaz, podijelio ga s čitateljima koji su istaknuo moju pogrešku: možete koristiti lokalne profile. Izbor je vaš. No, registrirani račun je još uvijek bolji. Zašto? Na primjer, OneDrive je već integriran u “Top Ten”, što olakšava rad s oblakom. Bez sumnje, programeri će postati još bliži uslugama i platformama na kojima se pokreće sustav Windows 10. Teško ćete primijetiti prijelaz s računala na tabletno računalo ili mobilni telefon. Potpuna sinkronizacija podataka između uređaja spojenih na jedan profil, čak će vam omogućiti da vidite što vaši prijatelji igrate na Xboxu. U budućnosti, moći ćete voziti na računalu u igrama konzole. Cross-platforma multiplayer igara nije daleko. Preuzmite besplatnu aplikaciju iz trgovine.

Univerzalne aplikacije

Izvučemo malu analogiju. Imate Android smartphone ili iPhone koji možete jednostavno preuzeti s usluge Google Play ili iTunes. Dakle, za “desetke” postoji aplikacijska trgovina – Trgovina. I radi u zajedničkom ekosustavu za mobilne naprave i računala.

Univerzalne aplikacije razvijene su za jedan sustav – Windows 10. To automatski znači da rade na stacionarnim i prijenosnim uređajima.

Možete jednostavno preuzeti Skype aplikaciju izravno iz Trgovine, postaviti vezu na programskoj traci i pokrenuti program od tamo. Ne morate preuzimati distribuciju s Interneta, znati se odabirom instalacijskog direktorija ili pročitati licencni ugovor – postupak će biti poput telefona.

Preuzmite univerzalne aplikacije iz trgovine Windows 10 Store

Univerzalne aplikacije se otvaraju kao uobičajeni prozor, koji se može povlačiti po zaslonu, minimizirati, zatvoriti i smanjiti. Nešto neobično, ali ideološki ispravno. Preuzmite uslužni program iz pouzdanog izvora, a ne iz slučajnog web mjesta na webu. Sigurnost u ovom slučaju se povećava.

sigurnosni

Sigurno je na vašem “sedam” instaliran neki antivirusni program. Možda je riječ o Microsoft Security Essentials, besplatnom rješenju korporacije koje pruža osnovnu zaštitu sustava. U “prvih deset”, prema zadanim postavkama postoji nešto što se zove “Windows Defender”.

Windows Defender je odgovoran za sigurnost sustava

Ali nemojte biti entuzijastični: iza nove ploče skriva se isti MSE. A to znači da još uvijek morate odabrati nešto pouzdanije od razvojnih programera treće strane. Zašto? Antivirusni program tvrtke Microsoft stabilno ne pokazuje najbolje rezultate u popularnom AV-TEST testu.

Govoreći o sigurnosti, to je vrijedno spomena SmartScreen značajku – Windows komponentu koja otkriva sumnjive karakteristike web stranica, lažnih web-mjesta i preuzimanje upitna. Sada radi na razini sustava, iako nije prethodno odabran izvan izvornog Internet Explorera. Potonji je, usput, omogućio impresivniji nasljednik.

rub

Prema NetMarketShareu, u lipnju 2015. Internet Explorer je bio vodeći među preglednicima na stolnim računalima s ogromnim udjelom od 54%. Zapravo, ne mogu vjerovati tim podacima (iako slične statistike iz drugih izvora) i ne znam tko su svi ti vrtlari. 🙂 S druge strane, interes od mjeseca do mjeseca pada i postupno teče Googleu, Mozilli i Operi. Microsoft je svjestan trend i pokušava ga promijeniti s potpuno novim razvojem – Edge Web Browser.

Edge je zamijenio IE u sustavu Windows 10

Malo ranije bio je poznat pod imenom Project Spartan. Jednom sam podijelio dojmove o obećavajućem pregledniku weba. Postupno se pregledava sve bolje i bolje, obraslo novim značajkama i povećava performanse u različitim mjerilima. Općenito, predviđena je dobra stvar. Naravno, Edge se automatski instalira na desetke zadataka.

Traka sa zadatkom i stolna računala

Zadaća vrpca ima dva važna elementa: niz za pretraživanje i gumb za predstavljanje zadataka. Počnimo s drugom.

U načinu prikaza zadataka vidjet ćete sve procese koje ste započeli i distribuirati ih virtualnim stolnim računalima. Ovo je vrlo, vrlo korisno, na primjer, ako želite razlikovati posao i zabavu. Zamislite, šef ulazi u ured, pritisnete elegantnu kombinaciju tipki i sve pokrenute solitaire igre brzo se zamjenjuju uredskim programima. Komarac ne potkopava nos!

Način prikaza zadataka u sustavu Windows 10

Traka pretraživanja zadovoljna je. Može pretraživati ​​datoteke i dokumente na tvrdom disku ili pronaći informacije na Internetu. Također ima ugrađeni pomoćnik Cortane.

Cortana

Cortana je Microsoftov glasovni asistent za mobilne Google Now ili Siri. Pohvaliti ili razbiti asistent još nije moguć, jer jednostavno nije lokaliziran za našu regiju. Ali ideja je izvrsna. Pomoćnik će biti integriran u cjelokupni ekosustav: možete analizirati svoj mail i prisjećaju događaja, za vraćanje reda u oblak za pohranu, što je izazvalo pristojnu hranu i pića te obavijestiti o vremenu, mjestu zagušenja, dati relevantne objašnjenja nepoznat pojam, prevesti u preglednik i jednostavno ne ostanu u sustavu Windows 10 udoban za ograničenje. Vjerujem da će to prije ili kasnije biti tako.

zaključak

A za još nekoliko godina, Microsoft će u potpunosti prestati podržavati Windows 7 i 8, pričekajte malo i uklonite numeričku verziju verzije, ostavljajući samo Windows. Rezultat je neizbježan, svi ćemo se preseliti u “prvih deset”. Uhvatite val odmah i pomaknite se na novi OS. Uzeo sve najbolje od svojih prethodnika i postala univerzalna. Windows 10 je lako probaviti i ne zahtijeva računalne resurse. Što još treba?