Savjeti Leo Babauta: kako da biste dobili osloboditi od otpada u stanu

Što više osoba živi na jednom mjestu, više prikuplja nepotrebne stvari: slatke suvenire, kutije za opremu, stare stvari koje treba dugo izbaciti i ostale smeće koje “mogu doći u ruci”. Poznati bloger Leo Babauta, propagirajući minimalizam kao način života, također je patio od ove štetne navike – kako bi spasili kuće planina smeća, ali uspio je se riješiti. Pročitajte njegov savjet o tome kako “vrijeđati” vaš dom i zašto bi svatko to trebao učiniti.


Jedna od mojih najdražih navika, koje sam stekao otkad sam promijenio život prije devet godina, čuva kuću u redu bez nakupljanja smeća. Sad shvaćam da sam uvijek mrzio nered, ali nisam se dopustio razmišljati o tome, jer su takve misli bile neugodne.

Misao o čišćenju toliko mi je uplašila, i uvijek sam pronašla neke stvari ili se iznenada osjećala umorna – općenito, odugovlačena.

No, nakon svega sam odlučio riješiti se otpada; postupno, jedan hrpa stvari odjednom, počeo očistiti kuću, i sve se ispostavilo. To je samo otkriće, uglavnom zato što nisam imala pojma da bih to mogao učiniti sve dok to ne učinim. Ono što je još čudesnije i lijepo je to što su, zajedno s otpadom iz mog života, iritacije i razaranja nestali.

To jest, donošenje reda u kući značilo je ne samo čistoću nego i mirni život u duhu minimalizma. Sada provodim manje vremena za čišćenje, održavanje reda i čak pronalaženje pravih stvari. Trošim manje novca i manje stvari. Gotovo se ne privikavajte na stvari.

Ovdje je mali vodič za sve one koji dugo vremena žele riješiti smeće u kući. Naravno, ovaj proces neće biti trenutačan, pa čak i brzo se ne može nazvati – mjeseci mogu proći prije nego što se kuća riješi otpadom. Ali, ako sve dobro poduzmete, proces će biti zabavan i zabavan, a na kraju će vas dovesti do unutarnje slobode i osnaživanja.

1. Počnite malu

Planine smeća mogu biti jednostavno zadivljujuće i tako ćemo odgoditi njegovo “kasnije” rakiranje, koje nikada ne dolazi. Najbolja stvar koju sam došla je usredotočiti se na jednu malu točku kuće i početi s njom.

Dobar primjer je kuhinjski set, stol ili polica. Očistite sve na željenom mjestu, ostavite samo ono što je stvarno potrebno. Nježno vratite potrebne stvari i sortirajte ostatak. Nešto mora biti izbačeno, nešto – dati ili prodati. Razvrstavanje će vas odvesti samo 10 minuta i dati stvari koje vam ne trebaju, a kasnije možete.

2. Rastavite u dijelovima

Dakle, izbrisali ste mali dio kuće iz smeća. Izvrsno, osjetit ćete ponos u sebi i užitak u tome. Ali što je s ostatkom kuće? Još je napunjen s otpadom. Dajte ovu lekciju 10 minuta dnevno ili više, ako se entuzijazam probudi.

Ako imate slobodnog vremena tijekom vikenda, možete napraviti veliki posao i počistiti puno više nego u tjednu. Ako postoji želja, možete čak i provesti cijeli vikend kako biste sakupili smeće.

3. Koristite jednostavnu metodu

Presavijte sve stvari iz jednog dijela kuće, na primjer iz svih ladica stola, u jednu gomilu. Izvuci iz ove hrpe jednu stvar i zapitajte se: “Volim je? Koristite ga? “. Ako ne, onda ga hrabro bacite. Glavna stvar – ne odgađajte odluku za kasnije.

Ako je odgovor “da”, pronađite određeno mjesto za nju, njezin “dom”. Ako volite stvar ili vam stvarno trebate, zaslužuje da dobijete svoje mjesto, na koje ćete ga vratiti svaki put nakon upotrebe.

Čim se odlučite na jednu stvar, dobiti sljedeći i ponoviti ponovo. Ako brzo i brzo radite za donošenje odluka, možete sortirati hrpu stvari za 10 minuta (naravno, ako ta hrpa nije ogromna).

4. Stavite ga odmah u prtljažnik

Stvari koje više nisu potrebne, moraju napustiti vaš dom što je prije moguće. Da biste to učinili, preklopite ih u vrećicu i u prtljažnik automobila. Ako to učinite, bacite ga ili ga dajte nekome. Ako nema automobila, stavite torbe s nepotrebnim stvarima pokraj vrata, tako da ne zaboravite ih baciti.

5. Razgovarajte sa svojim rođacima (živopisni)

Ako živite s drugim ljudima, oni će se iznenaditi kad počnete riješiti se smeća. Prije nego što počnete, trebali biste razgovarati s njima. Objasnite zašto to radite i neka sudjeluju u donošenju odluka o stvarima.

Nemojte pritiskati ili uvjeravati, pokušajte razgovarati, recite, možda, da pokažete ovaj članak. Ako se ne slažu, u redu je. Uklonite svoj osobni otpad, samo svoje stvari i pokažite im rezultat. Možda, kad vide sve prednosti, složit će se promijeniti.

6. Pratite svoj otpor

U procesu da se riješite smeće, najvjerojatnije ćete imati unutarnji otpor. Čak i ako ne koristite tu stvar, kada dođe vrijeme da se riješite, postoji svibanj biti jaki neodlučnost za to.

Na primjer, to bi moglo biti fotografija voljene osobe, dar člana obitelji, sjećanja iz vjenčanja ili izlet ili nešto drugo. Nevjerojatno je kako povezujemo objekte sa sjećanjima i ljubavlju za druge ljude.

Zapravo, u tim beskorisnim stvarima nema ljubavi – to je unutar vas. Dakle, uklanjanje nečistoća, ostavljajući samo osjećaje iznutra, korisna je praksa.

7. Uživajte u procesu

Ako počnete opažati odlaganje otpada kao još jednu dosadnu domaću zadaću, neće biti napretka. S visokim stupnjem vjerojatnosti, doći ćete do isprika kako biste se riješili ove opcijske rutine.

Umjesto toga, razmislite o uklanjanju smeća kao procesu oslobođenja, korak prema unutarnjoj punini i jasnoći. Smile dok sortiranje i izbacivanje nepotrebnih stvari, usredotočiti na disanje, na svoje tijelo, na putu, na svoje osjećaje o stvarima razumjeti. Ovo je korisna praksa, i preporučujem to svakoj osobi.

Ovi koraci neće vam pomoći da se riješite smeće za jedan vikend. Ali možete uživati ​​u samom procesu, sve dok se potpuno ne biste riješili smeća i vaša kuća neće biti preobražena. Voljet ćete te promjene koliko ih volim.