Što učiniti ako se koljena hrvaju

Nedavno na mjestu New York Timesa održan je kratki intervju s dr. Michaelom Stewartom, koji je govorio o razlozima krize na koljenima. Ispada da se zvuk klika i škripanje u zglobovima zove “pokvarenost”. U većini slučajeva, to su mjehurići plina koji se prelijevaju kada se spoje. U rijetkim slučajevima pojavljuje se crepitacija jer hrskavice gube elastičnost, zbog čega se tkiva počnu trljati jedni protiv drugih, uzrokujući taj zvuk.

Bio sam divlje razdražen krvarenjem u krilu. Krvar nije uvijek bio čuo, ali samo kad sam maksimalno pružio, na primjer, sjedio u pozi djeteta. To je ovako:

Baby Pose
Baby Pose

I nakon nekog vremena osjetio sam da nakon ove poza i kvrga na koljenima postaje lakše za moje noge. Tada sam shvatio da je škripanje na koljenima – nije uvijek loše, i odlučio razumjeti ovo pitanje.

Prema Stewartu, trebate samo odgovoriti na jedno pitanje:

Je li škripanje u zglobovima koljena bolno?

Ako osjetite akutnu bol, trnce ili težinu u koljenima tijekom vježbanja, to može biti posljedica artritisa. Zatim se morate pokazati liječniku.

Također, krvarenje može biti uzrokovano činjenicom da vam previše opterećuje zglobove koljena. Na primjer, previše duboko čučeći. I iako stručnjaci savjetuju da se tako zakucaju, morate znati mjeru.

S dubokim čučanjom, zglob kuka niži je od koljena, prekomjerno ga utovaruje. Michael Stewart također kaže da kada se duboko čuče na koljeni, postoji opterećenje jednako osam puta većoj od tjelesne težine. Dodajte tome težinu dvoručnog buba na ramenima i shvatit ćete zašto se koljena počinju probijati s vremenom.

Slijedi nekoliko ključnih savjeta:

  1. Ako ne želite preopteretiti zglobove koljena, čučnite u kut od 90 stupnjeva.
  2. Ako je krvarenje u zglobovima popraćeno boli, vrijedno je posjetiti liječnika.
  3. Duboki čučanj može nepovoljno utjecati na zglobove koljena.
  4. Krvarenje u koljenima bez boli naziva se “uvreda” i ne štetno njima.