Защо вече не помагам на хората и не съветвате това

Майка ми ме научи да не давам ненужни съвети и да не се опитвам да помагам на някого, освен ако самият човек не го поиска. Винаги ми се струваше, че е от вреда. Но след като станах, разбрах, че майка ми все още е права. И да, тя е един от най-любезните и сърдечни хора, които просто знаех.

Обществото казва, че е необходимо да помагаме на хората. Съгласен съм с това. Смята се, че трябва безусловно да се стремим да помагаме на другите, дори и да не го очакват. Не, всичко е правилно, внезапните действия на доброта понякога могат да променят живота. Независимо от това, монетата има две страни. И трябва да знаете какво може да се окаже това филантропия.

Разбира се, не всичко е толкова тъжно, но не толкова розово. И в лошото е добро, а в добро – лошо. Въпреки че помагането на хората не е най-лошата идея, все още не е най-доброто. Има три случая, в които лично аз отказвам да помагам и ви препоръчвам да направите същото.

Не помагайте на хора, които не заслужават вашата помощ

Това не е толкова просто. Преживяхме целия ни живот, че трябва да помагаме на другите, но сега забравяйте.

Когато пораснеш, ще осъзнаеш, че имаш само две ръце: едната, за да си помогнеш, а другата да помагаш на другите.

Сам Левенсън

Започващите начинаещи често ме питат за съвета. Знам много добре колко е трудно да се започне старт, аз самият го преживях. И все пак спрях да споделям моя опит и знания за нищо. От време на време често ми се искаше чаша кафе, само за да “задам няколко въпроса”. Ако имате няколко милиона долара в банковата си сметка от инвеститори, дори не се опитвайте да ме вкарате в мозъка без да получавате съответната компенсация. Особено, ако не си направил труда да платиш за моя чай.

Тези момчета не разбират, че аз имам семейство, трябва да се хранят, сметки за плащане, свързани с неотложни въпроси, които се нуждаят от време, за да се оправи. Те не осъзнават, че ще трябва да компенсирам по някакъв начин времето, прекарано в разговора с тях, да седя на работа до късно през нощта. Тъй като не оценяват времето ми, няма да ги харча и за тях.

Ако хората не се интересуват от вас, не е нужно да им помагате. Те просто не го заслужават.

Сега просто казвам колко е часът ми. Силно, да, но животът стана по-лесен и аз съм по-щастлив. Хората ме вземат много по-сериозно. Ако някой мисли, че услугите ми са твърде скъпи, предлагам други начини за компенсиране на прекараното време.

Правило 1. Никога не предлагайте нищо безплатно.

Правило 2. Никога не забравяйте правилото 1.

Следващия път, когато някой ви каже да кажете, че говорите безплатно на конференция, не се съгласявайте, докато не получите най-благоприятните условия. Ако няма шанс да получите нормална такса, поискайте свободно място и време за история за бизнеса си или поне за безплатни билети за конференцията. Всичко това ще покаже сериозността на намеренията на организаторите и степента, в която вашето присъствие е необходимо.

Хората винаги ще се опитат да ви експлоатират, ако ги пуснете. Време е да помогнете на всички, не. Подкрепяйте само онези, които наистина го заслужават.

Не забравяйте, че първият човек, с когото сте длъжен да помогнете, е самият вие. Просто е: ако помощта за другите не ви донесе радост, спрете да го правите. Понякога трябва да бъдете егоистично и да се поставите на първо място. Общественото мнение по този въпрос може безопасно да се пренебрегне.

Не помагайте на хората, които не са в състояние да преценят помощта ви

Най-голямата ми слабост е, че наистина обичам да помагам. Подкрепям хората, независимо дали са поискали или не. Подобен подход може понякога да се случи по най-неочаквания начин.

На един от моите клиенти нещата вървяха зле. Ние с екипа убихме няколко дни, за да проучим данните с тенденциите и да разберем какъв е проблемът изобщо. Това не беше част от нашата задача, затова не беше взета под внимание, но искрено се притеснявахме за успеха на клиента. Моят екип откри няколко сериозни проблема в своя бизнес модел и стратегия. Казахме му за това и той ни изстреля.

Направихме работа, която надхвърля обхвата на задълженията, просто от чувство на съпричастност. Казахме на клиента, че не иска да ни чуе. Ние загубихме клиента, защото се опитахме да помогнем. Накрая, сега той ни мрази, просто защото изразихме професионалното си мнение.

Истинският начин да превърнеш приятел в жесток враг е да му кажеш какво не иска да чуе.

Когато предлагам моята помощ, искрено искам да помогна. Но често хората просто не са готови да приемат моята подкрепа. Това е нормално. Промяната отнема време, а мнозина не искат да променят нищо. Не давайте съвет на онези, които не са готови да ги слушат. Рано или късно тези момчета ще изразят всичко, което мислят за вашите “необработени” съвети.

Спрях да помагам на хора, които не искат това. Минимални драми, максимално време за себе си.

Не помагайте, ако не можете да го направите добре

Това е най-важното нещо. Предложете подкрепа, когато наистина не сте готови да я предоставите – не веднага. NO. Направих го няколко пъти, все още съжалявам.

Един ден баща ми и майка ми отидоха в чужбина и ме помолиха да се грижа за къщата им. Нямах представа как да напояват цветята. Някои излях, а някои изсушени. Когато родителите се върнаха в един месец, всичките им растения бяха вече мъртви. Аз не предложих моята помощ, някой би бил добре запознат с това, а скъпоценните цветя на баща ми все още биха били живи до ден днешен. Родителите ми, между другото, забраняваха да докосна растенията с пръста си.

Ако искате да помогнете, без да имате умения или време, смисълът от вашата помощ ще бъде нулев.

Това е като да се научиш да рисуваш от незрящ човек. Вие лишавате хората от възможността да намерят някой, който да се справи по-добре с тази задача. Както виждате, добротата може да навреди. Най-лесният начин да разрушите една връзка е да предложите подкрепа, която не можете да предоставите.

И накрая, всичко може да е добро или лошо. Важно е да намерим баланс между тези крайности. Задължително оценявайте всичко, преди да дадете помощ. Не правете това – напразно да прекарвате време и пари и дори да компрометирате важни взаимоотношения, лични или професионални.

Една случайна любезност може да промени живота на някой или да го счупи. Няма да помогне по същия начин – пропуснете шанса да подкрепите хора, които наистина го заслужават. Преди да помагате, мислете.