20 неща, които си струва да знаете след 20 години

1. Не планирайте да забогатеете в продължение на 20 години

В противен случай, тази идея ще ви принуди да се фокусирате изключително върху кариерата си и най-вероятно няма да ви е грижа дали има някакъв смисъл в нея и как тя се отразява върху вашето психическо състояние. Но ако наистина сте влюбени в бизнеса си, в крайна сметка ще ви донесе пари. Двадесет години е времето, когато сте най-гъвкави и енергични, не губете енергията си при преследването на други мечти. В допълнение, първите 10 години работа определят посоката на по-нататъшния професионален път. Отделете време с избора.

2. Не работете при стартиране, ако не е ваш

Да работите при стартиране означава да се разкъсате за безплатна храна в компания, която не можете да си позволите да споделите. По-добре е да започнете работа в голяма организация и да работите върху проектите си след работа в рамките на един ден.

3. Оставете, ако работата не ви донесе радост

Повярвайте ми, никой никога не съжалява, че напусна работата, която той мрази. Можете да намерите друг. Най-вероятно работите в тази компания поради страх. И това ни води до следващия съвет.

4. Казват, че знанието е власт. В този случай, знаейки, че страховете ви са суперсила

Ако ги познавате, те ще окажат по-малко влияние върху най-продуктивното ви десетилетие. Преди да съм на 22 години, не кандидатствах за работа, която ме привлече. Работата е, че се страхувам да чуя отказа. Осъзнаването на това ми помогна да променя поведението си, въпреки страха да чуя останалото “не”.

5. Спрете да сравнявате живота си с емисиите във Facebook

Не, сериозно. Сравняването на себе си с другите води до копнеж и погрешни решения. Ако е трудно за вас да спрете да правите това, опитайте се поне да забележите себе си, когато започнете да го сравнявате. Повярвайте ми, най-вероятно вашият живот е много по-интересен от приятеля, който е напълнил цялата лента с постове от пътуването си до Хавай. Те просто не биха били, ако наистина беше интересно.

Уроци по живот: не се сравнявайте с приятелите си във Facebook

6. Лесно е да се вземат нещата на сърце, когато сте на 20 години

За съжаление това важи не само за милениалите. Прекарах повечето от моите 20 години, обвинявайки се, мразейки се и себе си. Истината е, че истинският свят ще ви удари много повече удари. Ако сте фиксирани към нещо, не забравяйте, че трябва да продължите.

7. Няма други половини

Прекарах много време в търсенето на другата ми половина, докато не разбрах, че този образ е по-скоро като Дядо Коледа. Вярата в даден идеал води до разочарования, които могат да бъдат избегнати. Концентрирайте вниманието си върху хора, с които имате общи интереси, с които е приятно да комуникирате. След известно време ще откриете, че сте подготвили почвата за силни взаимоотношения. И не се опитвайте да ускорите нещата.

8. Отнасяйте внимателно хората

Моят приятел веднъж каза: “Всеки може да промени живота ти.” И в това той беше прав. Моят ментор Чип Конли, който беше истински професионалист в бизнеса, винаги отговаряше на всеки получен имейл, особено от непознати, с грижа и внимание. Някой, който може да намерите незаинтересован и игнориран, може да ви интервюира за един месец по-късно. Сервитьорката, на когото не обърнахте внимание или не беше груб, може да бъде съпругата на шефа ви.

9. Бъдете чувствителни

От чувствителност идва кураж. На 20-годишна възраст често се преструвах, че знам всичко, макар че всъщност бях зашеметен и мълчаливо пострадах. Но няколко години по-късно се научих да се отварям и успях да намеря прекрасни приятели, да порасна като човек и да постигна по-дълбоко ниво на комуникация с близки хора.

10. Научете се да поемете отговорност

Доста вероятно смятате, че родителите са отговорни за всичките ви проблеми. Всъщност отговорността е в теб. В живота ми имаше период, когато бях сигурен, че всички мои недостатъци се дължат на нещастно детство. Това не ме доведе до нищо, но ме накара да се съжалявам за себе си. Само чрез промяна на мисленето си, осъзнавайки, че сте причината за вашето страдание, можете да станете по-силни. Това ще ви помогне да промените към по-добро.

11. Не е място на пребиваване, което ви прави по-щастливи, всичко е заобиколено

Спомням си, когато бях на 20 години, мечтаех да напусна Ливан, защото се чувствах нещастен. Мислех, че ако се преместих в Дубай, животът ми щеше да е по-добър. – Бейрут просто не е моят град. Да се ​​преместим в моите 22 години, където все още съм нещастен и опаковах неща, за да се върна в Бейрут. Всеки ден срещам хора, които се оплакват от града, в който живеят. Сега съм сигурен, че това не е в града, а в хората, с които сте близки по време и след работа. Ето защо мога да нарека Сан Франциско моя дом.

Уроците по живота: променящите се места не ни правят по-щастливи

12. Работете върху отношението ви към секса

И не става дума за тривиални въпроси. Подарете си желанията си без самоконтрол и вътрешни блокове, това е чудесен начин да се опознаете и да изградите невероятни взаимоотношения в бъдеще. Бъдете отворени към това, което наистина искате. Никога не е твърде късно да се каже “не”.

13. Никога не казвайте “това не е за мен”, “Никога не мога да го направя” и подобно

Двадесет години е време на промяна и експериментиране. Не се отказвайте от тях.

14. Няма да станете модел

Всъщност ще спечелите тегло. Повечето от времето преди навършване на 30-годишна възраст чаках да отслабна и се надявах да стана друг ангел на тайната на Виктория. – И когато отслабна, ще отида да купя тези дънки. И знаеш ли какво? Тези дънки, които все още не съм купил. Сега изглеждате страхотно и никога няма да изглеждате толкова добре.

15. Щастието е мит, изобретен от търговци

Преминете от пълна заетост към собствен бизнес – всичко, за това, което сънувах след 26 години. Това се случи и доведе до него много други проблеми. Дългата връзка също е голяма работа. Целият живот е едновременно удоволствие и страдание. Така че изберете проблеми, за които сте готови да страдате и които ще бъдат щастливи, защото само за да можете да се чувствате живи.

16. Танцувайте

Дори да мислите, че това е ужасно. Танцувайте сутрин, танцувайте у дома, в събота и неделя, на яхта и на скучна сватба. Както пише Ницше, “трябва да обмислим загубата всеки ден, на който не сме танцували поне веднъж”.

17. Когато смятате, че правите грешното нещо, знайте, че вършите неправилно

Често осъзнавах, че греша в нещо, но се страхувах, твърде несигурен, за да повярвам. Когато имате това чувство, знайте, че трябва да се вслушвате в себе си.

18. Никога не се кълнете по SMS или по електронна поща

Както всеки 20-годишен, който иска бързо да стигне до сърцето на нещата, аз разбих много дърва за огрев. Но е по-добре да обсъждате трудни въпроси лице в лице. В кореспонденцията е много по-лесно да се тълкуват неправилно думите. Вземете телефона и се обадете (и не оставяйте гласови съобщения).

19. Посетете необичаен фестивал

Можете да се чувствате живи, обичани и свободни.

20. Следвайте мечтата си

Най-малко веднъж седмично, след работа или няколко часа в месеца. Започнах да пиша отново преди две години, когато започнах проекта за това, което ме научи на войната. Не съм написал нищо от 16-годишна възраст. Удовлетворението и облекчението, които получих от това, струваха цялото усилие и време. Може би искате да пеете, да свирите на китара, да бягате, да рисувате … Каквото и да е, намерете време за това.

Представете си петна от прах в близост до планета, която е милиард пъти по-голяма от Земята. Прах е вероятността да се родиш, планетата – напротив, това не е така. Така че не спирайте да се оплаквате от дребните неща. Не бъдете като неблагодарен човек, който получи подарък от дворец и се оплаква от мухъл в банята. Престани да гледаш зъбите на надарения кон.

Насим Талеб, американски икономист и търговец, автор на бестселъра Black Swan. Под знак на непредсказуемост “

Contents