Koliko dugo traje kava?

Učinak kave nije neograničen. Studija, predstavljena 2016. na kongresu američkih profesionalnih somnological zajednica u Denveru, pokazalo da kofein zaustavlja povećanje naše aktivnosti i poboljšati raspoloženje nakon tri noći nedostatka sna [1].

„Studija je također potvrdila da je spavanje deficit – to je pravi fenomen,” – rekao je Tracy Doughty (Tracy Doty), voditelj istraživačke skupine Vojna instituta Walter Reed.

Što više ne dobivamo dovoljno sna, manje kofeina djeluje na nas.

Tjedan dana prije početka studije, 48 ispitanika spavalo je deset sati dnevno. Sljedećih pet dana ispitanici su spavali samo pet sati. Svaki sudionik dva puta dnevno, u 8 sati, a popodne, je dano ili 200 miligrama kofeina (ekvivalent od dvije šalice jake kave) ili placebo doze. Tijekom dana, sudionici u eksperimentu su različite testove za mjerenje brzine reakcije, raspoloženje i pospanost.

U početku, sudionici koji su primili kofein pokazali su znatno bolje rezultate: reagirali su brže i osjećao se veselim. No, nakon tri noći nedostatka sna, njihovo je stanje bilo jednako onima iz druge skupine. Bili su još umorni i nadraženije od sudionika koji su uzimali placebo.

Stoga, studija potvrđuje da nedostatak sna – razlika između potrebnog i dobivenog vremena spavanja – ometa našu razmišljanje. Četiri šalice kave dnevno mogu prvo pomoći, ali uskoro će nedostajati san još uvijek prevladati.

Tracy Doty vjeruje da je jedan od mogućih razloga za to neurotransmiter adenozin. Ako ne dobijemo dovoljno sna, povećava se koncentracija adenozina i njegovih receptora u mozgu. Kada se adenozin veže na svoje receptore, osjećamo se još pospanija.

Kofein je jedino sposoban blokirati receptore adenozina neko vrijeme, ali čim se nedostatak sna povećava, kava se više ne može nositi s problemom.

Dakle, ako imate težak tjedan prije, pokušajte spavati 10 sati prije nekoliko dana. Tako ćete napuniti svoje rezerve sna i moći ćete trajati cijeli radni tjedan.


1. D. C. Cooper, T. J. Doty, P.J. kvartanom, K.M. Maguire, E. M. Bergman, S. K. Trach, C. J. Tako, R. H. Ratcliffe, J. E. Moon, V. F. Capaldi, T.J. Balkin. Učinak kofeina na performanse zadataka ponašanja u psihomotorima tijekom restrikcije i oporavka spavanja.