10 neobičnih načina zaspati

Vjerojatno već znate zajedničke savjete za dobar san, ali ako vam ne pomognu, ovdje su 10 čudnih, ali ne manje učinkovitih načina da se uputite u seničko carstvo. Možda će nešto od ovoga biti vaše spasenje.

 1. Piti sok od višnje

Znanstvene studije pokazale su da sok od trešnje smanjuje vrijeme zaspavanja za prosječno pola sata. Činjenica je da u trešnjini postoji mnogo melatonina – hormon koji regulira san. Bonus: ovaj hormon usporava starenje.

2. Željezni trbuh

Često je teško zaspati zbog stresa, a glatke poteze pomažu opuštanju. Počnite s kružnim pokretima iz pupka, postupno povećavajte krugove, a zatim obratno – smanjite amplitudu.

3. Mokraće mišića

Još jedan način za opuštanje svih mišića. Jaki pritisak prstiju i prste, opustite se, zatim telad, mišiće bedra, stražnjica, trbuh, itd. Zamjenska napetost i opuštanje pomažu ublažiti stezanje i potpuno opustiti tijelo. Ako ne želite potpuno napuniti, ovu vježbu možete ponoviti samo s prstima, naizmjence ih napunjavajući i opuštajući 7 puta.

4. Imati seks

Ako i dalje ne možete zaspati, sebično probudite svog partnera i seksajte se. U jednom članku, Daily Mail tvrdi da među ženama koje su intervjuirane, jedna od šest osoba zaspati bolje i spava čvršće nakon seksa.

Postoji i znanstvena potvrda. „To je sve o hormonima – objašnjava Marko Saralinov, profesor medicine na Yale School – Seks povećava proizvodnju oksitocina, hormona koji pruža osjećaj zadovoljstva, smanjiti anksioznost i osjećaj mirne blizu partnera (ako zaspi zajedno, mir navedeno). Osim toga, seks smanjuje proizvodnju kortizola, što također pomaže da se opustite. Stoga je hormonska situacija nakon seksa najviše što zaspi.

5. Okrenite dan obrnutim redoslijedom

Za mene je to vrlo učinkovita metoda, nikada nisam stigla do kraja. Dno crta je gledati kroz dan u mašti u obrnutom redoslijedu. Na primjer, idete u krevet i početi zamisliti kao živo što je više moguće, kao što se popeo ispod pokrivača, a zatim kako staviti telefon na naknade, kao i četkanje zubi prije odlaska u krevet, kao što je gledanje filma, itd Ako je moguće, doći će ujutro.

Tu je takva tehnologija za učinkovitost „rekao je revizija dana”, ali kad je već spomenuto, odmah je upozorio da je vrlo teško ostati budan do dana sjetite. Nikada nisam uspio spavati, tako da ga možete koristiti kao dobar lijek za nesanicu.

6. Napravite uređaj za sebe “Sommedore”

U Francuskoj postoji takav uređaj za spavanje: mali svijetloplavi zaslon koji pulsira u vremenu s dahom. Mislim da nije teško napraviti sebi takav uređaj: Mjere disanje u opuštenom stanju, a na bilo koji prikladan video editor da bi sebi filma: svjetlo plava pozadina i treperi u ritmu svog disanja. Zatim ulijte na pametni telefon ili tablet i spremno.

7. Gledajte filmove

Godine 1987. SAD snimio film “Lijek za nesanicu”, koji je do 2006. ostao najduži u Guinnessovoj knjizi rekorda. U njemu 3 sata i 40 minuta jedna osoba pročita svoju pjesmu. To je sve. Sigurno, on je savršeno spasio od nesanice, i ako ga nađete – izvrsno. Ako ne, možete vidjeti nešto sovjetski dokumentarac: izmjereni glasovi sovjetskih govornika vrlo su utješni. Mogu ponuditi film o pčelarstvu.

8. Pročitajte knjigu

Samo nema uzbudljivih romana, izabere nešto znanstveno, poželjno je da je stil prezentacije prilično složen, bilo je mnogo znanstvenih terminologija. Samo ga ne morate razumjeti, popeti se na Wikipediju, otkriti nepoznatu riječ i ponovno pročitati nerazumljivi odlomak 10 puta.

9. Slušanje glazbe

Neki pomažu bijeloj buku, a ako vas ne iritira – molim vas, na internetu postoji mnogo pjesama s bijelim šumom. Ako vam se to ne sviđa, možete staviti posebne pjesme za spavanje, zvukove prirode i monotone skladbe. Mnogi su na YouTubeu, sa slikama prirode ili bez njih. Postoje čak i cijele zbirke glazbe za spavanje.

10. Pjevati

Neki roditelji, pjevaju svoju djecu na uspavanke, primjećuju da pjevanje pomaže da zaspati ne samo djeci nego i samima sebi. Zato pokušajte odabrati smirenu pjesmu koju dobro poznajete i izvesti je u krevetu. Da ne probudite nikoga, čak možete šaptati. Osim toga, pjevanje pomaže ojačati mišiće grla, zbog slabosti koju ljudi često hrče.

Ako imate svoje posebne načine za zaspanje, podijelite ih u komentarima.