Što trebate razumjeti prije nego što imate djecu

Podizanje djeteta puno je iznenađenja. Nije važno koliko knjiga ili dječjih foruma čitate, koliko je videa treninga bilo pregledano – ništa vas neće pripremiti za 100% izgleda djeteta u obitelji. Ali ima 10 temeljnih stvari koje morate znati bolje prije nego što postanete novi roditelj.

1. Jednostavno je roditi dijete – samo na prvi pogled

Neka pasmina poput kunića. Drugi ne rade. Mnogi naivno vjeruju da samo želite imati dijete, prestati koristiti kontraceptive i bam! To će se dogoditi. Zapravo, ne faaakt. Uostalom, naše tijelo nije jednostavno dizajnirano. Ako razmišljate o nadopunjavanju u obitelji i želite planirati trudnoću za određeno razdoblje, izdvojite dovoljno vremena i pokušajte se ne brinuti tijekom cijelog razdoblja.

2. Prvi mjeseci su pravi mučenje

Možda krikovi dojenčadi tako su iritirajući, njihova spavanje je tako osjetljiva, a dojenje je tako bolno – samo da ojača duh roditelja. Jer ako preživite u prvim mjesecima ovog ludog dječjeg kampa, a da ne izgubite svoj razlog, vi – junaci – će se nositi sa svime, bilo što.

Ovaj put je pravi pakao za one koji vole spavanje, tuš i udobnost. Objasnite koliko je teško, beskorisno. Nemoguće je opisati kako se probuditi nekoliko mjeseci noću svaka dva sata. Ili pokušajte smiriti neugodno plačući dijete. Ili osjetiti u tijelu za 3 veličine više uobičajeno (usput, kasniji papa udebljati zajedno s budućim majkama). Ili se osjećate neugodno nekoliko mjeseci, ili možda čak i godina.

U svim ovim kaosima postoje plusi. Konkretno, koliko god loše, nadvladat ćete sve poteškoće. Samo se nemojte bojati tražiti pomoć, pogotovo ako patite od postpartumne depresije.

Prvi mjeseci nakon rođenja djeteta nisu samo patnja i kaos. Također je nevjerojatna, puna trenutaka blaženstva i nježnosti. Nakon nekog vremena čak se možete početi osjećati tužno zbog ovog ugodnog životnog razdoblja i (oh, luđaci 🙂 želite ponovno doživjeti ove mučenja.

3. Zaboravite na san. Nedostajat će mu

Bilo da je beba u vašim rukama ili rastući dijete, imat ćete poteškoća s spavanjem. Te noćne more, onda dijete spava među vama. I kako je teško podići djecu na vrijeme kako bi se školovao … Pa, i tako dalje.

Slijedite navike! Ako ih niste spremni podnijeti sve do sveučilišta, nemojte ih posaditi – na primjer, neka djetetu usred noći neka bude u vaš krevet.

4. Dječji pribor i stvari: ne trebaju mnogo

Dječja kolica, sjedala za automobile, igračke, ljuljačke, madraci na napuhavanje, prostirke za pranje, zubne prstene, pruge … Čini se da djeci trebaju mnogo opreme. Dragi životni spasitelji, neka mi spasim tvoj novac! Ne trebate polovicu tih stvari.

Mnogi novi roditelji iz nekog razloga vjeruju da će njihovo dijete zasigurno postati dosadno ili mu treba stalna stimulacija mozga. Zapravo, dječak spava većinu vremena; kada se probudi, vrisne da se hrani, a zatim ponovno zaspi nakon hranjenja. Ne trebate mnogo dodatnih načina da ga posudite. Za malo dijete, sve je u interesu.

U pravilu, djeca imaju tendenciju zaustavljanja zainteresiranih za igračke čak i prije nego što imate vremena za kupnju. Nije li lakše kupiti drvene blokove ili napraviti vlastite ruke s lutkama iz improviziranih sredstava?

Isto tako, nema razloga za kupnju toliko dječje odjeće, barem novog. S jedne strane, rodbina i prijatelji vole dati šarmantne odjeće (tko može odoljeti kupnji sitnih pineta ili šešira?). S druge strane, djeca odrastaju u skokovima i granicama. Neke stvari nemaju vremena za pravilno zlostavljanje prije nego što postanu male. Pokušajte kupiti predmete odjeće koji se najbrže istroše, na prodaju ili u drugoj ruci. Što više vaše djece postaje prljavo, to češće morate kupiti nove stvari. No dok se ne treba kupiti nova odjeća, zaobići će se odjeli dječje odjeće.

5. Djeca = puno nepredviđenih troškova

Pelene su nešto što ćete stalno trebati u prvim godinama života djeteta. Planine pelene. Ovo, naravno, nije tajna. Ali, najvjerojatnije, uvelike podcjenjujete koliko dugoročno ćete ih morati kupiti. Dakle, kuponi, popusti, promocije za pelene neće izgledati tako smiješne i bit će vam korisne.

Ostali neplanirani troškovi mogu doći niotkuda. Na primjer, glazbene lekcije, usluge čuvanja djece, izleti izvan grada s klasirom, čak i troškovi liječenja mogu biti iznenađeni. Ali, možda, najveći plijen novca je vrtić. Naravno, to vam omogućuje da radite na svom poslu, ali njegov sadržaj ponekad je tako velik, čak i ako dobijete drugi posao!

Ukupno: potrošiti manje novca na odjeću koja još uvijek nosi van brzo, a imajte na umu neočekivane (ili neočekivano visoke) troškove za dijete, možete letjeti u puno novca.

6. Kod djeteta možete raditi od kuće (u određenim razdobljima)

Postoje dva razdoblja kada je rad kod kuće s djecom manje udoban. Prije nego što su počeli hodati (kada dijete uči da se drže, uglavnom zbog fine motorike u rukama), a kad je dovoljno stari da razumiju i da možete, a rad od kuće neće biti dostupne. Ako vaše dijete nema puno poteškoća u zabavljanju, onda je lako raditi od kuće. No, postoji mali osjećaj krivnje da ne možete stalno paziti na to.

Teško je reći svom djetetu “Ne. Ja sam zauzet (-a). “Nekoliko puta dnevno. Stoga, čak i ako ste bili dovoljno sretni da radite od kuće, trebate planirati brigu o djeci dok ne odrastete i prestanite zahtijevati punu pažnju.

7. Nemojte paničariti kada vaše dijete ne dostigne opće prihvaćene stupnjeve razvoja

U knjigama pišu da sva djeca do jedne godine trebao početi hodanje, a ako se to ne dogodi, morate posjetiti liječnika. U praksi, neke bebe poduzimaju svoje prve korake samo u dobi od 16 do 17 mjeseci. I ovo je normalno. Ako vaše dijete ima godinu dana i on i dalje ne hoda, prirodno se osjećate. Neka djeca nose pelene dulje od drugih. Grubi savjeti od stranaca da kažu da bi bilo vrijeme da dijete pođe na lonac na svoje, još vas više dovede u paniku.

Zapamtite: svako dijete razvija prema svom unutarnjem rasporedu. Moguće je da vaša beba neće početi hodati jer koristi drugu energiju – primjerice naučava govoriti. Nemojte trčati dijete, prisiljavajući ga da razgovara, hoda, trči, pročita. Djeca rastu tako brzo. Nemoguće je podučavati dijete sve u jednom danu. Bolje je pričekati dok je on ili ona spremna za to.

8. Nećete požaliti što ste napravili previše fotografija ili videozapisa za djecu

10 stvari koje treba shvatiti prije nego što imate djecu
Fotografija: Shutterstock

U prvim godinama, najvjerojatnije ćete to učiniti foto i video s bebom cijelo vrijeme. Nažalost, kad djeca odrastu, počinjemo rjeđe zabilježiti ugodne trenutke svog života. Nikada nećete požaliti što ste napravili previše fotografija ili videozapisa svog odrastanja. Štoviše, uvijek ćete osjetiti da ste propustili nešto.

9. Izlazi iz kuće negdje – svaki put cijelu avanturu

Kad postanete roditelji, postoje privremene smjene. Ono što je trajalo 5 minuta (na primjer, koliko ste trebali doći do najbliže trgovine), sada traje mnogo dulje. Postoje dodatne minute za sastavljanje, pakiranje, pijenje, hranu i pelene, postavljanje dječjeg sjedala u automobil i mnogo drugih stvari.

Smetnja je potpuno novo iskustvo za vas. Hrana, pada na pod i otkotrljala s olovkama stol, neprijateljski gleda u vašem smjeru posjetitelja i konobara … Čak i ako možete dogovoriti sa svojim drugu polovicu nešto poput pozdrava, cijelo vrijeme ste vjerojatno idući u pričati o djetetu ili brinuti ga.

10. Nikada nećete biti isti

Roditeljstvo će vas promijeniti. Ovo je predvidljivo. Ali nemate pojma koliko će vas promijeniti i vašu ideju o svijetu koji vas okružuje. Za jednu noć nećete se pretvoriti u one kao i vaši roditelji, mama i tata. Ali vaše vrijednosti, budući pogledi i navike se reorganiziraju u skladu s jednim bićem – vašim djetetom.

► Vaše se navike mijenjaju na bolje. Vi ćete početi razmišljati više o zdravom i hranjivom unosa hrane, budite oprezni u vožnji automobila, to je mudrije trošiti novac, etičko ponašanje, mislim da češće o trajanju života (i kako ga povećati).

► Vaš odnos s partnerom će se promijeniti. Dok se to ne dogodi, ne znate – za bolje ili za gore. Ali roditeljstvo čini prilagodbe u oba, čak i na način na koji gledate partnera.

► Možda ćete se morati oprostiti od uobičajene zabave. Gledajte TV ili TV seriju, igrajte igre, pola dana na Internetu sada vam vjerojatno neće uspjeti.

► Neće biti više slobodnog vremena za sebe.

► Morat ćete postati zabavnija i kreativnija. Na popisu obveza vidjet ćete zadatke kao što su: izrađivanje kostima kunića, crtanje konja, stvaranje novoga od zobene pahuljice ili grašaka.

► Doživjet ćete najsnažniji osjećaj ljubavi i ljubavi, koji ranije nije mogao niti zamisliti.

Nijedna od navedenih činjenica, bez obzira koliko to zvučala strašno, neće vas dugoročno brinuti. Naučit ćete o sebi kao roditelju, novom – nešto što vas može učiniti jačima, ali istodobno i ranjivijima.

Izuzetno je važna odluka o djetetu. To je isto kao i pustiti srce iz vlastitog tijela. Mislim da će se mnogi roditelji složiti da je tako. Ali to je vrijedno! I dalje razmišljajte o tome prije, nego imati djecu.