Как да спрете да се притеснявате за това, което другите мислят за вас

Защо ни интересува мнението на някой друг?

Всеки иска да обича другите, мечтае да бъде привлекателен в очите на другите. Много от тях непрекъснато наблюдават страницата си във Facebook и Instagram, като преброяват харесванията и коментарите. Да се ​​харесаме на друго е желание, което се създава с нас.

Тъй като ние остаряваме, ние се научаваме да разделяме мислите и емоциите си от мнението на другите, но много от нас продължават да търсят и в някои случаи също да поискат одобрението на своите действия от другите. Това може да доведе до сериозни проблеми, особено когато става дума за самочувствие и щастие. Наскоро беше проведено проучване, в което взеха участие 3000 души. 67% от анкетираните признават, че тяхното самоуважение зависи пряко от мненията на други хора.

Ние реагираме на всичко, което ни заобикаля. Имаме дългооформени очаквания за това как трябва да бъде организиран светът и как трябва да се държат хората, живеещи в него. И едно от нашите утвърдени вярвания е, че ние знаем как другите хора трябва да реагират на нас, на външния ни външен вид и поведение.

Преди около 100 години социологът Чарлс Коули разработи теорията за огледалото “Аз”, чиято същност е следната:

Аз не съм това, което мисля за себе си, и аз не съм това, което другите мислят за мен. Аз съм това, което мисля за това, което другите мислят за мен.

Това още веднъж доказва голямото значение, което придаваме на мнението на другите хора.

Остава обаче да забравим, че други хора често ни преценяват въз основа на миналото им, навици, усещания – всичко, което няма нищо общо с нас. Ето защо е много ненадеждно да се основава самоуважението на мнението на други хора.

Когато се разчитате напълно на оценката на другите хора, вие се опитвате да ги удовлетворите по всякакъв начин, да се вдигнете в очите им и в крайна сметка да загубите “Аз”.

Но има добра новина: в нашата власт можем да спрем това. Можем да станем самодостатъчни и да не погледнем назад към другите, чудейки се как оценяват всяка от стъпките ни.

Как да не се притеснявате за мнението на някой друг

1. Напомнете си, че много хора изобщо не мислят за вас

Ще се притесняваме по-малко за това, което другите мислят за нас, ако разберат колко рядко го правят.

Етел Барет, писател

Нищо не може да бъде по-близо до истината, отколкото тази дума. Други хора имат по-важни неща, отколкото да седят и да мислят за вас. Ако мислите, че някой мисли за вас зле, умствено критикува вас, спрете: може би това е игра на вашето въображение? Може би това е само илюзия, подхранвана от вътрешните ви страхове и несигурност. Ако непрекъснато се занимавате с самозапалване, това ще се превърне в истински проблем, който ще отрови целия ви живот.

2. Помислете с главата си

Седни и в спокойна среда, помислете за това, което място в живота ви е заето от мнението на някой друг. Помислете за ситуации, при които оценките за другите са важни за вас. Определете как реагирате на тях. Ако разбирате, че оценките и мненията на другите определят вашето самочувствие, мислете за промяна на модела на поведение.

Кажи си: “Вместо да разчитам на другите отново, ще се науча да слушам и да чувам собствените си мисли и да мисля само с главата си”. Научете се да отрежете ненужния шум, отделете зърното от плявата. Колкото повече го правите, толкова по-скоро ще се превърне в навик.

Крайната цел на всичко това е никога да не позволявате на другите да определят кои са хората и как ще живеете. Разберете, че никой никога няма да може да ви накара да се почувствате като “малък човек”, ако не му дадете самата сила.

3. Чувствайте се свободни – не се опитвайте да знаете какво мислят другите за вас

Когато хората започват да излагат своите творения на обществеността, например в блога, те често се чувстват като другите. Те изпитват още повече, когато се хванат с мисли, че други хора не харесват творчеството си. До един ден те не разбират колко енергия и енергия изразходват за тези безполезни преживявания.

Можеш ли да имаш нова мантра, която ще си повтаряш от ден на ден:

Това е моят живот, изборът ми, моите грешки и уроците ми. Не ме интересува какво мислят другите за това.

4. Обърнете внимание на това, което е наистина важно

Хората винаги ще мислят какво искат. Не можете да контролирате мислите на другите. Дори ако внимателно избирате думите си и имате отлични нрави, това не означава, че ще бъдете полезни за всички. Всичко може да се тълкува погрешно и да се обърне с главата надолу.

Важното е как оценявате себе си. Ето защо, когато вземате важни решения, се старайте да сте 100% верни на вашите вярвания и ценности. Никога не се страхувайте да правите това, което според вас е правилно.

Започнете като кажете, че списък 5-10 качества, които са важни за вас. Например:

  • честност;
  • самочувствие;
  • самодисциплина;
  • състрадание;
  • фокусирайте се върху успеха и т.н.

Ако имате подобен списък, ще бъде много по-малко вероятно да вземете прекалено големи решения, ще имате система от принципи и в крайна сметка ще трябва да уважавате себе си за това.

5. Престанете да мислите, че не като някой – това е краят на света

И ако не ги харесвам? И какво, ако човек, който не е безразличен към мен, ще ми отговори с отказ? Ами ако ме смятат за черна овца? Тези и други подобни въпроси твърде често мъчат хора. Запомнете: ако не харесвате някого и ако дори човекът, който ви е скъп, не се чувства като вас, това не е краят на света.

Но ние продължаваме да се страхуваме от този митичен “край на света” и нека страховете ни поемат, непрекъснато ги храним.

Задайте си въпроса: “Ако моите страхове са оправдани и най-лошото се случи, какво ще правя?” Кажете си, историята (и за предпочитане да го пиша) за това, как ще се чувствате след спиране, как ще бъдат разочаровани, а след това осъзнавам, че то е отрицателно но все пак опитът и ще продължат напред. Това просто упражнение ще ви помогне да разберете, че това не е като всеки друг – това не е толкова страшно.

Loading...