Zašto ne možete izvršiti čistu instalaciju sustava Windows 10 za Windows 7 i 8

Čistu instalaciju sustava Windows na prethodno formatiran disk odavno smatra učinkovit način da se radikalno riješiti sve probleme koji se nakupila u procesu korištenja prethodnu verziju operativnog sustava. Izradite sigurnosne kopije svih važnih podataka, napravite popis instaliranih programa, potpuno očistite tvrdi disk, a zatim ponovo instalirajte sustav Windows i pokrenite život od samog početka. Što bi bilo lakše?

Međutim, vlasnici licenciranih verzija sustava Windows 7 i 8, koji odlučuju za sličan postupak nadogradnje na sustav Windows 10, suočit će se s jednim neugodnim problemom. Operacijski sustav instaliran na ovaj način gubi aktivaciju i postaje bezvrijedan. Usput, možete provjeriti trenutni status aktivacije u postavkama sustava na adresi: “Postavke” → “Ažuriranje i sigurnost” → “Aktivacija”.

Ažuriranje i aktivacija sustava Windows 10

Činjenica je da je tijekom nadogradnje preko postojećeg sustava instalater prikazuje se na aktiviranju i prenosi se na Windows 10. Međutim, ako pokušate izvršiti čistu instalaciju sustava Windows 10, susreta s činjenicom da se postojeći ključevi (sasvim legalno) iz prethodne verzije sustava na nova inačica više nije prikladna. Microsoft je prepoznao ovaj problem na jednom od svojih blogova. Čudno je da je to učinjeno tek sada, a ne dugo prije izdavanja sustava Windows 10.

Dakle, ako je sve jasno s pitanjem “Tko je kriv?”, Ostaje odgovoriti na pitanje “Što da sada radim?”. I to vam možemo savjetovati.

  • Ako koristite sustav Windows 7, 8 ili 8.1, nemojte pokušavati izvršiti čistu instalaciju nove inačice operacijskog sustava. Pričekajte dok se ne ažurira Windows 10 koji ste rezervirali kroz sustav ažuriranja. U ekstremnim slučajevima možete se iscijediti iz reda čekanja pomoću metode opisane u ovom članku.
  • Ako ste već instalirali sustav Windows 10 ispočetka i izgubili aktivaciju, morate ponovo početi iznova. To jest, preuzmite i instalirajte prethodnu verziju operacijskog sustava, aktivirajte ga pomoću ključa licence, a zatim pričekajte da će sustav Windows 10 doći na uobičajeni način.
  • Ako Windows 10 dobijete na pravi način, automatski se aktivira i vaš stari ključ proizvoda povezan je s novom verzijom sustava Windows. Nakon toga ćete ga moći ponovo instalirati na bilo koji način, uključujući i potpuno ponovno – aktivacija ne smeta.

Siguran sam da nakon što pročitate ove informacije o zamršenosti instalacije sustava Windows 10, imat ćete želju reći nekoliko vrsta riječi Microsoftu. To možete učiniti u komentarima. Nadajmo se da čitaju.