Как да се възползвате от себе си, за да се сравнявате с други хора

Ние непрекъснато се сравняваме с онези, които ни заобикалят, и извличаме заключения: или искаме да направим това, което те правят, или да ги осъдим и да почувстваме превъзходството си. Но чувството за превъзходство не е щастие, а по никакъв начин не води до това. В същото време сравнението вече се е увеличило толкова много в начина ни на мислене, че просто не е възможно да се отървем от него. Необходимо е да се проследяват поривите, за да се сравнят с друг човек и да се спрат. Прочетете причините за сериозното мислене за това и две полезни навици, които ще помогнат да спрете вечното сравнение.

Преди да поговорим за нови навици, които би било хубаво да имате, трябва да разберете защо започват. Ето някои примери за това как хората развалят настроението си, сравнявайки – съзнателно или не – себе си и други хора. Често дори непознати.

Профили в социалните мрежи

Хората разпространяват снимки на най-успешните и щастливи моменти от живота си в социалните мрежи. Вие не виждате, че има снимки с надпис “Ние страшно бой, а аз да си счупиш на iPhone”, “Аз съм депресиран” или “Аз не мине интервюто и реши да се напие от мъка в близкия бар.”

Като цяло, има само добри моменти: забавление на плажа, шикозен вечеря, йога, джогинг, или след джогинг, парти и т.н. Изглежда, че лицето, което е много богат и колоритен живот …

Ако често виси в социални мрежи, гледайки през всички забавни моменти от живота на приятели и познати, може да има неконтролируемо понижаване на самочувствието. Защо не ходя в ресторанти, където служат такова прекрасно ястие? Защо не пътувам, не ходя за спорт и нямам такова красиво тяло?

Сравняваш миговете на живота си с някой друг, но защо? Трябва ли да са по-добри? Дали щастието зависи от това дали моментите от живота ви изглеждат по-добре или по-лошо?

Не, щастието зависи от приемането на настоящия момент, а не от желанието да се прави това, което другият човек прави. Всъщност, за щастие не е нужно да сме по-добри от някого – трябва да вземем къде сме, какво правим и кои сме ние.

Сравнението не ни прибавя щастие, а напротив, ни завижда, ядосваме се и мечтаем за неща, от които не се нуждаем.

Осъждане или разбиране

Хората обичат да оценяват в известна степен останалите. Хората, участващи в спорта и не разполагат с наднорменото тегло, осъждаща поглед към хората с наднормено тегло, които се хранят в “Макдоналдс” и не може да бъде без асансьор до третия етаж. Хората със стабилни доходи осъждат онези, които от време на време трябва да заемат пари.

Особено силно за лошите навици осъждат онези хора, които сами страдат от тях, но ги изоставят. Бивши пушачи, тези, които употребяват алкохол или вредна храна. Те са в състояние да до безкрайност да осъди тези, които все още не са го направили: “Защо са липса”, “Те нямат самоконтрол”, “Те нека лошите си навици, за да се управляват сами!”.

И заедно с това праведно възмущение се получава чувство за превъзходство над другите хора. Но това, както споменахме по-горе, изобщо не води до щастие. Осъждането води до факта, че вие ​​сте недоволни от този човек, започвате с отрицателни чувства към него, се чувствате разочаровани и дори отвратен.

Бихме искали другите хора да бъдат като нас, за да направят нещо, за да подобрят живота си. Хората обикновено са склонни да се представят на мястото на други хора, така че винаги мислим, че знаем как ще бъде по-добре за друг човек.

Всъщност това е много глупаво. Дори да общувате с близък роднина, може да не знаете какво наистина му трябва, да не споменавате само хората, които познавате.

Когато осъждате хората, не ги приемате така, както са, не приемайте живота така, както сте, и вие сте разочаровани, че не е така.

Защо да не се опитате да разберете друг човек? Сигурен съм, че човек с желание може да разбере абсолютно всички. И когато разберете друг човек, неприязънът ще изчезне и ще вземете още една част от този живот.

Развийте две навици

Вие сте добър човек, всички останали са също. Само сравнението ни кара да мислим по различен начин. И можете да го замените с две отлични навици:

  1. Приемете себе си така, както сте. Вместо да гледате живота на другите, съсредоточете се върху онези добри неща, които се случват в живота ви. Веднага щом забележите, че започвате да сравнявате себе си и другите хора, спрете. Вместо това погледнете живота си, всичко, което е красиво в него.
  2. Опитайте се да разберете, не осъждате. Когато забележите, че сте разочаровани от някого, престанете да преценявате. Вместо това опитайте да разберете човек. Може би има труден период в живота си, е разстроен, депресиран или ядосан. Може би човек загуби надежда и в живота си наистина имаше обстоятелства за това. Когато разберете човек, осъждането се оттегля.

Благодарение на тези две навици можете да се откажете от себе си, за да се сравнявате с други хора, да се отървете от завистта и да станете малко по-щастливи.

Често ли се сравняваш с други хора?