Što je jetlag i kako se nositi s njom na prirodan način?

Što je jetlag?

Jetlag je prirodna reakcija organizma kao odgovor na promjenu vremenskih zona, što uzrokuje neuspjeh u cirkadijarnim ritmovima. Cirkadijanski, ili dnevni ritmovi odgovorni su za izmjene ciklusa spavanja i budnosti u tijelu. Oni se reguliraju promjenama tjelesne temperature, koncentracijom određenih hormona u krvnoj plazmi i drugim biološkim procesima. Osim toga, naši svakodnevni ritmovi ovise o sunčevoj svjetlosti.

Zašto nastaje?

Kada padnemo u drugu vremensku zonu, naši cirkadijski ritmovi ne pristaju odmah na nove uvjete. Nekoliko dana nastavljamo živjeti prema našem starom biološkom satu. Kao rezultat toga, osjećamo umor usred dana ili, obrnuto, pate od prekomjerne živahnosti noću.

Kako prepoznati?

Glavni znakovi dzhetlag uključuju poremećaj spavanja, smanjenu pažnju, razdražljivost, smanjenu učinkovitost i opći osjećaj slabosti. Često postoje i dehidracije, gastrointestinalni poremećaji, vrtoglavica, čak i problemi s koordinacijom i pamćenjem.

Obično se ne morate podvrgnuti posebnom ispitivanju da biste vidjeli imate li jetlag ili ne. Ako ste prešli nekoliko vremenskih zona i promatrali bilo koji od gore navedenih simptoma, najvjerojatnije ćete imati jet lag. Nemojte se bojati i odmah odlazite, dajte tijelu nekoliko dana da se prilagode. Ali ako pored ovih simptoma zabrinjavate nešto drugo, posavjetujte se s liječnikom.

Mogu li se nositi s jetlagom?

Da, možete. Koliko brzo se oporavite ovisit će o broju prekriženih vremenskih zona. Obično se tijelo prilagođava jednom ili dva remena dnevno. Na primjer, ako ste prešli šest vremenskih zona, tijelo će trebati tri do pet dana da se oporavi.

Kako se pripremiti?

 • Nekoliko dana prije putovanja, promijenite svoj uobičajeni način mirovanja. Ako idete na istok, leći i rano ustati, a ako na zapadu – kasnije.
 • Pokušajte izabrati let kako ne bi kasno navečer i odlazili u krevet u lokalno vrijeme u 10 sati.
 • Prije ukrcavanja u avion, pomaknite sat na vrijeme vremenske zone u kojoj lete.

Što da radim tijekom putovanja?

 • Provedite prvi dan nakon dolaska na ulicu. Sunčeva svjetlost snažno utječe na naš biološki sat. Pomoći će tijelu da se prilagodi novoj vremenskoj zoni. Ako ostanete u zatvorenom prostoru sve vrijeme, simptomi jet lag će samo povećati.
 • Krenite dalje. Ulaznice u jutro ili bliže večeri pomoći će revitalizirati i preoblikovati unutarnji sat tijela. No trening neposredno prije spavanja dodatno će poremetiti vaš dnevni ciklus.
 • Pokušajte ne spavati tijekom dana. Ako se ipak želite opustiti, nemojte spavati više od dva sata. Da ne prekoračite, postavite alarm.
 • Odvojite od nepotrebnih zvukova i svjetla uz pomoć ušnih utikača i maske za spavanje. Mirno spavanje je najbolji način za preoblikovanje biološkog sata.
 • Odbiti alkohol i kavu nekoliko sati prije spavanja. Ova pića potiču živčani sustav i otežavaju tijelu da se prilagodi novim uvjetima. Volite biljne čajeve. Čaša supruge ili izvarak ginkgo biloba i ginsenga će se razveseliti ujutro. Kamilica, lavanda i valerijan pomoći će zaspati u večernjim satima.
 • Ako ste upravo napustili nekoliko dana, nemojte ništa učiniti. Pokušajte jesti i posjetiti sunce istovremeno kao i kod kuće. Ovo će spriječiti pojavu simptoma koji se javljaju nakon povratka u kućnu vremensku zonu.

Mitovi o jet lagu

 • Jetlag se može izliječiti. Možete ublažiti simptome i ubrzati vrijeme oporavka, ali jedini lijek za ubijanje jute je vrijeme. Uostalom, tijelo mora preoblikovati biološki sat i promijeniti režim sna, a to nije tako brzo.
 • Alkohol ili tablete za spavanje će se nositi s jet lag. Oba ova i druga samo će pomoći da zaspite tijekom leta, ali s džabatom neće se konzultirati. Osim toga, nije poznato kako to može utjecati na vaše zdravlje.
 • Ako letite prve klase, dzhetlag neće. Naravno, bolje ćete spavati na presavijenom naslonjaču, ali će vaš biološki sat biti puknut točno na isti način kao i za putnike ekonomske klase.
 • Oštra promjena u prehrani pomoći će resetiranju biološkog sata. Mnogi web-mjesta savjetuju da promijene dijetu prije putovanja, obećavajući da će čarobno spasiti jostlag. Za to se predlaže jesti u određeno doba dana, a zatim povećanje ili smanjenje veličine dijela. Međutim, ne postoji znanstveni dokaz da ova metoda funkcionira.