9 znakova da ste pothranjeni

Svatko zna jednostavni aksiom: izgubiti težinu, morate konzumirati manje kalorija nego potrošiti. Ali, kao u bilo kojem poslu, važno je zaustaviti se na vrijeme. Redovita neishranjenost može uzrokovati fiziološke probleme i neželjene mentalne stanja.

1. Pad snage

U većini ljudi, metabolička stopa u mirovanju je više od 1.000 kcal dnevno. A ako se bavite sportom, taj broj mora barem dvostruko.

Ako svakodnevno konzumirate manje od 1.000 kcal, vaš metabolizam se usporava, što dovodi do povećanog umora. Čak i najmanja motorička aktivnost, kao što je hodanje ili penjanje na ljestvici, uzrokuje umor, jer ni ne pokrivate osnovne energetske potrebe tijela.

Malnutricija može dovesti do brzog umora, jer tijelo nema energiju za bilo što osim održavanja najosnovnijih funkcija.

2. Gubitak kose

Nedostatak dnevnih kalorija, kao i nedostatak bjelančevina, željeza, biotina i drugih vitamina uzrokuju pretjerani gubitak kose. Kada tijelo ne dobiva pravu količinu hranjivih tvari, prvenstveno podupire aktivnosti vitalnih organa poput srca i mozga. Zdravlje kose je sekundarno manje važno.

Ako se kosa ispadne više nego obično, to je ozbiljan razlog za obratiti pozornost na vašu prehranu.

3. Stalni osjećaj gladi

Prema studijama, apetit zbog pothranjenosti raste zbog promjene razine hormona koji kontroliraju osjećaj sitosti. Osim toga, nedostatak kalorija dovodi do povećane proizvodnje kortizola – hormona stresa koji pridonosi povećanju gladi i masnog tkiva. Trajni gladi signalizira da je tijelo ugroženo iscrpljenjem.

Pothranjenost dovodi do hormonalnih skokova koji pogoršavaju glad da bi vam nadoknadili nedostatak hranjivih tvari.

4. Nemogućnost začeća

Hipofiza i hipotalamus rade u tijesnoj vezi i odgovorni su za hormonalnu ravnotežu mnogih organa, uključujući reproduktivne. Hipotalamus prima signale iz tijela i na njihovoj osnovi određuje kada je potrebno prisiliti hipofiza da stimulira ili inhibira proizvodnju estrogena, progesterona i drugih hormona. Kao što pokazuje studije, ovaj složeni sustav vrlo je osjetljiv na promjene u težini i prehrani.

Trudnoća je nemoguća bez ravnoteže spolnih hormona. Prvi znak hormonalnog neuspjeha reproduktivne funkcije tijela je amenorrhea – odsutnost menstruacije tri ili više mjeseci.

Kalorijski deficit uzrokuje da tijelo šalje signale na hipotalamus koji dovode do slabije produkcije spolnih hormona i nemogućnosti začeća.

5. Poremećaji spavanja

istraživanjeSpavati u poremećajima prehrane , provedeno na ljudima i životinjama, pokazalo je da posta dovodi do poremećaja spavanja i smanjenja njegove duboke faze. To znači da zaspati s poteškoćama, često se probudite i sljedećeg jutra nemojte se odmarati. A ako idete u krevet ili se probudite s osjećajem gladi, ovo je jasan znak da ne jedete dovoljno.

Malnutricija negativno utječe na kvalitetu i trajanje sna: ne dobivate dovoljno spavanja, bez obzira koliko je spavao.

6. Razdražljivost

Ako razbjesniš malu stvar, možda je vrijedno gledati u tanjur.

Tijekom Drugog svjetskog rata, skupina eksperata je sudjelovala u skupini mladih ljudiOni su gladni kako bi se drugi bolje hranili: sjetivši se Ancka Keysa i eksperimenta iz Minnesote , održanog na Sveučilištu Minnesota. Polovici godine volonteri su kritički malo jeli, pomažući istraživačima da shvate kako pomoći žrtvama rata koji su preživjeli glad. Kao što je pokazalo eksperiment, ekstremna razdražljivost postala je jedna od nuspojava takve dugotrajne pothranjenosti.

Produljena neishranjenost i svjesno ograničavanje sebe u prehrani mogu dovesti do nervoze i oštrih raspoloženja.

7. Stalni osjećaj hladnoće

Da bismo proizvodili toplinu i održali optimalnu tjelesnu temperaturu, trebamo izgorjeti određenu količinu kalorija. Šestogodišnje istraživanjeDugoročno ograničenje kalorija, ali ne i vježbanje izdržljivosti, smanjuje tjelesnu temperaturu u ljudi , u kojem je sudjelovalo 72 sredovječne osobe, pokazalo je da oni koji su konzumirali prosječno 1.769 kalorija dnevno imali znatno nižu tjelesnu temperaturu od onih čija su prehrana u rasponu od 2.300 do 2.900 kcal. Zanimljivo je da ti pokazatelji nisu ovisili o fizičkoj aktivnosti sudionika.

Analiziranje rezultata studijeUčinak dugotrajne kalorijske restrikcije s odgovarajućim proteinom i mikronutrijenata na hormone štitnjače , znanstvenici su primijetili da su oni subjekti koji su imali manje smreke imali smanjenu razinu T3. Među ostalim funkcijama, taj hormon štitnjače je odgovoran za energetski metabolizam tijela. Dakle, što manje jedemo, to više zamrzavamo.

Nedostatak hrane može dovesti do smanjenja tjelesne temperature. To je dijelom zbog smanjenja razine hormona T3.

8. Zatvor

Zatvor obično karakterizira kao opstrukciju tvrde stolice tri puta tjedno ili manje. studijaTežina dijete i gastrointestinalni simptomi u koledžima , u kojoj je sudjelovalo 301 studentica, pokazalo je da su oni koji se pridržavaju strogih dijeta prvi koji pate od konstipacije i drugih probavnih problema.

Malnutricija vodi do konstipacije, jer se hrana polako kreće kroz probavni trakt i manje se otpadne tvari nakupljaju u tijelu.

9. Anksioznost

Demonstracijska studija velikih razmjeraAdolescentna dijeta: zdrava kontrola težine ili poremećaj graničnih poremećaja? , u kojoj je sudjelovalo više od 2.500 australskih tinejdžera. 62% onih koji su se ozbiljno ograničili u prehrani, bilo je povećana razina anksioznosti i depresivnih stanja.

Da biste smanjili osjećaj anksioznosti u vrijeme kada ste prisiljeni ograničiti se na hranu, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama pomoći će.

Krute prehrane dovode do depresije, tjeskobe i nagle promjene u raspoloženju.


Za postupno smanjenje težine, dovoljno je ograničiti 1 200 kcal dnevno, ali nije vrijedno spuštati ispod ove oznake. Ako se nađete u gore navedenim znakovima pothranjenosti, pregledajte svoju prehranu: možda vaše tijelo nema potrebne hranjive tvari.