10 урока, които успешните хора отделят на свободното време

1. Отидете в спорта или просто се разходете

Сергей Нивънс / Shutterstock.com
Сергей Нивънс / Shutterstock.com

Този съвет, който сте чували много пъти и най-вероятно ще чуете отново и отново. Значението на физическата активност е трудно да се надцени. То увеличава нашата креативност, самочувствие и емоционална стабилност както в работата, така и в личния живот.

Без значение какво ще се: дали тя ще упражнява в фитнес, йога или на разходка в парка – ако искате да бъдете продуктивни в продължение на осем часа по време на работа, да отнеме известно време извън тялото си.

2. Намерете източници на вдъхновение и бъдете отворени за нови преживявания

Creativemarc / shutterstock.com
Creativemarc / Shutterstock.com

В света около нас толкова много ново и интересно, че е просто грях да седя вечер на любимия си диван. Често излезте от уютния си малък свят и потърсете вдъхновение в най-неочакваните места: ако сте готвач – посетете музея, ако художникът – отиде в ресторант. Новата ситуация ще рестартира мозъка ви и ще ви помогне да намерите решение на отдавнашни проблеми.

Животът в дома е добър, но огледайте се наоколо. Виждали ли сте някъде новаторски домашен човек или ръководител на голяма компания, които прекарват свободното си време пред телевизора на дивана? Ние не го правим.

3. Изградете взаимоотношения със семейството, приятелите и колегите си

Monkey Business Images / Shutterstock.com
Monkey Business Images / Shutterstock.com

Нямаме достатъчно време дори за разговори, да не говорим за срещи с близки хора и с тези, с които работим. Но живата комуникация в близък кръг е много по-важна и те никога не трябва да бъдат пренебрегвани. Всички проблеми и пропуски се консумират от нас, не ни позволяват да се концентрираме върху работата и в крайна сметка да се отразим на производителността.

Укрепването на връзките с колегите и близките (ако всичко е толкова лошо) ще помогне за съвместна вечеря или домашно събитие. Кой знае, може би отношението на Вашите колеги, което се е променило към по-добро, ще се превърне в трамплин за кариерно израстване.

4. Научете се да кажете “не”

file404 / shutterstock.com
file404 / Shutterstock.com

Мъдрите хора разбират, че не можете да сте на няколко места едновременно и да вършите цялата работа в един ден. Преди да вземете допълнителен проект, да приемете покана за парти и да се съгласите да помогнете на колега, те се питат: “Какъв е приоритетът за мен сега? Ще бъда ли подхождан от това, което ще направя, или ще усложни ли задачата само? “

Да кажеш “да” на ненужен бизнес означава автоматично да се откажеш от стотици други, понякога по-важни. Колкото по-бързо осъзнавате това, толкова по-добре ще бъде за вас.

5. Прекарайте време на открито

vvvita / shutterstock.com
vvvita / Shutterstock.com

Трудно е да сте в добра форма, когато дишате климатизирания въздух цял ден и работите под изкуствено осветление. Така че не само можеш да работиш, но като цяло живееш. Замислените хора намират начини да се обединят с природата, в контакт с които се допълват вашата сила и енергия.

Нищо не пречи да направите точно същото: Изберете със семейството за пикник, се предприемат пътувания извън града или просто плъзнете на работното място в градината, ако работите от разстояние. Възможностите на масата – просто искате да ги приложите.

6. Бъдете в офлайн режим

Густаво Фразао / Shutterstock.com
Густаво Фразао / Shutterstock.com

Неприятните известия, електронната поща и социалните мрежи не ни дават спокойствие през целия ден и през нощта. И ако по време на работа “от въздуха” не може всички, а след това в свободното си време, за да организира цифрова детоксикация за всички. Успешните хора са заети с бизнеса толкова, колкото и твоите, но те отделят време, което им принадлежи и само на тях.

Не можете да почивате правилно, ако на всеки няколко минути да отвлечете вниманието на троловете на вашия смартфон. Прекъснете връзката с външния свят, не разваляйте свободното си време и не дразни вашите близки – в рамките на няколко часа от вашата “мълчание” е малко вероятно края на света да дойде.

7. Направете вечерни навици

Monkey Business Images / shutterstock.com
Monkey Business Images / Shutterstock.com

Всеки знае, че правилните “ритуали” зависят от продуктивността и настроението ви през целия ден. Много малко хора обаче знаят, че завършването им е не по-малко важно. Някои хора вървят с мислите в главата ми превъртане събития от деня, други – прочетете, за да забравите за проблемите си и да се освободите от стреса, и някой се изключва телефона до сутринта, така че да не се събуди от края на уведомлението на нощта.

Обърнете внимание на вечерните си уроци и формирайте свои собствени навици, които ще ви помогнат да посрещнете нов ден, изпълнен с енергия, за бъдещи постижения.

8. Дайте си истинска почивка

Надежда1906 / shutterstock.com
Надежда1906 / Shutterstock.com

Блудството, което наистина почива на почивка, може да има само няколко късметлии. Съвременният ритъм на живота ни не ни позволява да напуснем работата дори в частно време. И все пак, дори най-важните лидери имат почивка. Щом могат да си го позволят, защо да не го направите?

Ако сте такъв незаменим служител, съгласувайте се с ръководството най-малко за няколко недостъпни дни или отделете определено време, когато ще бъдете на разположение. Почивката трябва да бъде почивка!

9. Инвестирайте в себе си и научете нещо ново

Матей Кастелич / shutterstock.com
Матей Кастелич / Shutterstock.com

Получаването на знания и овладяването на нови умения, ние не само “помпаме” себе си, но и подкрепяме ума в тон, не позволявайки му да се отпусне и да изсъхне. Без значение колко сериозно е вашето обучение, най-важното е процесът.

Регистрирайте се за курсове, посещавайте семинари или се запишете в кореспондентски отдел в университета за друго образование. Чрез инвестиране в себе си, вие ставате по-опитен и ценен служител, който само ще насърчава професионалния растеж.

10. Освободете стреса и отделете време за себе си.

Фотобак / shutterstock.com
Фотогак / Shutterstock.com

От кого и където работим стресът ни придружава навсякъде и се натрупва, което засяга нашето благосъстояние и производителност. Успешните хора разбират това и използват свободното си време за здравословна почивка, като обръщат внимание на себе си.

Това може да бъде всичко: медитация, йога, дихателни практики. Всеки урок, който ще ви помогне да се отпуснете и да се отпуснете.


Всяка седмица 168 часа, 40 от които (или така) прекарват на работа. За храна, сън, почивка и всичко останало има още 128 часа. На какво ще го изразходвате?

Използвайте разумно времето си.