Kako nositi cipele s visokim potpeticama bez štete zdravlju

Pete su povrijedile mišiće i zglobove stopala. Zbog problema s mišićima povećava se rizik od pada i ozljeda. Dugoročne posljedice nisu bolji: deformacija stopala, bol u leđima, nezdravi hod.

Sammy Margo (Sammy Margo) britanskog Royal Society fizioterapeuta vidi svaki dan, je ono što donosi pete: modrice, ligament suze, žuljeva i udaraca, povreda koljena i kuka zglobova, problema s kralježnicom. I frakture, naravno, zbog činjenice da nije bilo moguće održati ravnotežu.

Jasno je da svatko ne nosi posebno opasne ljuske i da postoji mnogo štetnih na svijetu. Ali kako biste smanjili štetu od pete, pomažite svojim nogama.

1. Odaberite udobne pete

Nisu svi pete nužno nanose štetu nogama.

Na primjer, ako imate 4-inčni peta i 1 cm visine – platforma peta zapravo dobiva 3-cm. A ovo je bolje od četvrtastih šišanja.

Odaberite široke masivne pete na kojima je lakše održavati ravnotežu. U desnoj cipelama, peta udari u zemlju, a zatim se težina glatko prenosi na noga.

2. Promijenite cipele

Cipele na petama skraćuju i preopterećuju tjelesne mišiće. S druge strane, mišići niže noge, naprotiv, rastegnuti su. Ravnoteža u razvoju mišića je poremećena, a to povećava rizik od ozljeda.

Stoga ne nosite pete svaki dan. Kao tenisice ili baletni stanovi na potpuno ravnom potplatu: noge se naviknu na jednu poziciju. Najbolje je zamijeniti cipele tako da noge nisu u istom položaju.

3. Napravite vježbe

Da biste održali zdravlje mišića stopala, obavite mali niz vježbi 3-4 puta tjedno. Zbog toga nije potrebno posebno naglasiti vrijeme, većina vježbi se lako integriraju u svakodnevne aktivnosti.

Na primjer, korisno je stajati s vašim prstima na donjem koraku ljestvice i spuštati pete. Tako će se mišići donje noge protezati. U tom položaju držite 10 sekundi, a zatim držite prste.

Korisno je prisjetiti se uobičajeno zagrijavanje, koje smo mi u teretanu klase u školi: hodanje na petama, s vanjske strane, a na unutarnjoj strani stopala.

I kada se opustite, sjedajte bocu vode ili masažnu kuglu.

Glumica i ventilator zdravog načina života Gwyneth Paltrow je objavio set posebnih vježbi koje pomažu opustiti od pete.

Istezanje mišića stopala

goop.com
goop.com

Prva vježba pomaže pri deformaciji prstiju u obliku čekića, stisnutih živaca, prijeloma ožiljaka i stvaranja koštanih izraslina.

Za početak, protežite desnu ruku na lijevu nogu i spojite prste, kao da ćete pozdraviti svoju nogu. Palac ruku bit će slobodan, a ostala četiri između prstiju. U tom položaju morate ostati 30 sekundi. Zatim povucite prste prema dolje, istezanje gornjeg dijela stopala na 5 sekundi. Izvršite 10 ponavljanja.

Istezanje ekstenzora stopala

goop.com
goop.com

Ova vježba sprječava bol u mišićima donje noge nakon velikih opterećenja.

Stani na koljena. Stavite valjak pod stopala ručnika kako biste podignuli nosače stopala što je više moguće. Polako spustite bokove do stopala dok ne osjetite napetost u prednjem dijelu stopala i donje noge. Držite se na ovom mjestu 30 sekundi. Ponovite dvaput.

Istezanje peronealnih mišića

goop.com
goop.com

Ova vježba bori se s kršenjem razmjera u razvoju mišića ška i stopala, s promjenama u zglobovima. Da biste to izvršili, potreban vam je remen ili kabel koji se ne rasteže.

Lezite na leđima, omotajte stopalo oko jastučića stopala. Podignite ravnu desnu nogu, ostavite lijevu stranu ispruženu na podu. Povucite desnu nogu prstima i okrenite nogu. Držite remen s lijevom rukom. Pokušajte povući desnu nogu, kao da želite dodirnuti prste na lijevom ramenu. Trebalo bi osjetiti napetost u teladi. Držite se 30 sekundi.

Ponovite vježbu dva puta za obje noge.

Istezanje donje noge

goop.com
goop.com

Pomaže u sprečavanju upale akhilleve tetive, plantarne fasciitije i uganuća.

Stajati u položaju u napadu, ruke na zidu. Lijeva noga je savijena, desna noga je ispružena. Lagano okrenite desnu nogu tako da čarapa izgleda iznutra. Nemojte srušiti pete s poda, nasloniti se na desnu peta. Bokovi trebaju biti paralelni zidu, a desna noga noge – ravno. Držite se na ovom mjestu 30 sekundi.

Zatim pomaknite desnu nogu bliže zidu, savijajući ga na koljenu. Pazite da čarapa i dalje izgleda iznutra, a peta ne dolazi s poda. Opet, držite 30 sekundi.

Učinite istu vježbu na drugoj nozi.

Produžetak palca

goop.com
goop.com

Sprječava upalu tetiva.

Postavite palac u kut ili na podnožje zida, tako da izgleda gore. Ostatak prstiju i stopala trebao bi ležati na podu. Naslonite se na zid ne samo s vrhom prsta, već s većom površinom. Noga treba saviti na koljenu.

Morate se protezati mišića, što se zove dugačak savijanje velikog prstiju. Ona ide od prsta do stopala i diže se do tele. Ovaj mišić djeluje kada se penjemo na čarape ili se podignemo na pete, ples ili skok.

Loading...